¨

Politisk forslag: 2.000 flere skal ansættes i ældreplejen

Der er hele tiden kamp om at skaffe personale til ældreplejen. Plakaten her er fra Sorø Kommune, hvor man forsøgte at lokke unge til at tage sommerferiejob i kommunen. Foto: Camilla Laursen - TV ØST

Enhedslisten vil i finansloven have afsat over en milliard kroner til at forbedre forholdene i ældreplejen.

Der er brug for flere hænder og bedre uddannelse af de ansatte i ældreplejen, mener Enhedslisten.

Partiet kræver derfor, at der i den kommende finanslov afsættes over en milliard kroner til ældreområdet, som blandt andet skal gå til 2000 flere ansatte i ældreplejen.

Det siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Flere hænder i ældreplejen er Enhedslistens helt centrale velfærdskrav til finansloven. Vi kan ikke længere ignorere, at så mange ældre mennesker ikke får en ordentlig behandling, siger hun.

Vi kan ikke længere ignorere, at så mange ældre mennesker ikke får en ordentlig behandling

Pernille Skipper, politisk ordfører, Enhedslisten

- Jeg tror, at mange har set i dokumentarerne i løbet af sommeren, hvordan der kan opstå en forrået kultur, når nedskæringer, stress og jag påvirker arbejdsmiljøet.

Hun henviser blandt andet til en dokumentar om to beboere på plejehjem i Østjylland, som TV2 har bragt, der har sat gang i debatten om kvaliteten i ældreplejen.

Specielle behov i region Sjælland

I Region Sjælland er der et specielt behov, tilføjer Enhedslistens folketingsmedlem Eva Flyvholm:

-  Både på Sjælland, Lolland og Falster har vi kommuner med mange ældre som mangler medarbejdere og ressorcer, der håber jeg vores krav kan få opbakning og være et første skridt i genopretningen af vores velfærd og ældrepleje, siger Eva Flyvholm. 

 Konkret foreslår Enhedslisten, at der ansættes 1500 ekstra fuldtidsmedarbejdere i ældreplejen. Til det skal der afsættes 653 millioner kroner. Det skal samtidig sikre, at et tilsvarende antal allerede ansatte ufaglærte kan blive uddannet.

Derudover skal der ansættes 500 ekstra husassistenter til plejecentrene, mener partiet. De skal styrke rengøring og hygiejne på ældreområdet som følge af coronapandemien.

Og afsluttende skal der ifølge Enhedslisten afsættes 200 millioner kroner årligt til faglig sparring og supervision af social- og sundhedsmedarbejdere i ældreplejen.

Enhedslistens udspil retter sig ikke mindst mod  Sjælland, Lolland og Falster, hvor der er særlige udfordringer, siger det lokale folketingsmedlem, Eva Flyvholm.  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Det er ikke kun et spørgsmål om antallet af hænder. Men jeg tror, at det grundlæggende problem opstår, fordi vi i mange år har set nedskæringer fra skiftende regeringer, siger Pernille Skipper.

- Det betyder, at når man løber så hurtigt, at der ikke er tid til faglighed, så kommer man på et tidspunkt til at se over hovedet på de mennesker, man skulle se i øjnene, og så får man en forrået kultur.

Ingen ultimative krav

Der bliver ikke tale om et ultimativt krav fra Enhedslistens side, understreger Pernille Skipper.

- Vi går ikke til finanslovsforhandlingerne med ultimative krav. Men det er et helt, helt centralt krav fra Enhedslisten i de kommende forhandlinger. For ældreplejen er et område, der er blevet forsømt i så mange år, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App