Lokale apoteker gør klar til at vaccinere mod coronavirus

En række apoteker her i regionen er på vej til blive en del af Region Sjællands vaccinationsapparat, som snart vil tælle op mod 200 lokationer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regionen sætter nu yderligere sejl for at skrue op for vaccinationsindsatsen. I går erklærede regionen et mål om 160.000 vaccinationer om ugen. Et mål, der øger behovet for vaccinationssteder betragteligt.

Formålet er at bremse spredningen af omikron-varianten. Derfor har Region Sjælland indgået aftale med apotekerne om at udbyde vaccinationer i supplement til de de praktiserende læger og regionens egne testcentre.

- Vi har lavet en rammeaftale med Apotekernes Vaccinationsservice, APOVAC, om, at de apoteker i Region Sjælland, der kunne have en interesse for det, kan bidrage til vaccinationsindsatsen i Region Sjælland, siger Trine Holgersen, direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland og ansvarlig for vaccinationsindsatsen.

quote Vi har lagt stor vægt på, det skal være tæt ved borgerne, nært og let at vælge vaccinerne til

Trine Holgersen, direktør, Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland

- Vi har hele tiden lagt vægt på, at vaccinationstilbuddet i Region Sjælland skal være nært, og at man sikrer en så høj grad af tilgængelighed for borgerne som overhovedet muligt, tilføjer hun.

Her kan du blive vaccineret

Region Sjælland driver lige nu 19 vaccinationscentre. De 10 er faste "high flow"-centre, mens de 9 kan være midlertidige centre på steder med stort behov. Derudover tilbyder 154 praktiserende læger vaccination.

Find et overblik over alle vaccinationssteder i Region Sjælland her.

Erfaringerne viser ifølge direktøren, at jo lettere adgang, der er til at blive vaccineret, jo flere vælger at tage imod tilbuddet om en corona-vaccination.

- Derfor har vi lagt stor vægt på, det skal være tæt ved borgerne, nært og let at vælge vaccinerne til, siger direktøren, der understreger, at vaccination fortsat kun er et tilbud til dem, der måtte ønske det.

Trine Holgersen, direktør, Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland
Trine Holgersen, direktør, Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Aftalen er indgået klokken 10 tirsdag. På nuværende tidspunkt vides det endnu ikke, hvor mange apoteker der går med på ordningen i Region Sjælland. I Region Hovedstaden har man indgået aftale med 60 apoteker, og flere vil komme til.

- Vi har en tilkendegivelse på, at der er en bred interesse såvel geografisk som i antal for at deltage, forklarer Trine Holgersen.

Senest er 154 praktiserende læger i Region Sjælland kommet med på den ordning, hvor de kan vaccinere både børn og voksne.

Dertil har Region Sjælland vaccinationstilbud i 10 såkaldte ”high flow” vaccinationscentre placeret i byerne Roskilde og Roskilde Skalstrup, Slagelse, Holbæk, Næstved, Køge, Nykøbing Falster, Nakskov, Ringsted og Greve. Her vaccineres alle ugens 7 dage.

Ni andre vaccinationscentre er fordelt ud over regionen. Det kan for eksempel være pop up-centre, der bliver lavet i området, hvor der er størst behov. Dermed er der i alt 173 steder i Region Sjælland, hvor man kan blive vaccineret.

VIDEO: Region Sjælland er i gang med en omfattende indsats for at kunne revaccinere borgerne. Kom med bag kulisserne her:

Op mod 35 nye vaccinationssteder

Omkring 35 apoteker her i regionen tilbyder i dag vaccinationer mod influenza. Håbet for Region Sjælland er at nå op på et tilsvarende antal vaccinationssteder for corona-vaccine.

- Apotekerne har tradition for også at vaccinere, og borgere kan i dag blive vaccineret på apotekerne. De har en rigtig god erfaring med at sikre og opbevare vacciner, så de kender det til fulde, hvordan man sikrer og håndterer vacciner og observerer borgere efterfølgende.

I praksis bliver adgangen til vaccinationer på apotekerne skåret over samme læst som hos de praktiserende læger.

- Når vi har fået tilmeldingerne (fra apotekerne, red.) ind, lægger vi navne og adresser på de apoteker, som har valgt at gå med ind i aftalen – og så skal man se på det respektive apoteks hjemmeside, hvordan man booker tid.

Region Sjælland ønsker ikke at oplyse om økonomien i aftalen med APOVAC.

APOVAC er en erhvervsdrivende forening etableret i foråret 2019, som i dag har cirka 340 danske apoteker og filialer som medlemmer. APOVAC oplyser, at foreningen bistår apotekerne med at gøre det hurtigt, nemt og sikkert for danskerne at få foretaget vaccinationer på apoteket eksempelvis mod influenza og nu også mod COVID-19.


Nyhedsoverblik