Minister vil undersøge sexisme på uddannelser

Undersøgelsen Uddannelseszoom skal hjælpe med at opklare krænkende adfærd på videregående uddannelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hver andet år tikker en mail ind i danske studerendes indbakker, hvor de bliver bedt om at besvare et spørgeskema.

Det sker i forbindelse med undersøgelsen Uddannelseszoom, der ser på kvalitet af og trivsel på videregående uddannelser.

Når de studerende i oktober i år bliver inviteret til undersøgelsen, bliver det med en række nye spørgsmål om trivsel.

I kølvandet på debatten om sexisme og sexchikane vil uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) nemlig undersøge tidens varme kartoffel i uddannelsesregi.

- Vi skal have fat om problemet med sexisme, der hvor det findes. Hvis der er noget, de seneste dages debat har vist, så er det, at det gør det alle steder, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

- Det jeg kan gøre som minister, er at få et overblik over problemets omfang, så vi har de bedste forudsætninger for at skabe en ny kultur og et rum, hvor man kan tale om det, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Bliv klogere på, hvad Uddannelseszoom er her:

  • Uddannelseszoom er en spørgeskemaundersøgelse, der hvert andet år sendes ud til alle studerende på de videregående uddannelser. I 2020 bliver spørgeskemaet sendt ud i oktober.
  • De nye spørgsmål skal bruges til at undersøge omfanget af sexchikane og forskelsbehandling på et overordnet niveau og følge udviklingen over tid.
  • Uddannelses- og forskningsministeriet oplyser ikke den præcise ordlyd af de nye spørgsmål, men fortæller, at begrebet "uønsket seksuel opmærksomhed" indgår.
  • I 2018 blev undersøgelsen sendt ud til flere end 250.000 elever. Cirka 104.000 studerende besvarede spørgeskemaet. Dengang var spørgsmål om sexchikane og forskelsbehandling ikke en del af spørgeskemaet.
  • I 2018 gennemførte Danske Studerendes Fællesråd (DSF) og Danske Universiteter (DU) en spørgeskemaundersøgelse blandt 150.000 studerende på danske universiteter.
  • I undersøgelsen fra DSF og DU svarede 1194 personer, at de havde oplevet uønsket seksuel adfærd, chikane eller krænkelser.
  • 82 procent af dem var kvinder, mens 16 procent var mænd. Resten havde ikke oplyst deres køn i undersøgelsen.
  • For 50 procent af besvarelserne var den krænkende adfærd udvist af medstuderende. 11 procent svarede, at de havde oplevet det fra en tutor eller rusvejleder. 10 procent svarede, at det var en underviser, der havde krænket dem.

Kilder: Danske Studerendes Fællesråd og Uddannelse- og Forskningsministeriet.

De konkrete spørgsmål, der skal indgå i undersøgelsen, er endnu ikke formulerede.

Men de vil gå på, om de studerende "har fået stødende, grove eller nedladende kommentarer" eller "er blevet udsat for uønsket seksuel opmærksomhed".

Rektor: Vigtigt at få sat fokus på

Anders Bjarklev, rektor for Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og formand for Rektorkollegiet ved Danske Universiteter, byder tilføjelsen velkommen.

- Hele den debat, der kører i øjeblikket, er meget vigtig for at få sat fokus på et stort og tydeligt problem i vores samfund.

- Hvis vi kan bruge Uddannelseszoom som et redskab til at komme nærmere ind på afhjælpningen af det, så byder vi det velkommen, siger han.

Også formanden for de studerendes fællesråd, Johan Hedegaard Jørgensen, tager positivt imod, at der nu skal spørges ind til sexisme.

Han håber på, at det kan være med til at afdække omfanget af problemet, så der kan gøres noget ved det.

Blandt andet skal der tales om, hvordan der følges op på undervisere, som konsekvent ytrer sig sexistisk.

- For eksempel at kvinder ikke kan finde ud af økonomi. Det skal være tydeligt, hvad man gør ved det.

- Og så skal man selvfølgelig som studerende vide, hvor man skal henvende sig, hvis man oplever krænkende adfærd. Hvad bliver der gjort, og hvem får det at vide, siger Johan Hedegaard Jørgensen


Nyhedsoverblik