Over 160 biler beslaglagt

Ifølge politiet er loven om vanvidsbilisme den eneste mulighed for at fjerne de værste bilister fra vejene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For et år siden trådte loven om vanvidsbilisme i kraft.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at der det seneste år er konfiskeret 67 biler hos Midt- og Vestsjællands Politi, mens der hos Sydsjælland og Lolland-Falsters politi er blevet fjernet 96 biler fra vejene.

quote Vi har en del motorveje, hvor flere har kørt over 200 kilometer i timen

Søren Skotte, politikommissær hos Sydsjælland og Lolland Falsters Politi

- Vi er meget glade for loven, og det siger mig helt klart, at vanvidspakken, som vi fik, har været rigtig god og brugbar, lyder det fra Søren Skotte, politikommissær hos Sydsjælland og Lolland Falsters Politi.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi Kreds er de glade for tiltaget, men bekymrede over de mange konfiskeringer: 

- Jeg synes, det er rystende, at der er så mange, der er ligeglade med andres liv. Der er en enorm risiko for andre, når man kører rundt med så høj en hastighed eller promille. Man er virkelig langt ude over, hvad der er ret og rimeligt, siger Thomas Tarpgaard, vicepolitiinspektør i Midt- og Vestsjællands færdselsafdeling. 

Konfiskering er eneste løsning 

Loven om vanvidsbilisme trådte i kraft 31. marts sidste år. Der er tale om vanvidskørsel, hvis man eksempelvis kører dobbelt så hurtigt som det tilladte, kører med en spirituspromille på over 2.0, eller hvis man kører mere end 200 kilometer i timen. 

- Vi opererer med tre gruppe borgere. Der er dem, som vi kan nå med kampagner, så er der dem, vi kan nå med kontrol og kampagner. 

- Og så er der den sidste gruppe, som vi ikke kan nå på andre måder, end ved at tage deres biler og fjerne dem fra vejen, lyder det fra Søren Skotte. 

Definition af vanvidsbilisme:

  • Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 241, 2. pkt.).
  • Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 249, 2. pkt.).
  • Forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed (straffelovens § 252, stk. 1).
  • Særlig hensynsløs kørsel (færdselslovens § 118, stk. 10).
  • Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel med over 100 km i timen.
  • Kørsel med en hastighed på 200 km i timen eller der over.
  • Spirituskørsel med en promille over 2,00.


Kilde: Transportministeriet

Ifølge Sydsjælland og Lolland Falsters Politi bliver de fleste biler konfiskeret, fordi der bliver trykket lidt for meget med højre fod på speederen. 

- Vi har en del motorveje, hvor flere har kørt over 200 kilometer i timen. Så har vi også nogle, som kører over 100 kilometer inde i byen, siger Søren Skotte. 

Hos Midt- og Vestsjællands Politikreds er det over halvdelen af bilerne, som er blevet konfiskeret på grund af, at føreren har haft en promille på over 2.0. 

- Der hvor vi så har taget flest for fart, det er i byerne, hvor flere har kørt over 100 kilometer i timen.

Læs også
To personer anholdt efter vanvidskørsel på Lolland
Læs også
To personer anholdt efter vanvidskørsel på Lolland

- I forhold til om føreren ejer bilen, så oplever vi både, at det er ejeren selv, der kører vanvidskørsel, men folk gør det også i lejede og lånte biler. Og nogle steder gør det mere ondt end andre - er det eksempelvis et voksen barn, som har lånt bilen, som så bliver konfiskeret, så kan det være rigtig svært, hvis der så er gæld i bilen, som stadig skal betales, fortæller Thomas Tarpgaard.

Hvor der i sendeområdets to politikredse er blevet beslaglagt i alt 163 biler, er der på landsplan blevet fjernet 996 biler fra vejene på grund af vanvidsbilisme. 

Det er politiet, der beslaglægger bilerne, og domstolene som afgør, om bilerne skal konfiskeres.  


Nyhedsoverblik