Prisen på naturgas eksploderer - og det kan blive værre endnu

Naturgaslagrene er kun halvt fyldte, og prisen er rekordhøj. Ifølge en ekspert påvirkes regningen lige nu af storpolitik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis du har oplevet, at din seneste regning på naturgas er uhørt høj, så er du langtfra den eneste. Den er nemlig rekordhøj, og det kan tydeligt mærkes hos de mange danskere, der bruger naturgas til at holde varmen.

- Da jeg så regningen, troede jeg, at noget var galt, lyder det fra Birgit Jespersen, der bor i Næstved med sin mand og parrets to børn på 10 og 12.

quote Vi har været nødt til at leve på randen hele december måned

Mette Hansen, mor til to, Gørlev

I udgangen af 2020 lød familiens gasregning på 936,99 kroner i perioden fra 1. november til 31. januar 2021. I samme periode nu skal familien på fire betale 5754, 38 kroner for deres naturgasforbrug.

En stigning på næsten 4000 kroner for samme periode fik Birgit Jespersen til at kontakte OK, som leverer naturgas til familiens hjem. Her blev hun forsikret om, at beløbet på regningen var det rigtige.

- Det er helt vildt, må man sige. Det er næsten 20.000 ekstra, vi skal lægge på den post om året. Vi kommer til at skære ned på nogle ting, og ellers har vi en opsparing, siger Birgit Jespersen.

Hun er derfor ikke i tvivl om, familien nok skal klare den ekstra udgift. Men hun er bekymret for andre borgere:

- Jeg tænker mere på dem, der er hårdere ramt end os og som eksempelvis ikke har en opsparing at tage fra, siger Birgit Jespersen.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Birgit Jespersen og hendes mand Anders Hansen er nogle af dem, der har oplevet en stor stigning i prisen for naturgas.
Birgit Jespersen og hendes mand Anders Hansen er nogle af dem, der har oplevet en stor stigning i prisen for naturgas. Foto: Privatfoto.

Skyldes usikkerheder i Europa

I Gørlev på det vestlige Sjælland sidder én af dem, som netop ikke har en opsparing at tage fra til uforudsete regninger.

Mette Hansen fortæller, at hun kvartalsvis plejer at betale omkring 3200 kroner for sin gas, men at hun senest er blevet opkrævet næsten 6000 kroner for den.

- Jeg var sikker på, at der var noget galt, at noget var utæt et eller andet sted. Så jeg ringede til mit selskab, som fortæller, at det er på grund af prisstigninger, siger Mette Hansen.

Tal fra OK viser, at priserne på gas på det seneste er steget eksplosivt. 

I 2. kvartal i 2020 lå prisen per kubikmeter eksklusive moms på 0,98 øre. I 2. kvartal i 2021 lå prisen på 2,34 kroner, og fredag den 7. januar 2022 ligger prisen per kubikmeter gas på 10,88 øre. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi har faktisk aldrig set så høje naturgaspriser, som vi har gjort mod slutningen af 2021, siger Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea. 

Han mener, at årsagen til de høje regninger på naturgas især skyldes, at gaslagrene rundt om i Europa lige nu kun er halvt fyldte sammenlignet med, hvad de normalt er på denne tid af året. Det skyldes, at sidste vinter var ekstra kold og gjorde et uventet indhug i reserverne.

- Det skaber en vis bekymring på markedet, fordi efterspørgslen på energi i al almindelighed kan komme til at stige kraftigt, hvis det bliver køligere i vejret, siger han og uddyber:

- Når lagrene ikke er på de niveauer, som de plejer, skyldes det, at man har haft problemer med at få de leverancer fra Rusland, som man normalt får. 

På billedet her er et skib ved at lægge gasledningen Nord Stream 2 på plads tæt ved den tyske ø Rügen. Arbejdet med ledningen, der skal levere russisk gas til europæerne, er dog gået i stå.
På billedet her er et skib ved at lægge gasledningen Nord Stream 2 på plads tæt ved den tyske ø Rügen. Arbejdet med ledningen, der skal levere russisk gas til europæerne, er dog gået i stå. Foto: Bernd Wustneck/AFP/Ritzau Scanpix

Udskudt gasledning

Egentlig skulle en ny gasledning mellem Rusland og vores del af Europa være i drift nu. Men arbejdet med Nord Stream 2 er gået i stå på grund af en uenighed mellem Tyskland og den russiskejede gasforbindelse.

