Posten tjekker vild metode til at levere pakker

Fremover kan dine pakker blive leveret fra himlen, hvis du har bestilt hos PostNord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I fremtiden skal du muligvis se op efter din pakkepost, når du skal have pakker leveret fra PostNord.

I hvert fald har postselskabet testet droner til levering af pakker tværs over Sjælland i forbindelse med et forsøg, der er gennemført i denne uge.

Her blev en pakke leveret til en privat bolig i Slagelse, fløjet ind med drone. Dronen var forinden lettet fra postterminalen i Køge.

Der var tale om et forsøg, for at se, hvordan en levering med en postdrone kunne foregå.

- At afsøge mulighederne for dronelevering er spændende, men der er fortsat en del forhindringer på området, der begrænser brugen af teknologien i dag. Men hvem ved, hvordan det ser ud i fremtiden? Vi finder i hvert fald aldrig ud af det, hvis vi ikke gør os erfaringer med ny teknologi, siger Stine Sander, der er vicedirektør for pakker i PostNord Danmark.

Drone fra DroneFyn
Læs også
Drone crashede fest - kan ende med bøder
Drone fra DroneFyn
Læs også
Drone crashede fest - kan ende med bøder

Dronen er såkaldt fixed-wing-drone, hvilket blandt andet betyder, at den kan lette og lande som en helikopter, men kan flyve længere strækninger som et fly.

Topfarten er 150 kilometer i timen. Dog blev der i forbindelse med denne uges test ikke fløjet hurtigere end 100 kilometer i timen, ligesom hastigheden afhænger af vind- og vejrforhold.

Postdronen - der er en såkaldt fixed wing-drone - har et vingefang på 2,4 meter og vejer godt 16 kilo.
Postdronen - der er en såkaldt fixed wing-drone - har et vingefang på 2,4 meter og vejer godt 16 kilo. Foto: PostNord

Testflyvningen havde da også til formål at skaffe erfaring og viden om de muligheder og begrænsninger droneflyvning har.

- Med test af droner tager vi endnu et kig ind i fremtidens pakkelevering, for at blive klogere på, hvilke muligheder der på sigt kan sikre en nem, effektiv og bæredygtig nethandel for alle, siger Stine Sander.

Der er dog aktuelt ingen konkrete planer om, at dronelevering bliver et produkt fra PostNord.


Måtte ikke flyve hele vejen

Ifølge PostNord, kan de nuværende droner kun levere mindre pakker. Selskabet oplyser dog, at droner, der kan transportere flere hundrede kilo, er lige om hjørnet.

PostNord understreger, at der er tale om et forsøg, da det i praksis hverken teknologisk eller lovgivningsmæssigt kan lade sig gøre at udføre pakkeleveringer fra luften i stor skala endnu.

Dronen måtte da heller ikke flyve hele strækningen mellem de to destinationer, men tilbagelagde i alt 50 kilometer i luften dels omkring PostNords postcentral i Køge og dels ved ejendommen i Slagelse, hvor pakken blev leveret til.

20220906-131756-L-1920x1280we
Læs også
Andel Energi lukker rødglødende telefoner efter storm af opkald
20220906-131756-L-1920x1280we
Læs også
Andel Energi lukker rødglødende telefoner efter storm af opkald

I USA har man længe eksperimenteret med levering af pakker via drone - et arbejde, der tidligere i år blev udvidet betydeligt.

Et af de meget omtalte eksempler på en rigtig levering med drone var en pakke fra Amazon, der i 2016 blev leveret med en postdrone til en privatadresse kun 13 minutter efter, at varen var bestilt.

Ikke alle postselskaber har dog tillid til teknologien endnu.

Den tyskejede pakke-gigant DHL droppede således sidste år sin udvikling af en pakkedrone, der ellers var udset til at have gjort en stor forskel ved levering af pakker i blandt andet udviklingslande.


Nyhedsoverblik