Politiker maner til ro om afgift

Hun er engageret i, at dansk landbrug har det godt, men synes også, en klimaafgift er nødvendig. Nu maner hun til ro om dagens ekspertanbefalinger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag formiddag fik landmænd og politikere et længe ventet svar på, hvordan et ekspertudvalg under ledelse af professor i nationaløkonomi Michael Svarer mener, udledningen af drivhusgasser fra danske gårde kan blive banket ned.

Allerede inden de politiske drøftelser er gået i gang, har kritikken rejst sig fra flere sider, ligesom der også har været trusler om demonstrationer.

quote Det er vigtigt, vi får skabt en grøn omstilling i et stærkt fødevareerhverv

Iben Krog (V), folketingskandidat, Guldborgsund

Iben Krog, der er folketingskandidat for Venstre på Lolland-Falster, advarer dog mod, at man reagerer for skarpt på eksperternes rapport.

Det sker i et opslag på Facebook under overskriften "Jeg advarer mod at reagere for skarpt på CO2-udspil".

- Jeg forstår godt, man bliver nervøs, hvis man ser modellen med den højeste afgift og tænker; skal jeg betale det, går jeg bankerot i morgen. Derfor er det vigtigt for mig at sige ro på, siger hun og tilføjer:

- For intet er besluttet politisk endnu.

De forskellige modeller vurderes at kunne sænke udledningen i 2030 med 2,4-3,2 millioner ton, alt afhængig af hvilken af modellerne der vælges.
De forskellige modeller vurderes at kunne sænke udledningen i 2030 med 2,4-3,2 millioner ton, alt afhængig af hvilken af modellerne der vælges. Foto: Jakob Olling - TV2 ØST

Hun er selv ud af en landbrugsfamilie, og hun arbejder i dag hos konsulentvirksomheden Rud Pedersen med ansvar for fødevarer og landbrug.

Ekspertanbefalingen strækker sig over 241 sider, som Iben Krog ikke har nået at læse, da hun taler med TV2 ØST først på eftermiddagen, onsdag.

Derfor udtaler hun sig generelt om sit syn på behovet for CO2-afgifter i landbruget.

- Det er dejligt, vi endelig har fået anbefalinger, for vi har ventet så længe på dem, og nu kan den politiske proces begynde.

Nødvendigt med afgift

Iben Krog lægger dog ikke skjul på, at hun mener, at en afgift er nødvendig.

- Det er vigtigt, vi får skabt en grøn omstilling i et stærkt fødevareerhverv, for det er også et spørgsmål om fødevaresikkerhed, forklarer folketingskandidaten og tilføjer:

- Det er fint med et økonomisk incitament i form af en CO2-afgift, som kan fremme den grønne omstilling, men det skal ikke bare være en afgift, der får statskassen til at vokse, lyder det fra folketingskandidaten.

Hvis tidligere politiske aftaler giver de reduktioner, der håbes på, mangler der aftaler om reduktioner på 2,5 millioner ton for at nå målet om, at udledningen af drivhusgasser i Danmark er 70 procent lavere, end det var tilfældet i 1990.
Hvis tidligere politiske aftaler giver de reduktioner, der håbes på, mangler der aftaler om reduktioner på 2,5 millioner ton for at nå målet om, at udledningen af drivhusgasser i Danmark er 70 procent lavere, end det var tilfældet i 1990. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Ifølge ekspertgruppen kan anbefalingerne, alt efter hvilken model der indføres, koste op mod 8.000 fuldtidsstillinger i landbruget, og det vil være et problem, hvis afgifterne får en sådan konsekvens, mener Iben Krog.

- Det skal være en afgift, som man kan handle sig ud af, siger hun og tilføjer:

- For mig er det hverken et mål eller acceptabelt, at det bliver en afgift, der ender med at lukke erhverv eller koste arbejdspladser. Selvfølgelig skal vi leve op til klimareduktioner, men det tror jeg, vi gør bedst i samarbejde med erhvervet.

Læs også
Landmænd klar til protester
Læs også
Landmænd klar til protester

Hun fremhæver, at det også er derfor, at der forud for den politiske forhandling venter en trepartsforhandling, hvor der foruden politikere er inviteret en lang række af interessenter omkring landbruget med til bordet.


Nyhedsoverblik