- De tyske myndigheder kræver, at selskabet er registreret i Tyskland. Det er det ikke, men i Schweiz, og der kan gå lang tid, før de formaliteter er på plads, siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

- Der er simpelthen storpolitik inde i billedet lige nu, som gør, at lagrene ikke er fyldte som normalt. 

Derudover understreger Helge Pedersen, at Tyskland lige nu er ved at afvikle sine atomkraftværker og derfor er nødt til at bruge mere naturgas til at producere strøm i en periode. Den usikkerhed er yderligere med til at skyde priserne på naturgas i vejret lige nu. 

quote Vi har faktisk aldrig set så høje naturgaspriser, som vi har gjort mod slutningen af 2021

Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea

Måtte spare på datterens fødselsdag

Mette Hansen i Gørlev er enlig mor til to børn på fem og syv. For hende har den store usikkerhed i Europa medført den uventet store regning på naturgas, som har fået store konsekvenser på kort tid for den lille familie.

- Jeg er flyttet i hus og har tidligere været på kontanthjælp men har nu fået et arbejde og er ved at bygge min økonomi op, siger hun.

- Alligevel har det betydet, at vi har været nødt til at leve på randen hele december måned. Her i januar står vi også med håret i postkassen, og det har betydet, at jeg måtte spare på min datters fødselsdag, fortæller hun.

Huskøb udskydes

Også i Næstved kan stigningerne mærkes. Her bor Kicki Dahl Alexandersen med sin mand, som hun har en halvanden år gammel søn med. 

Familien har netop oplevet en stigning på 2000 kroner på deres gasregning i perioden fra november til og med januar sammenlignet med samme periode sidste år.

- Det er voldsomt. Jeg har gået på barsel, og min mand har været på dagpenge på grund af corona. Hvis ikke min mand havde fået job fra 1. december, så havde vi ikke kunnet klare den. Det løb kun lige rundt før, så det havde været svært, lyder det fra Kicki Dahl Alexandersen.

Læs også
Benzinprisen sætter rekord igen
Læs også
Benzinprisen sætter rekord igen

I Slagelse har Mathias Linhart Hansen boet i sit hus i et halvt år. Prisen for gassen i huset lød i juli, august og september samlet på 4088,19 kroner. For oktober, november og december var prisen steget med mere end 2500 kroner til 6642,58.

- Jeg kan ikke forstå, at det skal være så dyrt, siger han.

Selvom priserne er rekordhøje, kan de sagtens blive endnu højere, lyder det fra Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.
Selvom priserne er rekordhøje, kan de sagtens blive endnu højere, lyder det fra Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea. Foto: Nordea

Priserne kan stige yderligere

Hvordan priserne i fremtiden kommer til at se ud på naturgasområdet er ifølge Helge Pedersen meget usikkert. 

- På den korte bane vil det afhænge af temperaturen i Europa. Hvis vi får en mild vinter, vil vi ikke se dramatiske stigninger i forhold til prisen i dag, men bliver det meget koldt, vil behovet for naturgas stige, og så tror jeg desværre, vi vil se, at priserne stiger yderligere. 

Er der slet ikke noget, man selv kan gøre? 

- Man kan forsøge at være så energibevidst som overhovedet muligt ved eksempelvis at tage ekstra tøj på og holde temperaturen ned, forklarer han.

Også elpriserne har taget en gevaldig himmelflugt, og der kan man forsøge at flytte noget af sit elforbrug

- Så kan man bruge sin opvaskemaskine og andre ting om natten, hvor prisen er billigere. 

- I det store hele vil prisen dog være dyre end for blot få kvartaler siden, ligegyldigt hvornår man bruger energi.  

Læs også
Din pris for at få leveret strøm fordobles - og du kan intet gøre
Læs også
Din pris for at få leveret strøm fordobles - og du kan intet gøre

Hos familien på tre i Næstved kommer den store prisstigning nu og her til at få konsekvenser for fremtiden.

- Vi vil gerne spare op til et hus, men det bliver udskudt. Det er klart, at nu kommer der til at gå længere tid, inden vi har pengene til det, siger Kicki Dahl Alexandersen.

Mathias Linhart Hansen fra Slagelse fortæller, at hans råderum er stort, men han ærgrer sig over at skulle bruge ekstra penge på naturgasregningen.

- Det var da penge, jeg hellere ville have brugt til at betale af på mit hus.

Ifølge SEAS-NVE, der ligesom OK leverer naturgas til borgerne, er der anslået 80.000 gasforbrugere i Region Sjælland. Dertil kommer de fjernvarmekunder, som får varmen fra naturgasfyrede kraftvarmeværker.


Nyhedsoverblik