Politi jagter vanvidsbilister - bruger kabler til at stoppe fartsynderne

Kabler på vejen er med til at afsløre, hvor hurtigt bilisterne kører, hvor og hvornår. Politiet bruger det aktivt til at jagte fartbilister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
Artiklen er rettet:
Clock20. feb 2020, kl. 09:33
Tidligere fremgik det af artiklen, at politiet har taget en ny metode i brug, hvor de bruger mobildata til at spore fartsynderne. Dette er ikke korrekt. Politiet bruger kabler, som Vejdirektoratet lægger ud på vejen, til at identificere strækninger, hvor bilister kører for stærkt, så de kan målrette deres fartmålinger mod det. TV2 ØST beklager fejlen.

Politiet sætter ind i jagten på fartsyndere. 

Kommuner og Vejdirektoratet lægger kabler ud, som måler trafikbelastningen på vejene. Dermed ved man, hvor mange biler, der kører på en strækning, hvornår de kører, og hvor hurtigt der bliver kørt. De oplysninger bruger politiet til at målrette deres fartkontrol.

Siden sidste år har Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi brugt oplysningerne til at sætte ind de steder, hvor de værste fartsyndere kører.

I aftes var TV2 ØST med politiet på patrulje i Slagelse. Det er en af de kommuner, hvor der ifølge politiets statistik, bliver kørt alt for stærkt.

På jagt efter de lovløse

Tirsdag aften og i løbet af nattens mulm og mørke er flere politibetjente på jagt efter Sydsjællands fartsyndere, og TV2 ØST har fået har fået lov at tage med, når politiet rykker ud med de blå blink.

Artiklen fortsætter under billedet.

Seks betjente deltog i fartkontrollen tirsdag aften i jagten på Sydsjællands fartsyndere.
Seks betjente deltog i fartkontrollen tirsdag aften i jagten på Sydsjællands fartsyndere. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

quote Her går vi helt konsekvent og helt bevidst efter dem, som vi kalder de lovløse

Søren Skotte, politikommissær ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

I alt deltager seks betjente i denne hastighedskontrol.

- Her går vi helt konsekvent og helt bevidst efter dem, som vi kalder de lovløse. Dem, der kører for stærkt og som er ligeglade med hastighedsbegrænsninger, siger Søren Skotte, politikommissær ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Artiklen fortsætter under billedet.

På ganske få timer, har betjentene stoppet adskillige fartsyndere. Én bilist fik en betinget frakendelse af kørekortet og syv fik et klip i kørekortet.
På ganske få timer, har betjentene stoppet adskillige fartsyndere. Én bilist fik en betinget frakendelse af kørekortet og syv fik et klip i kørekortet. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Kabler på vejen måler farten

Politiet anvender data fra kabler på vejen, der afslører hvor hurtigt bilisterne på strækningen bevæger sig.

- Det er simpelthen nogle Mastra-afmålinger (de kabler, der bliver brugt, red.), vi har foretaget hen over en periode, og så registrerer de alle de hastigheder, som vi har, som vi har sat en max- eller en minimumsgrænse for, og dem der kører over, de bliver registret, siger politikommissær Søren Skotte.

Med en fartmåler og et narkometer i hånden er de klar:

- Vi har en politibil, der holder i midten med en laser, som laver hastighedsmålingen, og så har vi en politibil i hver ende, det vil sige en i hver side af landevejen, hvor vi er klar til at køre frem og tænde vores udrykning, siger Nikolaj Biener, politiassistent ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Kørte 136 km/t hvor man måtte køre 80 km/t

quote Nogle gange er det sådan, at en borger bliver rigtig sur

Nikolaj Biener, politiassistent ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

På Slagelse Landevej ryger de første bilister i fælden. Her er der blandt andet en bilist, der kører 136 kilometer på en landevej, hvor der må køres 80 kilometer i timen. I dette tilfælde skal føreren af bilen bestå en ny køreprøve for at beholde kortet.

- Det er jo det ved jobbet, at vi kan jo aldrig rigtig vide, hvordan borgeren reagerer. I mange tilfælde vil borgeren være helt stille og rolig og kan godt se, at de har gjort noget, de ikke skulle have gjort. Men nogle gange er det sådan, at en borger bliver rigtig sur. Så må jeg tage det, som det kommer derfra, siger politiassistent Nikolaj Biener.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge politiassistent, Nikolaj Biener, kan man aldrig vide, hvordan bilisterne reagerer, når politiet tager fat i dem.
Ifølge politiassistent, Nikolaj Biener, kan man aldrig vide, hvordan bilisterne reagerer, når politiet tager fat i dem. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Senere ryger en bilist i en Audi i fælden. Vedkommende kører 109 kilometer i timen. Det er 36 procent for stærkt og giver et klip i kørekortet.

En betinget frakendelse og syv klip

quote  Hastighed er en af de væsentligste årsager til, at folk kommer galt afsted

Søren Skotte, politikommissær ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Selvom politiet især går efter de helt ekstreme fartsyndere, stopper de alle, der kører for stærkt. Føreren her har kørt 109 km I timen.

På ganske få timer, har betjentene stoppet adskillige fartsyndere.

- Vi har haft én, der har kørt til en betinget frakendelse, og så har vi haft syv, der har fået et klip, siger politikommissær Søren Skotte.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hastighed er en af de væsentligste årsager til at folk kommer galt afsted, fortæller politikommissær Søren Skotte.
Hastighed er en af de væsentligste årsager til at folk kommer galt afsted, fortæller politikommissær Søren Skotte. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Budskabet burde efterhånden være nået ud, men aftenens fangster tyder på, at det godt kan tåle at blive hørt igen.

- Hastighed er en af de væsentligste årsager til, at folk kommer galt afsted. Sæt farten ned og kom to minutter senere hjem, det er simpelthen ikke andet, det drejer sig om, siger Søren Skotte.

 


Nyhedsoverblik