Konservativ ordfører mister poster efter grænseoverskridende adfærd

Folketingsmedlem Orla Østerby har overskredet partikollegas grænser i et års tid omkring 2017, skriver De Konservative i en pressemeddelelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De Konservative fratager folketingsmedlem Orla Østerby hans ordførerskaber efter grænseoverskridende adfærd overfor partikollega.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Det uddybes ikke, hvad den grænseoverskridende adfærd har bestået i.

quote Jeg er glad for, at partiets ledelse har håndteret sagen, som den har gjort. Det er ikke nemt at stille sig frem og fortælle om den slags episoder

Brigitte Klintskov Jerkel (K)

Den er gået udover partikollegaen Brigitte Klintskov Jerkel, der er valgt i Sjællands Storkreds.

Den grænseoverskridende adfærd har fundet sted over et års tid omkring 2017, hvor nogle af episoderne allerede er velbeskrevet i pressen, skriver partiet meddelelsen.

Brigitte Klintskov Jerkel har tidligere fortalt Berlingske om episoder med to mandlige kolleger.

Den ene lagde sin hånd på hendes ryg og fortalte, han havde lyst til hende.

Den anden har fire gange givet hende et klap bagi, når deres veje er krydset.

Brigitte Klintskov Jerkel har indtil nu ikke ønsket at stå frem med hverken navn eller parti på personerne, skriver Ritzau.

Nu sætter hun dog over for partiledelsen navn på Orla Østerby, efter at hun i sidste uge blev kontaktet af et medie, der var bekendt med navnet.

Efter grundige samtaler med henholdsvis Brigitte Klintskov Jerkel og Orla Østerby er ledelsen kommet frem til, at Orla Østerby skal fratages sine politiske ordførerskaber, skriver De Konservative.

I en officiel udtalelse siger gruppeformand Mai Mercado.

- Partiet kan på ingen måde acceptere, at man fysisk og verbalt udsætter en anden for grænseoverskridende adfærd. Derfor fratager vi nu Orla Østerby sine ordførerskaber.

Orla Østerby har givet en undskyldning, som Brigitte Klintskov Jerkel har accepteret.

quote Jeg husker ikke de beskrevne hændelser. Men jeg tror naturligvis ikke, at min kollega lyver, så derfor vil jeg gerne beklage og undskylde

Orla Østerby (K)

- Orla har givet mig en undskyldning, og den har jeg taget imod. Jeg er glad for, at partiets ledelse har håndteret sagen, som den har gjort. Det er ikke nemt at stille sig frem og fortælle om den slags episoder. Men nu har han sagt undskyld, og det betyder, at jeg kan komme videre og fokusere på mit politiske arbejde, siger Brigitte Klintskov Jerkel i pressemeddelelsen.

Orla Østerby husker ikke, hvad der er sket, men beklager sin opførsel:

- Jeg husker ikke de beskrevne hændelser. Men jeg tror naturligvis ikke, at min kollega lyver, så derfor vil jeg gerne beklage og undskylde, at de omtalte berøringer er opfattet som grænseoverskridende. Det må være sket i misforstået kækhed, som så slet ikke er opfattet sådan. Det beklager jeg dybt.

- Vi lever jo i en tid, hvor mange må lære noget i forhold til, hvordan adfærd opfattes. Ledelsen har besluttet at fratage mig mine ordførerskaber, og det har jeg nu taget til efterretning, siger han i pressemeddelelsen.