Transportministeren lover penge til presset kollektiv trafik

Trafikselskabet Movia er presset af coronakrisen og beder om økonomisk hjælp. Nu sender transportministeren penge, der skal holde busserne kørende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere måneder med næsten passagertomme busser og tog har fået det østdanske trafikselskab Movias økonomi til at styrtbløde. I løbet af maj har selskabet øget sin kassekredit fra 100 til 330 millioner kroner, men til august er kassen tom.

quote Den aftale står vi naturligvis ved

Benny Engelbrecht (S), transportminister

Derfor har trafikselskabet tirsdag bedt dets ejere - de 46 kommuner og to regioner i Østdanmark - om at fremrykke en række acontobetalinger for resten af 2020. Samtidig beder man ejerne om at spytte knap 790 millioner kroner ekstra i kassen, inden året er omme.

For regionsrådsformanden i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), vil det være en kæmpe bombe under den kollektive trafik i hele landet, hvis ikke staten træder til og hjælper med at redde selskabet og holde den kollektive trafik kørende. Region Sjælland står med en potentiel ekstraregning på 87 millioner kroner.

- Hvis ikke staten træder til, så vil det give en massakre på tog og bus. Jeg ved, at der er en god dialog om det i økonomiforhandlingerne, og jeg har også en klar forventning om, at regeringen vil være med til at løse det her, siger han til Sjællandske.

Og det da også det budskab, som transportminister Benny Engelbrecht (S) kommer med i en mail til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Benny Engelbrecht (S), transportminister.
Benny Engelbrecht (S), transportminister. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

- De regionale trafikselskaber er stiftet af regioner og kommuner. Regeringen har i aftaler af 26. marts med henholdsvis Kommunernes Landsforening og Danske Regioner tilkendegivet at ville sikre, at de nødvendige ressourcer til at finansiere indsatser i 2020 i forhold til covid-19 er til stede. Den aftale står vi naturligvis ved.

- Lige nu er regeringen sammen med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner ved at se på, hvordan dette konkret skal udmøntes, oplyser transportministeren i skriftligt svar til TV2 ØST.

Frygter at skære på busser og tog

Tirsdag har Movias bestyrelse ifølge Sjællandske valgt at udskyde beslutningen om at bede de 46 kommuner og to regioner om 790 millioner ekstra for at redde selskabet. Håbet er, staten vil træde til med økonomisk håndsrækning.

- Vi har besluttet at nikke ja til, at fremrykke ratebetalinger for resten af året, så vi kan styrke Movias likviditet. For der er regninger til busoperatører, der skal betales.

- Men sagen om tillægsbevillingerne har vi valgt at udsætte til vores næste møde i juli, for vi håber, der kommer en løsning inden da, hvor staten kommer os til hjælp, siger Peter Jacobsen, der er næstformand i Region Sjælland (DF) og medlem af Movias repræsentantskabet, til avisen.

Movia trængsel
Læs også
Tomme busser udløser stor regning - en kæmpe bombe under den kollektive trafik, siger regionrådsformand
Movia trængsel
Læs også
Tomme busser udløser stor regning - en kæmpe bombe under den kollektive trafik, siger regionrådsformand

Den samme udmelding kommer fra Movia bestyrelsesformand Kirsten Jensen. Hun peger samtidig på, at de 46 kommuner og to regioner, der ejer Movia, er uden skyld i selskabets store tab.

- Vi har som en del af den kritiske infrastruktur sørget for fuld køreplan, så mennesker med brug for bus kunne komme på arbejde, til lægen eller på hospitalet, siger hun til avisen.


Nyhedsoverblik