Naturrangliste er nedslående læsning for Sjælland og øerne

Flere af kommunerne i TV2 ØSTs sendeområde er lavt placeret i et naturkapitalindeks udarbejdet på Aarhus Universitet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ny rødliste og et opdateret, nationalt biodiversitetskort er udgangspunktet for Kommunernes Naturkapitalindeks, som er udarbejdet af Aarhus Universitet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. 

Indekset opgør naturkvaliteten af samtlige 98 kommuner og af Danmarks areal. Og listen er nedslående læsning for de 12 kommuner i TV2 ØSTs sendeområde.

quote Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet

Rasmus Ejrnæs, seniorforsker

For med en 28. plads rangerer Odsherred som den højst placerede kommune på indekset med 29 ud af 100 mulige point. Herefter fordeler de 11 øvrige sig ned på listen med Stevns (15 point), Slagelse (15) og Lolland (13) i bund.

Stort ansvar for biodiversitet

Naturkapitalindekset dækker over, hvor mange kortlagte og potentielle levesteder for truede arter hver kommune indeholder. Jo højere rangering, jo flere steder i kommunen kan dyr og planter leve på.

Hver kommune har to placeringer på listen. Én, der dækker over naturkvaliteten i kommunen generelt, og én, der kun fokuserer på kvaliteten af selve naturområderne. Indekset er lavet af forskerne for at give kommunerne bedre mulighed for at sammenligne deres naturværdier med hinanden.

- Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet, og har derfor også brug for værktøjer til at kunne arbejde med at styrke den, siger seniorforsker Rasmus Ejrnæs, som står bag indekset, i en pressemeddelelse.

Vestjysk ø nummer et

Hos Danmarks Naturfredningsforening er man klar til at hjælpe kommunerne med opgaven, siger præsident Maria Reumert Gjerding:

- Naturkapitalindekset viser, at der er stor forskel på, hvor gode Danmarks kommuner er til at passe på naturen. Mere end halvdelen af landets kommuner har en score lavere end gennemsnittet for Danmarks samlede naturkapital, som i forvejen ikke er prangende. Det viser, at der er et stort potentiale for forbedring. Kommunerne skal i arbejdstøjet nu. For naturens skyld og for vores sårbare og truede arter, siger Maria Reumert Gjerding i meddelelse.

For andet år i træk er Fanø på førstepladsen.

Sådan er kommunerne i TV2 ØSTs sendeområde placeret