Livreddere advarer mod paddleboards efter 30 aktioner om dagen

Stand Up Paddle er populært som aldrig før. Hos kystlivredderne oplever man, at ikke alle husker at passe på i vandet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommeren 2020 har indtil videre været en blandet fornøjelse. Men ved kysterne er der trods omskifteligt vejr aktivitet – ikke mindst på vandet.

quote Vi har været ude at hente flere på SUPs, som vi kategoriserer som livreddende aktioner

Anders Myrhøj, kystlivredningschef, TrygFondens Kystlivredning

Det oplever man også hos TrygFondens Kystlivredning.

- Der er blomstret alle mulige måder at bruge havet på op, som ikke nødvendigvis kræver 25 grader og solskin, siger Anders Myrhøj, chef for TrygFondens Kystlivredning.

- Havkajak og kitesurfing har været populære længe, og i sommer er SUPs i særdeleshed blevet populært.

SUPs, som står for Stand Up Paddle, er en vandsportsgren, hvor man padler sig frem stående på et bræt, der enten er oppusteligt eller lavet af enten komposit.

Anders Myrhøj dyrker også selv sporten privat, og han forstår godt, hvorfor den er blevet populært.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anders Myrhøj,  kystlivredningschef i TrygFondens Kystlivredning forstår godt, at mange er faldet for de populære SUP-boards, men han håber, at flere ville sætte sig godt ind i at bruge dem på en sikker måde.
Anders Myrhøj,  kystlivredningschef i TrygFondens Kystlivredning forstår godt, at mange er faldet for de populære SUP-boards, men han håber, at flere ville sætte sig godt ind i at bruge dem på en sikker måde. Foto: Privat

- Det giver en anden oplevelse af havet – havkajakker har også været populære, men det giver noget særligt, når man står op – man føler lidt, man står på havet, siger han.

Og i år er der særligt mange nybegyndere med SUPs også kaldet paddleboards.

- Det virker lidt som om, folk i år bruger deres rejsebudget på at købe en SUP, som de tager med på stranden, forklarer Anders Myrhøj og tilføjer:

- Det er superfint. Der, hvor den hopper lidt af for os som livreddere, er, at færdigheder og evner til at aflæse strøm- og vindforhold ikke altid stemmer overnes med det, man er på vej ud i.

Op til 30 aktioner om dagen

Anders Myrhøj er som kystlivredningschef jævnligt i kontakt med nogle af de cirka 200 livreddere, som bemander TrygFondens 37 kystlivredderstationer, hvoraf fire findes her i regionen. Herfra er budskabet ikke til at tage fejl af.

Kystlivredningschefens gode råd til en sjov og sikker tur med SUP

- Når jeg hører livredderne, har der været dage med 20-30 aktioner omkring SUPs, typisk i situationer med fralandsvind, siger han og tilføjer:

- Vi har været ude at hente flere på SUPs, som vi kategoriserer som livreddende aktioner, og vi har haft mange hændelser, hvor vi advarer folk mod at padle ud i fralandsvind.

Som et stort badedyr

Blandt særligt de mange nybegyndere er det ikke alle, som husker at tage de fornødne forholdsregler.

- Et oppustelig SUP-board agerer fuldstændig som et stort badedyr, når der er vind, siger Anders Myrhøj og forklarer videre:

Artiklen fortsætter under billedet.

På en række af TrygFondens kystlivredningsstationer bruges SUPs også af livredderne. Fra en SUP har man både et godt overblik og gør det let at komme tæt på folk.
På en række af TrygFondens kystlivredningsstationer bruges SUPs også af livredderne. Fra en SUP har man både et godt overblik og gør det let at komme tæt på folk. Foto: Trygfonden/PR

- Når man står på sådan et SUP, fungerer du selv som et sejl. Du kan forestille dig, at fralandsvind tager fat i dig, og du suser til havs.

I den forgangne uge har der her i regionen været gennemført samlet 795 aktioner – heraf tre førstehjælps- og 50 forebyggende aktioner, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind.