Kraftigt nordlys lyste nattehimlen op - snart kan du se det igen

I nat var der flere, som spottede nordlys. Et sjældent fænomen, som er blevet hyppigere i de seneste år, grundet solens aktivitet, siger ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Natten til mandag var mange heldige at opleve det nordlys, som prydede himlen over Danmark i de sene nattetimer.

Og selvom det er en sjælden begivenhed, sker det oftere og oftere, og det skyldes solen og dens magnetiske cyklus. Det fortæller Tina Christensen, som er klimavidenskabelig rådgiver hos DMI.

- Solen er mere aktiv lige nu. Den har en cyklus på elleve år, hvor den er mere og mere aktiv og så går det ned igen. Og nu nærmer vi os det, der hedder solplet maksimum, siger hun.

Nordlys kan spottes til vinter

Tina Christensen forklarer, at det handler om, at solen udsender ekstra mange elektriske partikler, i det der kaldes solvinden, som så breder nordlyset til de sydligere egne, som Danmark.

Det var også muligt, at se nordlyset over Falster.
Det var også muligt, at se nordlyset over Falster. Foto: Jakob Arthur Andersen / clearskyastro.dk

Hun forventer derfor, at der i løbet af efteråret og vinteren vil komme flere muligheder for at spotte det smukke nordlys på nattehimlen.

- Så længe det ikke er alt for overskyet, så kunne jeg godt forestille mig at der var gode chancer henover vinteren og efteråret, siger hun. 

Kameraer gør det lettere

Ifølge Tina Christensen skyldes det øgede antal nordlysobservationer ikke kun, at solen er mere magnetisk, men også at telefoner og kameraer er bedre til at fange nordlyset end det blotte øje. 

Læs også
Mulighed for at se nordlys i nat
Læs også
Mulighed for at se nordlys i nat

- Det kan være meget svært at se med det blotte øje, men kameraer er meget følsomme overfor de specifikke frekvenser som nordlys er på, så det kunne være en af grundene til, at vi  har flere observationer af nordlys, siger hun.

Hvis man drømmer om selv at se naturfænomenet, anbefaler hun, at man søger ud til områder, hvor der er mindre lysforurening.


Nyhedsoverblik