Politisk flertal: Scandinavian Star skal undersøges igen

En uvildig task force skal kaste et nyt lys over branden på færgen Scandinavian Star. Det glæder Mike Axdal fra Korsør, hvis far og bror omkom i branden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Branden på Scandinavian Star i 1990, der kostede 159 menneskeliv, skal nu undersøges på ny.

Det har et bredt flertal i Folketinget besluttet.

Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne er alle enige om at nedsætte en uvildig task force.

- Jeg er glad for, at et bredt flertal nu er blevet enige om at få undersøgt elementer i sagen om den tragiske brand på Scandinavian Star. Det skylder vi ikke mindst ofrene, men også de efterladte, der den dag i dag fortsat sidder tilbage med ubesvarede spørgsmål, siger justitsminister Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

quote Jeg er glad for, at et bredt flertal nu er blevet enige om at få undersøgt elementer i sagen om den tragiske brand på Scandinavian Star.

Nick Hækkerup (S), justitsminister

Det nye task force skal forsøge at kaste nyt lys over den påsatte brand på færgen ved at undersøge reder-, ejer og forsikringsforholdene i sagen.

- Jeg er utrolig glad for, at det endelig er lykkedes at presse en dansk regering til at få undersøgt sagen om Scandinavian Star, der har været en skamplet på Danmarks historie. I Dansk Folkeparti håber vi, at denne task force kan skabe en ny klarhed om sagen og give de efterladte en vished om, hvad der skete den skæbnesvangre nat i 1990, siger Peter Skaarup (DF).

Task force skal kaste nyt lys over sagen:

  • Undersøgelsen vil blive ledet af en særlig nedsat task force af uvildige specialister inden for de områder, som skal undersøges nærmere, herunder specialister inden for for eksempel forsikringsret eller strafferet, økonomisk kriminalitet og efterforskning.

  • Task forcen forventes at være færdig med undersøgelsen og fremkomme med sin redegørelse inden for cirka halvandet år. I den forbindelse skal task forcen komme med en nærmere begrundet vurdering af, om der er grundlag for, at politiet iværksætter yderligere efterforskning af forhold, der ikke er strafferetligt forældet.

  • Desuden vil task forcen hvert halve år fremkomme med en statusredegørelse for undersøgelsen. Viser der sig et grundlag for, at politiet iværksætter yderligere efterforskning af mordbranden, vil den kunne foregå parallelt med task forcens undersøgelse. Der oprettes desuden en politisk følgegruppe, som vil modtage de halvårlige statusredegørelser fra task forcen.

Nye oplysninger kan føre til ny efterforskning

Efter færgen Scandinavian Star i 1990 stævnede ud fra havnen i Oslo, udbrød en omfattende brand på færgen, og 159 personer - heraf 33 danskere - mistede på tragisk vis livet, heriblandt 25 børn under 15 år. Siden da har der været foretaget en række undersøgelser og efterforskninger af sagen, men mordbranden er fortsat uopklaret.

Mike Axdal fra Korsør var selv med ombord på færgen, da den brød i brand. Han overlevede, men hans far og bror omkom. Mike Axdal er formand for foreningen Scandinavian Stars Danske Støtteforening og har i årevis kæmpet for, at sagen blev genoptaget og undersøgt til bunds, fordi der har været mistanke om, at forsikringssvindel var motivet for branden.

- Det er ærgerligt, at der er gået 31 år, men på den anden side er jeg glad for, at det er i min levetid, at det sker. Vi har fået det, vi bad om. Jeg er både glad og beæret. Hvis det her bliver ført ud i livet, skal jeg forbi kirkegården, for så har jeg nået mit mål. Men hvorfor skulle der gå så mange år?, lyder det fra Mike Axdal i Dagbladet Politiken.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mike Axdal fra Korsør var selv ombord på Scandinavian Star. Han overlevede, men mistede sin far og bror.
Mike Axdal fra Korsør var selv ombord på Scandinavian Star. Han overlevede, men mistede sin far og bror.

 

Undersøgelsen vil blive ledet af en særlig nedsat task force af uvildige specialister inden for de områder, som skal undersøges nærmere, herunder specialister inden for forsikringsret eller strafferet, økonomisk kriminalitet og efterforskning.

Hvis task forcen afdækker nye oplysninger om mordbranden, kan det føre til, at den politimæssige efterforskning genoptages.

- Undersøgelsen vil forhåbentlig kunne skabe mere klarhed over sagens faktiske omstændigheder, og task forcen vil skulle komme med sin vurdering af, om der er grundlag for, at politiet iværksætter yderligere efterforskning af mordbranden, siger justitsminister Nick Hækkerup.


Nyhedsoverblik