Influenzavaccinerne står for døren - se, hvor du kan få vaccinen

Fra den 1. oktober kan alle, der er fyldt 65 år, gravide i 2. og 3. trimester samt personer med visse typer kroniske sygdomme, gratis få influenzavaccinen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vejret torsdag viser tydeligt, at vi er godt på vej ind i efteråret. Det betyder også, at influenzasæsonen er lige om hjørnet. 

Fra 1. oktober kan ældre, gravide, personer med udvalgte kroniske sygdomme samt sundheds- og plejepersonale med tæt kontakt til sårbare borgere derfor gratis få influenzavaccinen. 

- For de udsatte grupper er vaccinen især vigtig, fordi influenza godt kan udvikle sig til en alvorlig tilstand, som rent faktisk kræver sygehusindlæggelse. Det er jo det, man gerne vil undgå, siger Helle Jacobsgaard, der er sundhedsfaglig chefkonsulent hos apotekerforeningen. 

Se her hvor du kan få vaccinen i vores sendeområde:

Grafik: Nick Abilgaard - TV2 ØST.

Flere vacciner købt ind

Efter erfaring fra den store interesse, der var sidste år, har man i år valgt, at det kun er personer i risikogrupperne, der kan modtage vaccinen de første tre uger. 

 - Der er købt væsentlig flere vacciner ind i år, så det håber vi dækker behovet, siger Helle Jacobsgaard.

Når de tre uger er gået, kan alle få vaccinen mod betaling. 

Efter et par år uden de store influenzasæsoner, blandt andet på grund af coronarestriktioner, mener Helle Jacobsgaard, at det er vigtigt personer i risikogruppen i år tager imod vaccinen.

- Hvis man både får en influenzaepidemi, hvor mange, hvis ikke de er vaccineret, risikerer at komme på sygehuset, og samtidig har covid kørende, hvor man også kan ende på sygehuset, så kan vi også ende med en stor belastning på sundhedsvæsnet.

Personer med disse sygdomme kan gratis få vaccinen:

Influenzavaccine til børn forsinket

Som noget nyt i år anbefaler sundhedsstyrelsen, at børn mellem to og seks år får influenzavaccinen, som gives i form af næsespray. 

Men børnefamilierne må vente lidt endnu. SSI har nemlig meddelt, at vaccinerne er forsinket og først leveres i uge 40. Dermed ankommer de tidligst den 4. oktober, hvorefter de skal distribueres. 

Det vides endnu ikke, hvornår de to-seks-årige kan vaccineres, eller hvor mange doser der er.

DR skriver, at Sundhedsministeriet forventer at fremlægge en bekendtgørelse om vaccinen i næste uge, der også forventes at fortælle, hvor børnene kan blive vaccineret henne.