Inflationen og energikrisen kan fortsat mærkes her i regionen.
TV2 ØST har i den seneste tid fortalt, hvordan borgere har set sig nødsaget til at lukke dele af deres boliger ned for at spare på varmen, lave afdragsordninger med deres elselskaber og i nogle tilfælde endda fraflytte deres boliger på grund af den økonomiske situation.
Finans Danmark har undersøgt, hvad den nuværende krise betyder for danskernes økonomi, og analysen viser, at seks af de ti hårdest ramte kommuner ligger her i sendeområdet.
Det, vi havde sparret op, er ædt op af krisen
Ifølge Finans Danmarks beregninger vil andelen af familier, der risikerer at få et negativt månedligt rådighedsbeløb fra sommeren 2022 til sommeren 2023, være højest i Lolland Kommune.
Her vil andelen være seks procent, mens det i Vordingborg, Odsherred, Stevns, Guldborgsund og Sorø vil være over fem procent.
Opsparing er ædt op
Kenni Gall Phillipsen fra Maribo er en af de familiefædre, der for alvor mærker, at udgifter til mad og varme tærer på rådighedsbeløbet.
Han bor sammen med sin kone og tre børn til leje i et hus med brændeovn. Han er på invalidepension, og hans kone har et fleksjob.
Når de faste udgifter er betalt, er der nu så få penge tilbage, at de må spare bil, sunde madvarer og børnenes fritidsaktivitet væk.
- Vores situation er som mange andres. Der er mange ting, vi må lave om på, for at få det til at fungere. Bilen skal til syn, men det har vi ikke råd til, så den må vi skille os af med. Når vi løber tør for brænde, så ved jeg ikke, hvad vi gør, siger han og tilføjer:
- Børnene mærker det ved, at vi ikke har råd til deres ridning, før vi får børnepenge.
Jeg synes ikke, man kan vræle, når vi alle er i samme båd
Før prisstigningerne kunne Kenni og hans kone spare lidt op hver måned, men det er helt slut.
- Og det, vi havde sparet op, er ædt op af krisen, fortæller Kenni Gall Phillipsen.
Alligevel forsøger han at holde humøret oppe.
- Jeg synes ikke, man kan vræle, når vi alle er i samme båd. Det er jo en krise, der rammer alle i øjeblikket, siger han.
Ramt af to omgange
Krisen rammer ganske rigtigt mange andre som Kenni og hans familie.
Hos Danmarks Almene Boliger, BL, oplever man også, at den nuværende økonomiske situation presser mange af deres beboere på pengepungen.
Karsten Krüger er administrerende direktør i Vestsjællands Almene Boligselskab.
Derudover er han næstformand i BLs kreds 11, som dækker boligselskaber i Odsherred , Holbæk, Faxe, Kalundborg, Ringsted, Slagelse, Stevns, Sorø, Lolland, Næstved, Guldborgsund og Vordingborg.
Ifølge ham er der ingen tvivl om, at mange af deres beboere her i regionen er udfordret.
- De almene beboere er ramt af både inflation og energikrisen. Tilbage i efteråret var det især energikrisen, der pressede folk i forhold til de meget høje varmeudgifter, men vi kan se, at de også er ramt af inflationsstigningerne, hvor det at købe mad er blevet væsentligt dyrere, end det har været, siger han.
Flere fremlejer værelser ud
I Vestsjællands Almene Boligselskab, som Karsten Krüger er administrerende direktør i, sender de ifølge ham mellem 20 og 25 procent flere rykkere ud nu end før krisen.
Derudover er der også en anden tendens, der bekymrer ham.
- Det, der nok bekymrer os ekstra meget i øjeblikket, er, at flere beboere som følge af energipriserne er begyndt ikke alene at skrue ned for varmen, men helt slukke for varmen, fortæller Karsten Krüger og fortsætter:
- Det har betydning for boligens stand og indeklima. Boligerne kan ikke holde til at stå uopvarmet. Og så er folks helbred også på spil, fordi de sidder i kolde lejligheder, og fordi der jo er risiko for, at der kommer skimmelsvamp.
Vi kan se, at flere og flere benytter muligheden for at fremleje et værelse eller to ud
Hos Vestsjællands Almene Boligselskab oplever de ikke en større efterspørgsel på mindre boliger, til gengæld kan de se en anden tendens.
- Vi kan se, at flere og flere benytter muligheden for at fremleje et værelse eller to ud, så de rykker sammen med andre og på den måde være flere til at betale huslejen.
- Det, er vi ret sikre på, hænger sammen med, at folk er mere pressede økonomisk, for det er ikke normalt fortæller han.
Find de trængte via boligstøtteordning
Det er ifølge BLs analyser særligt beboere på overførselsindkomst, som er pressede af den økonomiske situation.
Karsten Krüger fortæller, at den økonomiske krise i øjeblikket er på dagsorden, hver gang han mødes med sine kolleger i de almene boligselskaber.
Herfra lyder opfordringen til politikerne, at de finder frem til og hjælper de mest trængte igennem et ganske velkendt redskab.
- Man må bruge boligstøtteordningen til at finde ud af, hvem der er mest trængende. Det er meget vigtigt, for så rammer man dem, der har det største behov for hjælp, siger Karsten Krüger.
Boligselskaberne forsøger selv at hjælpe beboerne med forskellige tilbud om økonomirådgivning og afdragsordninger, som TV2 ØST tidligere har afdækket.