S-borgmestre frygter forringelser i velfærden med sløjfet helligdag

Borgmestre ønsker flere penge til kommunale udgifter, hvis helligdag fjernes. Minister vil ikke love noget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere socialdemokratiske borgmestre er bekymrede for, hvad regeringens planer om at sløjfe en helligdag kan betyde for kommunernes økonomi.

Det skriver DR.

For når alle skal arbejde en dag mere, vil det betyde flere kommunale udgifter til blandt andet at holde vuggestuer og børnehaver åbne.

Det vil ifølge borgmestrene kræve, at pengene skal findes andre steder, hvis ikke kommunerne får tilført ekstra penge.

20170516-120146-4-5793x3867ma
Læs også
Vil afskaffe helligdag - kan få store konsekvenser for Dølle
20170516-120146-4-5793x3867ma
Læs også
Vil afskaffe helligdag - kan få store konsekvenser for Dølle

- Hvis ikke vi får dækket omkostningerne fra regeringen og Folketingets side, så betyder det, vi skal finde det gennem besparelser, effektiviseringer og andre steder, siger Hans Stavnager (S), borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, til DR.

- Vi er ikke en kommune med en kassebeholdning, hvor vi bare kan tage penge op. Så når der kommer ekstra udgifter, der ikke dækkes, så medfører det besparelser.

I alt har DR talt med syv socialdemokratiske borgmestre, der alle er opmærksomme på mulige konsekvenser ved at afskaffe en helligdag.

Flere udgifter til løn

En del af borgmestrenes bekymring er, at der bliver flere udgifter til løn, når kommunale medarbejdere skal arbejde en dag mere.

Samtidig bliver det dyrere, når for eksempel daginstitutioner skal have åbent og have en dag ekstra med strøm, mad og varme.

SVM-regeringen har foreslået at afskaffe en helligdag som en del af regeringsgrundlaget, der blev fremlagt i midten af december.

Pengene skal gå til øgede forsvarsudgifter, som følge af at Danmark skal nå Nato-målet om at bruge to procent af bruttonationalproduktet (bnp) i 2030.

Minister vil ikke love noget

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger til DR, at hun "selvfølgelig" lytter til bekymringen fra borgmestrene.

Hun vil dog ikke love flere penge til kommunerne, men siger, at spørgsmålet "er noget af det, vi sidder og arbejder på i det helt konkrete lovforslag".

Ifølge Kurt Houlberg, der er professor ved Det Nationale Forsknings- og Analaysecenter for Velfærd (Vive), er kommunerne presset på økonomien.

Han vurderer, at det kan føre til afskedigelser og serviceforringelser over for borgerne, hvis udgifterne skal holdes inden for de eksisterende rammer.

- Men det er sådan, at sædvanligvis ved nye love, som giver nye opgaver og flere udgifter til kommunerne, så vil de blive kompenseret gennem bloktilskuddet fra staten.

- Både ved at få flere penge, men også ved, at de må bruge flere penge, siger Kurt Houlberg til Ritzau.

Lokal borgmester: Det er ikke godt for den mentale sundhed

Også Simon Hansen (S), der er borgmester i Guldborgsund Kommune, har kritiseret planerne om at afskaffe store bededag.

Han mener nemlig ikke, at der tages hensyn til de mange foreninger, som afholder stævner, eller som er afhængige af at tjene penge på markeder og lignende på netop Store Bededag og i dagene omkring.

Simon Hansen
Læs også
S-borgmester går imod partiet - vil holde fast i Store Bededag
Simon Hansen
Læs også
S-borgmester går imod partiet - vil holde fast i Store Bededag

- Jeg forstår jo godt, at der skal bruges flere penge til vores forsvar, vores psykiatri og rigtig mange andre ting, siger han til TV2 ØST og fortsætter:

- Men hvis man afskærer vores foreninger fra at lave et stykke frivilligt arbejde for deres medlemmer, har vi færre, der kommer ud og er aktive i et fællesskab. Det er heller ikke godt for danskerens mentale sundhed, lyder det fra Simon Hansen.


Nyhedsoverblik