Nyt forsøg på at stoppe stor gasledning: - Det er et kæmpe tilbageskridt for klimaet

En gruppe fra hele landet forsøger nu gennem et borgerforslag i Folketinget at få stoppet byggeriet af den store gasrørledning Baltic Pipe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Man har jo altid lov til at blive klogere.

Tina Bjerregaard Jensen fra Everdrup har ikke givet op. Hun håber, at det stadig er muligt at få politikerne til at stoppe byggeriet af den store gasrørledning Baltic Pipe, der skal sende naturgas fra Norge til Polen.

quote Alle egne af landet er nu kommet med

Tina Bjerregaard Jensen, Everdrup

- Der er sket rigtig meget på klimaområdet, siden dette projekt første gang kom på tegnebrættet, siger hun.

- Baltic Pipe er et kæmpe tilbageskridt for klimaet. Det bør politikerne forholde sig til.

Derfor har hun sammen med en gruppe af andre borgere fra hele landet stillet et borgerforslag til Folketinget. Her samler de underskrifter ind - hvis det lykkes at få 50.000 til at skrive under, skal de folkevalgte politikere behandle sagen.

Over 2.700 underskrifter

Forslaget blev lagt ud tirsdag den 5. maj. Mandag morgen den 11. maj har lidt over 2.700 personer skrevet under. Gruppen har indtil 1. november til at opnå det nødvendige antal underskrifter.

Tina Bjerregaard Jensen fra Everdrup er en af de berørte lodsejere. Hun har i flere år kæmpet for at stoppe anlæggelsen af Baltic Pipe.
Tina Bjerregaard Jensen fra Everdrup er en af de berørte lodsejere. Hun har i flere år kæmpet for at stoppe anlæggelsen af Baltic Pipe. Foto: TV2 ØST

Initiativet kommer på et tidspunkt, hvor processen med at anlægge gasrørledningen er langt fremme på store dele af Sjælland. Ligesom anlægget af den store kompressorstation ved Everdrup uden for Næstved er i fuld gang.

Tina Bjerregaard Jensen har været med i kampen mod Baltic Pipe længe. Hun forklarer, at når borgerforslaget kommer så sent i processen, så skyldes det, at det først nu er blevet muligt at samle hele landet i en fælles kamp.

- Alle egne af landet er nu kommet med. Fornylig var der demonstationer på Fyn. Så derfor kan vi nu samles om sagen, siger hun.

Sådan lyder borgerforslaget:

Vi ønsker med dette borgerforslag, at et flertal i Folketinget, pålægger klima-, energi- og forsyningsministeren straks at annullere beslutningen om anlæggelse af gasrørledningen Baltic Pipe fra norske gasfelter tværs gennem Danmark til Polen, af følgende grunde:

 

1. Forudsætningerne for Baltic Pipe projektet er ændret siden beslutningen blev taget den 30. november 2018. Et bredt flertal i Folketinget støttede den 6. december 2019 en ny klimalov, som forpligter Danmark til at reducere udledningen af CO2 med 70 procent inden 2030 og til klimaneutralitet inden 2050.

 

2. Klimaloven og de danske forpligtelser overfor internationale klimamål er ikke forenelige med nye danske investeringer i fossil infrastruktur eller anlæg til afbrænding af fossil gas.

 

3. Den nye Europa-kommission har påtaget sig at fremlægge nye og mere ambitiøse klimamål, som vil komme til at påvirke EU's planer for investeringer i fremtidens energiforsyning i hele Europa.

 

4. Baltic Pipe-projektet er stadig i sin indledende fase og kan derfor endnu stoppes til gavn for klima, miljø, vedvarende energi og naturen langs den projekterede linjeføring gennem Danmark.

Hun tror helt bestemt på, at det kan lade sig gøre at stoppe gasrørledningen, selv om det er så langt i anlægsprocessen, og henviser til et stort fælleseuropæisk projekt MidCat, der skulle sende gas op fra Nordafrika via Spanien til Frankrig. Den proces er nu blevet sat i stå af politikere i begge lande, selv om anlægsarbejdet var i fuld gang. 

baltic_pipeline_igang.jpg
Læs også
Nu begynder byggeriet af udskældt kompressorstation
baltic_pipeline_igang.jpg
Læs også
Nu begynder byggeriet af udskældt kompressorstation

Der var både økonomiske og politiske interesser bag beslutningen, men klimaet har også spillet en rolle i argumentationen for ikke at gå videre, selv om man var nået langt.

- Så det kan godt lade sig gøre, siger Tina Bjerregaard Jensen.

GRAFIK: Her skal gasledningen gå.

Grafik: Nick Abildgaard.

Er selv en af de berørte lodsejere

Tina Bjerregaard Jensens lange kamp mod Baltic Pipe bunder i, at hun selv er en af de berørte lodsejere. Men for hende er det kampen for at stoppe et så stort projekt, der kommer til understøtte brugen af fossile brændstoffer mange år frem i tiden, som er det afgørende. 

Gastransmissionsledning
Læs også
Energiforsker kritiserer Baltic Pipe - kan fastlåse Europa i brugen af fossile brændsler
Gastransmissionsledning
Læs også
Energiforsker kritiserer Baltic Pipe - kan fastlåse Europa i brugen af fossile brændsler

Det er dog en kamp, der ligesom så meget andet er lidt stækket af coronakrisen lige nu.

- Der var tænkt på flere demonstrationer, men det kan jo ikke lade sig gøre lige nu. Men så må vi tænke på andre måder at gøre opmærksom på sagen, siger hun

Det er Jesper Bisgaard Sanden fra Odense, der står som stiller af borgerforslaget. Tina Bjerregaard Jensen er medstiller sammen med otte andre.


Nyhedsoverblik