Øer får 2,6 millioner fra ministerium – projekter på Orø bliver nu til virkelighed

Erhvervsministeriet giver 2,6 millioner til otte lokale projekter blandt andet Orø i Holbæk Fjord, hvor tre projekter har fået penge i denne omgang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er penge på vej til en række projekter i landsdelens landdistrikter og øer.

Sammenlagt bliver der delt 2,6 millioner kroner ud til otte lokale projekter. Det har Erhvervsministeriet offentliggjort tirsdag.

På Orø har de fået støtte til hele tre projekter. En støtte, der gør en stor forskel på en ø med 900 indbyggere.

Nyt færgehus til havnen

Der dumpede derfor en tidlig julegave ned på Østre Færgehavn på Orø. Østre Færge A/S får en halv million kroner i støtte til en ny mandskabs- og servicebygning.

- Det er rigtig godt. Jeg blev glad for at høre det i hvertfald. Det hjælper utrolig meget, for det koster rigtig mange penge at sætte sådan noget i stand, og det er omstændigt. Især det der med højvandssikring, det koster rigtig mange penge, siger Benny Andersen, der er overfartsleder på Østre Færge på Orø.

Artiklen fortsætter under billedet.

Benny Andersen, der er overfartsleder på Østre Færge, glæder sig til, der kommer en ny mandskabs-og servicebygning på havnen.
Benny Andersen, der er overfartsleder på Østre Færge, glæder sig til, der kommer en ny mandskabs-og servicebygning på havnen. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

quote Det hjælper utrolig meget, for det koster rigtig mange penge at sætte sådan noget i stand, og det er omstændigt

Benny Andersen, overfartsleder på Østre Færge på Orø

De nye støttekroner betyder, at de eksisterende skure og containere på havnen skal ryddes.

- Vi glæder os til, der kommer en bulldozer og jævner hele lortet, og så starter vi forfra, siger overfartsleder Benny Andersen.

- Det er utæt og noget gammelt lort. Det er nok 40-50 år gammelt, så vi trænger virkelig til det. Vi vil gardere os i fremtiden med at få hævet hele fundamentet, så vi ikke får vand ind, som ødelægger alt muligt.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Orø har hele tre projekter fået midler fra Erhvervsministeriet.
På Orø har hele tre projekter fået midler fra Erhvervsministeriet. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Projektet skal bidrage til at sikre, at havnen fremover kan tilbyde ordentlige forhold og derved sikre fastholdelse i fremtiden.

- Det betyder meget. Det bliver en fornøjelse at komme ind i et værksted, hvor vi kan være. Det betyder også rigtig meget for skipperne at få deres eget kontor, siger Benny Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge overfartsleder Benny Andersen er skuret på havnen 40-50 år og trænger gevaldigt til en fornyelse.
Ifølge overfartsleder Benny Andersen er skuret på havnen 40-50 år og trænger gevaldigt til en fornyelse. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Otte lokale projekter får støtte

I alt modtager otte lokale projekter støtte fra Erhvervsministeriets Landdistriktspulje.

- Vi har givet Landdistriktspuljen en grøn overskrift i denne ansøgningsrunde, fordi vi gerne vil være med til at kickstarte den grønne omstilling i landdistrikterne – ikke mindst på Sjælland, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S). 

På Lolland bliver der givet penge til madens folkemøde 2020. Ligeledes bliver der givet tilskud til etableringen af Madens internationale Højskole på Lolland-Falster.

Guldborgsund Kommune har fået tilskud til at undersøge hvilken indvirkning en stor solcellepark har på et lokalsamfund.

Fejø får penge til at udvikle en fælles turisme-strategi for øerne nord for Lolland, og på Omø får de støtte til at etablere et mikrobryggeri.

Byggeprojekt på Hestbedgård

Også på Hestbedgård midt på øen Orø kunne de frivillige også smile lidt ekstra i dag. De kan nu gå i gang med et større byggeprojekt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Smilene var ikke til at tage fejl af på Hestbedgård, som har modtaget støtte til at brandsikre ejendommen.
Smilene var ikke til at tage fejl af på Hestbedgård, som har modtaget støtte til at brandsikre ejendommen. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

quote Det har været lidt deprimerende ikke at kunne bruge gården til det, den ligesom skal bruges til

Cathrine Dolleris, kasserer på Hestebedgård

Den gamle museumsgård får 187.973 kroner så de frivillige kan etablere en brandsikret væg og igen i fremtiden kan lave forskellige arrangementer i stakladen.

- Jeg tænkte, at det var da dejligt, for det har været lidt deprimerende ikke at kunne bruge gården til det, den ligesom skal bruges til, siger Cathrine Dolleris, der er kasserer på Hestebedgård.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hestebedgården har modtaget penge fra Erhvervsministeriet til brandsikring af ejendommen.
Hestebedgården har modtaget penge fra Erhvervsministeriet til brandsikring af ejendommen. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

50 nye udlejningscykler

Men pengestrømmen til den lille ø i issefjorden stopper ikke her.

Orøkontoret for turister - som frivillige driver om sommeren - får 270.741 kroner til 40 nye udlejningscykler og 10 elcykler.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Anne-Grete Sørensen, turistchef i Holbæk Kommune, efterspørger flere turister cykler til længere ruter, og derfor modtager de med glæde 50 nye cykler.
Ifølge Anne-Grete Sørensen, turistchef i Holbæk Kommune, efterspørger flere turister cykler til længere ruter, og derfor modtager de med glæde 50 nye cykler. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Det projekt bliver støttet, fordi Orø har oplevet en stor stigning i efterspørgsel på udlejningscykler.

- Jeg tænkte, hvor er det bare fedt. Yes. Nu bliver det en supergod sommer. Vi kan sætte nogle nye tiltag i gang. Jo bedre cyklerne er, jo større muligheder giver det. Det er blevet sådan, at man i dag efterspørger cykler på længere og længere ruter, og jo bedre cyklerne er, jo bedre kan vi imødekomme det, siger Anne-Grete Sørensen, der er turistchef i Holbæk Kommune.