Gratis færger til småøer presses af turister i massevis: - Vi advarede mod den her situation

Færgen til Orø måtte efterlade 50 personer på fastlandet, fordi den var fyldt op af turister. Holbæk Kommune er klar med en løsning, hvis problemet fortsætter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gratis færger for fodgængere og cyklister har sat ekstra skub i interessen for at besøge de danske småøer i sommerferien.

quote Vores leverancer og teknikere bliver forsinket

Simon Drost, daglig leder og forpagter af Orø Havnekiosk

Flere steder i landet oplever færgeruter et massivt pres af passagerer, og det skaber problemer for de fastboende på øerne. Eksempelvis måtte færgen til Orø torsdag efterlade 50 personer på fastlandet, fordi den var fyldt op af turister.

Fredag besøgte TV2 ØST øen i Isefjorden for høre, hvordan de fastboende og turisterne oplever den stigende interesse for Orø.

- Jeg er lidt sur over, at man skal stå i kø for at komme hjem, når lige har været i Holbæk en tur. Jeg er vant til at køre ombord, når jeg kommer herned, hvor jeg har en god bog med, som jeg kan sidde og læse. I stedet står jeg her og får ondt i benene, siger Anne Lise Jansen fra Orø.

- Det er fint nok, der er gratis færge, men jeg er glad for, at det kun varer en måned, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anne Lise Jansen (tv) i køen til færgen.
Anne Lise Jansen (tv) i køen til færgen. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

De gratis færger er en del af den såkaldte sommerpakke, der blev indgået i juni af regeringen og et bredt flertal i Folketinget. Ud over at gøre 53 færger gratis for fodgængere og cyklister i juli, så bliver færgeturene også billigere for alle i august og september.

- Jeg vidste slet ikke, der var gratisfærger, så jeg var lidt overrasket over, at det var så mange mennesker. Det er fint at spare de penge, men jeg er glad for, at jeg kom tidligt, for der er lidt lang kø lige nu, siger Thea Boel fra København og kigger ned langs køen bag sig på havnekajen.

- Det er sikkert godt for økonomien. Men jeg synes, det er lidt synd for dem, der bor på de små øer, fordi der bor man som regel, hvis man gerne vil have lidt fred, siger hun.

Frygter at misse tiden hos lægen

For øboer Jesper Von Staffeldt handler det ikke om at leve i fred. Han glæder sig over de mange turister på øen, men med de fyldte færger frygter han derimod at misse en vigtig aftale ovre på fastlandet.

- Det er alletiders gode idé, at der kommer flere gæster til Orø, fordi det er det, mange af os lever af. Men vi, der bor på Orø, kan ikke reservere plads på færgen. Det vil sige, at hvis jeg skal have en tid hos min øjenlæge klokken kvart over to, så skal jeg for at være sikker tage færgen klokken halv ti. Det er fuldstændig vanvittigt, siger Jesper Von Staffeldt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jesper Von Staffeldt.
Jesper Von Staffeldt. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Bjarne Matthies har selv været tvunget til at blive efterladt en gang fastlandet, da han skulle hjem til Orø.

- Vi kan ikke undgå at mærke, at der er større interesse for øen – især når folk kan komme gratis over. Men i det store hele er der altid pres på færgen om sommeren, siger Bjarne Matthies og fortsætter:

- Det er fint, at folk besøger Orø, fordi vi har et erhvervsliv herover, som har stor interesse i, at der kommer mennesker på øen. Vi har mange kunsterne, mange småforretninger, museer og vores fremragende kro, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Søs From Petersen .
Søs From Petersen . Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Søs From Petersen fra Orø Boliger er enig.

- Det er fantastisk, at så mange gerne vil over og besøge os, og det er vi rigtig glade for. Men det er kommet for hurtigt, og jeg synes, at ministeriet skulle have lavet en plan sammen med Sammenslutningen af Danske Småøer, før man åbnede for gratisfærger i juli, hvor der i forvejen er masser af mennesker, siger hun.

Forsøgte at stoppe gratisfærger

Hos Sammenslutningen af Danske Småøer ønskede man faktisk ikke, at gående og cyklister kunne sejle gratis med færgerne i skolernes sommerferie.

- Det er rigtig dejligt, at folk gerne vil ud til os – og forhåbentlig lægge nogle penge, så vores turisterhverv kan tjene nogle penge. Men det giver selvfølgelig nogle udfordringer og flaskehalsproblematikker, som vi også har påpeget over for politikerne, siger Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er kan ikke bookes plads til færgen mellem Orø og Holbæk.
Der er kan ikke bookes plads til færgen mellem Orø og Holbæk. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Inden sommerpakken blev lanceret, opfordrede interesseorganisationen politikerne på Christiansborg til at gøre færgeruterne gratis eller til nedsat pris i august og september – altså efter skolernes sommerferie.

- Vi ved af erfaring, at der i forvejen er rigtig mange, som gerne vil besøge os i juli måned. Og der begrænset plads og overnatningsmuligheder på småøerne, derfor gav det for os bedre mening, at man ville strække sæsonen til september og tjene flere penge, siger Dorthe Winther.

Havnekiosk får ikke leverancer til tiden

Hos Orø Havnekiosk glæder Simon Drost, der er daglig leder og forpagter, sig over de mange turister. Men han erkender, at det giver en del problemer for hans arbejde.

