- Det værste for en forælder, siger krisepsykolog om PFAS-forgiftede

Det er en stor mental udfordring at leve med en forgiftning i kroppen. Sådan lyder det fra krisepsykolog Rikke Høgsted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der er en væsentlig sundhedsmæssig risiko ved at spise det pågældende kød.

Sådan lød Fødevarestyrelsens analyse af det kalvekød, som medlemmerne af Korsør Natur- og Kogræsserforening i årevis havde spist.

Det er nu tre år siden, det blev opdaget, at både natur, kødkvæg og mennesker var blevet forgiftet med de skadelige flourstoffer PFAS.

Kenneth Nielsen havde meget af det forgiftede kalvekød liggende i sin fryser.
Kenneth Nielsen havde meget af det forgiftede kalvekød liggende i sin fryser. Foto: TV2 ØST

Siden har medlemmerne af kogræsserforeningen skulle lære at leve med en forgiftning i kroppen og en uvished om, hvorvidt det vil gøre dem syge.

Og det er en stor mental udfordring, lyder det fra krisepsykolog Rikke Høgsted.

- Det kan føles uvirkeligt, og man kan opleve at have følelsesmæssige svingninger og tankemylder, siger hun.

Forgiftning stammer fra brandskum

De skadelige flourstoffer stammer fra brandskum, der er blevet brugt på Korsør Brandskole. 

Gennem regn- og drænvand har stofferne spredt sig til de nærliggende områder, heriblandt den eng hvor kogræsserforeningens køer gik og græssede.

Høje mængder af PFAS kan blandt andet øge risikoen for nyrekræft, øge kolesteroltallet og svække immunforsvaret.

De skadelige flourstoffer stammer fra brandskum, der er blevet brugt på Korsør brandskole.
De skadelige flourstoffer stammer fra brandskum, der er blevet brugt på Korsør brandskole. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Samtidig findes der på nuværende tidspunkt ingen behandlingsformer.

- Når man er tvunget til passivitet og ikke kan se, at man har nogle handlemuligheder, så koster det ekstra mental energi, siger Rikke Høgsted og fortsætter:

- Der har man brug for nogle, der lytter til én og hjælper med at navigere imellem at bagatellisere og dramatisere, så man kan finde den gyldne middelvej, og det er noget, der kommer til at tage lang tid, fastslår hun.

Lis Pedersen
Læs også
Hun var én af dem med allermest PFOS i blodet - sådan har hun det i dag
Lis Pedersen
Læs også
Hun var én af dem med allermest PFOS i blodet - sådan har hun det i dag

Kæmper med skyldfølelse

I TV2 ØST’s nye serie ’De forgiftede familier’ giver flere af medlemmerne af kogræsserforeningen udtryk for, at det har været tre svære år.

Flere af borgerne har blandt andet kæmpet med en stor skyldfølelse over at have givet eller anbefalet det forgiftede kød til andre.

- At jeg har været med til at give det her videre til mine børn og børnebørn, er nok det værste, der er sket i den her sag. Det er noget, der vil forfølge mig til den dag, jeg lægger mig for sidste gang og lukker øjnene, siger Kenneth Nielsen, der er formand for foreningen.

Kenneth Nielsen med sin datter Cecilie Roland, der også har spist forgiftet kød og givet forgiftningen videre til sine to mindste børn.
Kenneth Nielsen med sin datter Cecilie Roland, der også har spist forgiftet kød og givet forgiftningen videre til sine to mindste børn. Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

Brug for professionel hjælp

For at komme videre er det vigtigt med hjælp fra både pårørende og professionelle, lyder det fra krisepsykologen.

- Det er simpelthen noget af det værste for en forælder, fordi man gør alt for at beskytte sine børn, og når man så uforskyldt får påført dem en risiko, så kan det være fuldstændig ubærligt, siger Rikke Høgsted og fortsætter:

- Der er det vigtigt at tage sig tid til at sørge, at få talt om det og blive lyttet til, så man selv kan nå til en accept af, at man ikke kunne gøre for det.

Se serien "De forgiftede familier" på TV2 ØST Play.


Nyhedsoverblik