Nedlukning presser ventelister - 900 børn og unge af misbrugere står i kø til terapi

TUBA - der hjælper børn og unge af familier med alkohol eller stofmisbrug - har det seneste år oplevet voldsom stigning i antallet af henvendelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nedlukningen af samfundet i coronatiden er hård for mange af os, men for én bestemt gruppe er disse uger særligt slemme.

Børn og unge af forældre, der har et alkohol- eller stofmisbrug er særligt hårdt ramt, fortæller Henrik Appel, landsleder i foreningen TUBA.

TUBA hjælper børn og unge, der vokser op i familier med alkohol eller stofmisbrug.

quote Hvis vi fuldstændig almindelige oplever, at det er hårdt at være isoleret, så prøv at forestil dig at være isoleret

Henrik Appel, landsleder, TUBA

- Hvis vi fuldstændig almindelige oplever, at det er hårdt at være isoleret, så prøv at forestil dig at være isoleret, hvor det hele er voldsomt - man ved ikke, om den står på kærlighed eller tæsk, om den står på mere øl, på mere rødvin. Den uforudsigelighed gør virkelig ondt, forklarer han.

I foråret fik TUBA tilført 10 millioner kroner ekstra så de kunne nedbringe ventelisterne fra 1.200 til 700 børn og unge. Men gennem corona-året 2020 har foreningen mærket en voldsom stigning i antallet af henvendelser fra børn og unge, der gerne vil have hjælp.

Ventelisten er lige nu 900 på landsplan.

- Pengene er brugt op, og antallet af børn og unge på venteliste er bare steget. Det er kun et stille råb om, at den her gruppe er overset og har brug for hjælp nu, siger Henrik Appel.

En verden til forskel

Lige nu er der på grund af corona lukket ned for gruppeterapien i fysisk form hos TUBA. I stedet mødes brugerne med en terapeut på nettet, hvor foreningen har 3.500 unge i onlineterapi.

En af dem er 23-årige Wicki Sørensen fra Slagelse. Hun er vokset op med en alkoholiseret mor, og det har sat sig sine spor – og for Wicki Sørensen har terapien gjort en verden til forskel.

Man bliver motiveret af den udvikling, man er i, og bliver mindet om den udvikling, man er i, i stedet for bare at falde ind i det, som desværre også er så genkendeligt, fortæller 23-årige Wicki Sørensen fra Slagelse.
Man bliver motiveret af den udvikling, man er i, og bliver mindet om den udvikling, man er i, i stedet for bare at falde ind i det, som desværre også er så genkendeligt, fortæller 23-årige Wicki Sørensen fra Slagelse. Foto: Jakob Bagge

- Man bliver motiveret af den udvikling, man er i, og bliver mindet om den udvikling, man er i, i stedet for bare at falde ind i det, som desværre også er så genkendeligt. Og så kan man ligge og have det rigtig skidt, siger hun og tilføjer:

- Så synker jeg ikke bare sammen på min sofa og lukker hele verden ude. Det tror jeg helt klart, jeg ville gøre, hvis ikke jeg havde noget at række ud til.

Selvom gruppeterapi online ifølge Wicki Sørensen ikke er det samme som at mødes fysisk, så er hun glad for tilbuddet, fortæller hun.

Arbejder på fuldtid for at hjælpe

Værst er nedlukningen for de unge, der bor hjemme sammen med en forælder, der er misbruger, fortæller Henrik Appel.

quote Når ikke man kan komme ud i en normal hverdag, så bliver alt forstærket

Henrik Appel, landsleder, TUBA

- Man kan ikke gå i skole, man kan ikke tage på uddannelse, man kan ikke tage i fritidstilbud eller man kan ikke være sammen med sine venner – så man er fuldstændigt isoleret sammen med sine forældre, der drikker.

Læs også
Holbæk opsiger aftale om særligt tilbud til unge fra misbrugsfamilier
Læs også
Holbæk opsiger aftale om særligt tilbud til unge fra misbrugsfamilier


Men også for dem, der som Wicki Sørensen er blevet voksne og er flyttet hjemmefra, kan en nedlukning og social isolation være svær, påpeger han:

- Når ikke man kan komme ud i en normal hverdag, så bliver alt forstærket, og derfor kan man sige, at vores terapeuter arbejder på fuldtid for at sikre at vores børn og unge kommer godt igennem den her periode fortæller Henrik Appel fra TUBA.

De lange ventelister er primært i de store byer. Hvis du er under 35 år og har brug for hjælp, kan du gå ind på TUBA's hjemmeside og se, hvor du kan henvende dig for at få støtte.


Nyhedsoverblik