- Vi får flere folk igennem i forhold til, hvad vi plejer at gøre i den første uge af sommerferien. Det kan vi selvfølgelig mærke, og det er vidunderligt, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Simon Drost er daglig leder og forpagter af Orø Havnekiosk.
Simon Drost er daglig leder og forpagter af Orø Havnekiosk. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

- Men på den negative side kan vi mærke, at vores leverancer og teknikere bliver forsinket. Forleden dag havde vores køletekniker svært ved at få plads på færgen. Det er et problem for os, fordi vi har ferske varer – jeg har det ikke liggende på frost. Jeg skal have frisk kød to gange ugen, og det skal helst komme på et bestemt tidspunkt, og det kan vi ikke helt regne med i år. Så hvis vi skal være serviceorgan for alle dem, der kommer, så skal vi have løst på problemet med transporten med færgen, tilføjer Simon Drost.

Færgeselskab må ikke give øboer fortrinsret

Torsdag oplevede Lars Wolfgang Hansen, der er overfartsleder for færgeruten Orø-Holbæk samt konstitueret formand for Småøernes Færgeselskaber, hvordan han og kollegaerne måtte efterlade 50 personer på fastlandet.

quote Skal vi så også sige, at de rødhårede ikke må komme med?

Lars Wolfgang Hansen, overfartsleder for færgeruten Orø-Holbæk

- I går var det helt hysterisk, der var mellem 150-200 gæster på kajen, og vi må kun have 98 ombord af hensyn til antallet af redningsveste og sikkerheden. Det betød, at de måtte tage den næste færge, siger han.

Men det er ikke kun overfarten mellem Orø og Holbæk, der oplever en massiv stigning af passagerer. Over hele landet melder færgeruter om et stort rykind af turister.

- Der er meget mere travlt, end der plejer at være. Nogen gættede på, at det ville være 20 procent flere passagerer, men vi kommer langt, langt over, siger Lars Wolfgang Hansen.

Her kan du sejle gratis med færge:

Derfor har flere øboer foreslået at der gives fortrinsret til de fastboende, mens turisterne kan komme i anden række.

- Det er offentlig transport, og dem der er først i køen, kommer ført ombord. Det er ulovligt, hvis vi begynder at diskriminere mellem øboer og turister, og vi kan risikere at få en bøde – og det er vi ikke interesseret i, siger Lars Wolfgang Hansen og fortsætter:

- Skal vi så også sige, at de rødhårede ikke må komme med? Vi skal ikke diskriminere, et menneske er et menneske, og vi tager dem i den rækkefølge, som de kommer. Og så må øboerne leve med, at de ikke kommer med, som de plejer, men så kommer de med den næste færge.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lars Wolfgang Hansen er overfartsleder for færgeruten Orø-Holbæk samt konstitueret formand for Småøernes Færgeselskaber.
Lars Wolfgang Hansen er overfartsleder for færgeruten Orø-Holbæk samt konstitueret formand for Småøernes Færgeselskaber. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Allerede inden Folketingets partier lancerede det skattebetale sommerpakke med blandt andet gratis færgeoverfart, havde Småøernes Færgeselskaber advaret politikerne om risikoen for et flaskehalsproblem.

- Vi kan ikke lige skaffe ekstra færger, de tager jo tid at bygge. Men det der ærgrer mig er, at vi advarede mod den her situation, om at der ville komme flaskehalsproblematikker. Det er der kommet nu, og man må forsøge at løse det med en ekstra afgang om dagen eller ved at have ekstra sikkerhedspersonale ombord, så man kan have flere passagerer med, siger Lars Wolfgang Hansen.

Kommune følger situationen nøje

Hos Holbæk Kommune følger man situationen nøje med det stigende passagerpres på færgen mellem Holbæk og Orø.

quote Der er et voldsomt pres, der er lige nu

Lars Qvist (S), formand for Projektudvalget for Udvikling af Lokalområderne i Holbæk Kommune.

- Der er et voldsomt pres, der er lige nu. Men jeg synes, at vi lige skal prøve at se nogle dage eller en uge frem for at se, om det fortsætter, og så må vi se om vi skal gøre noget. Vores administration er klar over, at det kan være en udfordring for nogle af de fastboende, så det følger vi nøje, siger Lars Qvist (S), formand for Projektudvalget for Udvikling af Lokalområderne i Holbæk Kommune.

- Men det er måske lidt voldsomt at begynde at lave mange praktiske foranstaltninger og sætte en masse administration i gang. Vi er lige i begyndelsen af ferien, men vores administration vil tage det op i næste uge, og hvis det fortsætter, så finder vi en løsning på det, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lars Qvist (S) er formand for Projektudvalget for Udvikling af Lokalområderne i Holbæk Kommune.
Lars Qvist (S) er formand for Projektudvalget for Udvikling af Lokalområderne i Holbæk Kommune. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Kommer faste øboere eller eksempelvis varetransport til at have fortrinsret til at komme over med færgen? Eller er det først til mølle-princippet?

- Det er problematisk med fortrinsret, det er der faktisk ikke lovhjemmel til. Men der er selvfølgelig også en masse fornuft i det her. Så hvis syge mennesker eller folk med særlige aftaletider skal med over, så regner vi med, at vores overfartsleder har forståelse for den situation, svarer han og tilføjer:

- Vi ved, at Orø er superdygtige til at tage imod nye borgere og turister til sig, så jeg tænker, at det her er et lille bump på vejen, og det kan Orø godt håndtere.

Det har været op til færgeselskaberne selv, om de vil udbyde gratis rejser. Hvis de deltager, får de efterfølgende den manglende billetindtægt dækket af staten.

Med sommerpakken blev partierne blandt andet også enige om at sætte en million ekstra billige Orange-billetter til salg og 50.000 rejsepas. Passene giver otte dages fri rejse med kollektiv transport. Alle rejsepas er udsolgt.