Kig op - her flyver kampfly i formation over regionen

Det er 40 år siden, de første F-16 fly kom til Danmark. Det bliver markeret med en stor formationsflyvning, blandt andet over Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I januar 1980 kom de allerførste F-16 fly til Danmark, og den kvikke læser kan nok hurtigt regne ud, at det er præcis 40 år siden nu.

Sådan et jubilæum skal naturligvis markeres, og derfor fejrer Fighter Wing Skrydstrup – som er hjemsted for de danske jagerfly – jubilæet med en stor formationsflyvning over Danmark i dag.

Det fremgår af Forsvarets hjemmeside.

Flyene vil være på vingerne både formiddag fra klokken 9-11.30 og om eftermiddagen mellem klokken 13.30 og 15.50. Det er i sidstnævnte periode, at jagerflyene kan ses på himlen over Sjælland og Møn.

F-16 flyenes formation kan følges på forskellige hjemmesider, der følger flyveruter. På hjemmesiden via flightradar24.com, kan flyene findes, når de går på vingerne ved at søge efter F1640.

Her kan du se, hvornår flyene flyver over Sjælland.

Grafik: Nick Abildgaard

Flyene bliver dog kun sendt på vingerne, hvis der er vejr til, at man kan se flyene fra jorden undervejs. Og fordi formationsflyvning er ekstremt krævende for piloterne, vil de variere formationerne undervejs.

FAKTA: