Martin Henriksen forventer medlemsflugt under ny formand

DF er et opdelt parti, og der vil komme udmeldelser efter formandsvalget, vurderer formandskandidaten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bliver ikke nogen nem opgave at samle stumperne i Dansk Folkeparti, som søndag eftermiddag vælger ny formand i stedet for Kristian Thulesen Dahl.

Det siger den ene af de tre formandskandidater Martin Henriksen forud for det ekstraordinære årsmøde i Herning.

Han forventer - uanset resultatet - at flere medlemmer vil forlade partiet efter formandsvalget. Det kan både være menige medlemmer eller mere prominente af slagsen.

- Man skal være ærlig og sige, at uanset hvem der vinder, vil der komme udmeldelser på den ene og anden side, fordi partiet er opdelt, siger Henriksen.

quote Det vil nogen opfatte som mudderkast. Jeg opfatter det som en nøgtern vurdering af den situation, vi står i

Martin Henriksen (DF)

Folketingsmedlemmer som Liselott Blixt, Bent Bøgsted og Marie Krarup har offentligt givet udtryk for, at de kan være på vej ud af DF, alt efter hvordan det går.

Forventer at få sparket

Henriksen forventer selv at få sparket, hvis Messerschmidt bliver ny formand.

- Man kan se, hvordan Messerschmidts største støtte (Pia Kjærsgaard, red.) krævede mig fyret, siger Henriksen med henvisning til, at han sidste år blev fyret som konsulent i partiet.

- Det er den stil, der har været igennem snart to år, hvor man på forskellig vis har forsøgt at presse mig eller andre ud af partiet. Hvis de får magten i partiet, kan jeg ikke se andet, end at man vil forfølge den linje over for mig.

- Det er derfor, der har været blæst omkring min person. For når folk prøver sådanne ting, er der en, som må sige fra. For få har sagt fra, men det har jeg gjort.

- Det er fjollet at bruge tid på at diskutere det, da det er den virkelighed, jeg har været i igennem længere tid. Den virkelighed, regner jeg med, vil fortsætte og blive intensiveret efter søndag, hvis Messerschmidt bliver formand, siger Henriksen.

VIDEO: Se eller gense Martin Henriksen fortælle, hvorfor han stiller op som formand for Dansk Folkeparti.

Messerschmidt har selv afvist, at han vil arbejde for at få Henriksen ud af DF. I stedet har Messerschmidt udtalt, at han vil samarbejde med alle. Altså alle dem, som vil Messerschmidts linje, skal der tilføjes.

Messerschmidt får ikke plads hos Henriksen

Henriksen har allerede gjort det klart, at Messerschmidt, som i dag er næstformand og dermed en del af DF's ledelse, ikke får en plads i partiledelsen, hvis Henriksen bliver formand. Messerschmidt spiller ifølge Henriksen en stor rolle i DF's deroute de seneste år.

- Meld- og Feld-sagen og den ledelsesstil, som den nuværende næstformand har, er efter min mening en del af årsagen til, at vi står med de problemer, som vi står med nu, siger Henriksen med henvisning til Messerschmidts uafsluttede sag om svindel med EU-midler og dokumentfalsk.

Læs også
Tidligere DF-formandskandidat peger nu på Martin Henriksen
Læs også
Tidligere DF-formandskandidat peger nu på Martin Henriksen

- At der ikke er blevet taget hånd om det for et stykke tid siden, har skabt nogle af de udfordringer, vi står med. Det vil nogen opfatte som mudderkast. Jeg opfatter det som en nøgtern vurdering af den situation, vi står i, siger Henriksen.

Andre fra den nuværende ledelse kan dog godt fortsætte, men navne røber Henriksen ikke.

- Jeg har nogle idéer og navne oppe i mit hoved, men jeg kommer ikke i pressen til at præsentere det hold, der måtte komme efterfølgende. Så lugter det for meget af, at man begynder at tage tingene for givet, siger Henriksen.

Sådan vælger Dansk Folkeparti ny formand

Den nye formand skal have halvdelen af de afgivne stemmer for at blive kronet søndag.

Dansk Folkeparti vælger søndag ny formand, da Kristian Thulesen Dahl træder tilbage efter et dårligt kommunalvalg i november samt flere andre dårlige valg.

Der er tre personer, der stiller op for at blive den blot tredje i rækken af formænd, siden partiet blev stiftet i 1995 af udbrydere fra Fremskridtspartiet.

Det er næstformand og folketingsmedlem Morten Messerschmidt samt Martin Henriksen og Merete Dea Larsen, der begge er medlemmer af hovedbestyrelsen, men røg ud af Folketinget ved valget i 2019.

Her kan du se, hvordan valget foregår:

  • De tre formandskandidater får mulighed for at holde en tale på op mod 13 minutter per kandidat.

  • Formanden vælges ved at opnå halvdelen af de afgivne stemmer.

  • Hvis en kandidat opnår det i første runde, er vedkommende valgt.

  • Hvis ingen kandidat opnår det, stemmes der igen mellem de to kandidater, der har fået flest stemmer.

  • Der er tilmeldt 957 delegerede, men partiet venter kun omkring 900 på grund af eventuelle afbud som følge af smitte med corona.


Kilde: Dansk Folkeparti.


Nyhedsoverblik