F-16 fly over regionen: - En wau-oplevelse, det ser man ikke hver dag

Fredag eftermiddag fløj ti F-16 fly over Sjælland og Møn i anledning af flyets 40-års jubilæum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På en næsten skyfri himmel over Danmark kunne man i løbet af fredagen - hvis man kiggede op - se en optræden ud over det sædvanlige.

Ti F-16 fly var på vingerne på to ture i luftrummet over Danmark i anledning af flyets 40-års jubilæum i landet.

Fredag eftermiddag var turen så kommet til vores landsdel, hvor flyene fløj i diamant-formation.

Først over Skælskør, så Næstved, og siden over talrige steder på Sjælland og Møn - blandt andet Præstø, Møns Klint og Slagelse.

Fejrer 40 år i Danmark

I 1980 var flyene moderne og som de første computer-assisteret. F-16 afløste dengang de mere gammeldags og mekanisk-styrede Super Sabre og Starfighter.

De danske jagerfly holder til daglig til i jyske Skrydstrup, når de ikke er af sted på øvelse eller på skarpe missioner i udlandet.

Jubilæet i dag var dog anderledes fredeligt for F16-formationen, der bliver afløst herhjemme af F35-flyene fra 2023. Det lakker altså mod enden for Danmarks 44 operative F-16, der er blevet opdateret løbende gennem årene.

Flyene var på vingerne både fredag formiddag fra klokken 9-11.30 og om eftermiddagen mellem klokken 13.30 og 15.50. Det var i sidstnævnte periode, at jagerflyene kunne ses på himlen over Sjælland og Møn.

FAKTA:

Danmark råder over 44 operative F-16.

De danske F-16 har fløjet ikke mindre end 335.080 timer per 12. januar 2020.

Flyene har været indsat i fredsskabende-, i fredsbevarende missioner og i kampen mod IS, og så ydede de senest støtte til NATO i forbindelse med suverænitetshåndhævelse af baltisk luftrum i de sidste fire måneder af 2019. 

Flyet er et såkaldt ”Alsidigt kampfly”, bevæbnet med 6-løbet 20 mm Gatling-kanon, bomber og missiler, produceret af Lockheed Martin, USA.

 

Kilde: Forsvaret

En af dem, der så F-16 flyene, er Marianne Ancker, der bor i Ortved nær Ringsted, hvor flyene passerede forbi præcist og på slaget 15:01:

quote Næste gang må de godt give den lidt mere gas, komme lidt længere ned og lidt tættere på, men fedt, det var det

Ole Eskling leder af Camp Møns Klint

- Det var en wau oplevelse, det ser man ikke hver dag, når man ikke bor i Karup eller Skrydstrup, siger hun til TV2 ØST.

Hun havde taget både hendes mand og søn med udenfor, for at se flyene passere forbi.

- Det er jo en nationalhistorie. Vi har de her F16 jagere, som alligevel 40 år gamle, som jeg synes, er nogle seje flyvere, som gør et stykke arbejde for Danmark og har været med til at forsvare Danmark.

- Jeg synes, det er flot, man i et år 40 år-jubilium trods klima, og hvad folk ellers snakker om, åbner op for de her flyvere og flyver dem op i himlen og viser dem til den danske befolkning, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under videoen:

Marianne Ancker tog denne video, da F-16 flyene fløj over hendes gård uden for Ringsted.

Også Ole Eskling leder af Camp Møns Klint, så dagens formationsflyvning.

Han set F-16 fly pasere forbi Møns Klint mange gange før, men han var alligevel taget ud på klinten for at se, flyene passere forbi:

- Næste gang må de godt give den lidt mere gas, komme lidt længere ned og lidt tættere på, men fedt, det var det, siger Ole Eskling.

Her er billeder af F-16 flyene, der flyver over Danmark:

 
  Foto: Flyvevåbnet
 
  Foto: Flyvevåbnet
F-16 fly i formation over havet.
F-16 fly i formation over havet. Foto: Flyvevåbnet
 
  Foto: Flyvevåbnet
 
  Foto: Flyvevåbnet

 


Nyhedsoverblik