Regulær snestorm kan ramme landet mandag - op til 15 centimeter sne

Mandag kan ifølge DMI blive noget af en udfordring for trafikanter med sne, glatte veje og udbredt tåge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter at have været indhyllet af massiv kulde i cirka 14 dage med undertiden ned til tocifrede minusgrader er lunere vejr på vej mod Danmark denne uge, hvor en stor del af landets skoler holder vinterferie.

Men først skal et døgn med kulde, sne, blæst og snefygning flere steder overstås.

quote Der kommer helt sikkert trafikale problemer i løbet af dagen. Også et område med udbredt tåge trækker ind over landet fra sydvest

Lars Henriksen, vagthavende meteorolog, DMI

Derefter følger en række dage med klassisk dansk vintervejr i form af tø, skyer og nedbør, der kan falde som regn, slud eller sne.

Det oplyser Lars Henriksen, vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Vi kan ikke udelukke, at der visse steder mandag kommer en regulær snestorm, men det er lidt af en hårfin balance. Det vil højst sandsynligt fyge flere steder, og lige nu ligger der mellem tre og otte centimeter sne, siger han mandag morgen.

For at opfylde DMI's kriterie for en snestorm skal der falde mindst ti centimeter sne inden for seks timer, middelvinden skal være godt frisk, det vil sige mindst ti meter i sekundet, og temperaturen skal helst være under nul.

- Hvis det er plusgrader, bliver sneen tung, og så fyger det ikke, forklarer han.

- Men de fleste steder vil det mandag typisk være mellem en enkelt plusgrad og ned til tre graders frost.

Ifølge DMI er der risiko for snestorm på Vest- og Sydsjælland, Lolland og på Falster. Varslet begynder mandag klokken 16.00 og varer frem til midnat natten til tirsdag. 

I varslet skriver DMI også, at der kan komme frisk vind til kuling på omkring 10-15 meter i sekundet fra sydøst. Samtidig vil der i perioden kunne falde over ti centimeter sne på seks timer. 

Der ventes typisk mellem tre og otte centimeter sne, men lokalt måske mellem 10-15 centimeter i varslingsperioden.

Snestormen kan medføre hurtig lukning af udsatte veje, nedsat sigt samt risiko for standsning af kollektiv trafik.

Artiklen fortsætter under opslaget.

- Der kommer helt sikkert trafikale problemer

På grund af det barske vejr opfordrer han trafikanter til holde sig opdaterede i løbet af dagen og være opmærksomme på risiko for glatte veje.

- Der kommer helt sikkert trafikale problemer i løbet af dagen. Også et område med udbredt tåge trækker ind over landet fra sydvest, og det betyder, at sigtbarheden falder til under 100 meter, siger Lars Henriksen.

Tirsdag begynder vejret at ændre karakter med op til fire plusgrader. Det bliver skyet og tåget med udbredt regn fra sydvest i løbet af eftermiddagen og aftenen.

Onsdag og torsdag skal der også kigges langt efter solstrålerne. Begge dage vil det være overskyet og diset og med perioder af regn, sne eller slud.

Fredag begynder også vådt, men derefter kommer der opholdsvejr og opklaring sydfra med temperaturer mellem nul og syv grader. Lunest bliver det ifølge DMI i de sydvestlige egne.

I sidste uge oplevede Pia Laila Jensen sneen på nærmeste hold. I tre dage var hun sneet inde i sit hus, indtil en sneplov endelig kom forbi. Se eller gense indslaget her: