Forskere udlover dusør – vigtig ”sender” er faldet af marsvin

Forskere udlover en dusør på 6800 kroner til den, der finder en vigtig computer, der har siddet på ryggen af et vildt marsvin.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis du mangler en frisk påskeaktivitet, så har forskere fra Marinbiologisk Forskningscenter på Syddansk Universitet et godt bud.

De opfordrer nemlig lige nu borgere til at gå på en alternativ påskejagt ved strandene langs Storebælt for at lede efter en helt særlig computer.

- Ved at involvere flere mennesker kan vi afdække et meget større område i denne her søgning – og det er jo sjovt, at flere bliver involveret i forskningen, fortæller Freja Jakobsen, der er forskningsassistent ved Biologisk Institut.

Dusør på højkant

Er du endnu ikke blevet overbevist om at tage på påskejagt, så kan den udlovede dusør måske få dig på andre tanker. 

Forskerne udlover nemlig en dusør på 6800 danske kroner svarende til 1.000 amerikanske dollars.

- Vi udlodder en dusør for at få flere mennesker motiveret til at lede og for at få dem til at indlevere senderen hurtigt, hvis de finder den, fortæller Freja Jakobsen. 

Læs også
Skadestue kommer med opfordring til havefolket
Læs også
Skadestue kommer med opfordring til havefolket

Forskningsassistenten forklarer, at dusøren er udregnet, så det svarer til 1.000 amerikanske dollars, fordi projektet også foregår i USA, og senderen skal sendes dertil. 

Indeholder vigtige data om marsvins adfærd

Helt konkret drejer det sig om en speciel sender, også kaldet et ”tag”, der har været fastmonteret på ryggen af et vildt marsvin i Storebælt.

Senderen blev placeret på ryggen af marsvinet med sugekopper for en uge siden, og efterfølgende er den, helt efter planen, faldet af igen.

Freja Jakobsen er er forskningsassistent på projektet, der hører under Marin Biologisk Forskningscenter på Syddansk Universitet.
Freja Jakobsen er er forskningsassistent på projektet, der hører under Marin Biologisk Forskningscenter på Syddansk Universitet. Foto: TV2 Fyn

Nu skal den findes, så man kan få indblik i de data, som senderen har opsamlet. Oplysningerne skal nemlig være med til at give en bedre forståelse af de danske marsvins svømmevaner og lyde.

- Det er første gang, vi undersøger denne her specifikke form for lydopfattelse. Det kan både lytte til de lyde, som marsvinene producerer, og hvad marsvinet så opfanger, når den hører højfrekvente lyde, fortæller Freja Jakobsen. 

Gemmer sig godt

Forskere fra projektet har søgt efter senderen både fra luften og til vands i løbet af de seneste dage.

- Når vi er ude, har vi en antenne med, hvor vi lytter på en bestemt VHF-kanal, som vi kan tracke den igennem. Men vi har simpelthen ikke kunne få noget signal, fortæller Freja Jakobsen.

Og det kan der ifølge Freja Jakobsen være mange forskellige årsager til:

- Det kan for eksempel være, at den er fanget i noget tang et sted, så den ligger under vand, eller at antennen er bøjet, så den ikke sender et signal op i luften. Det kan også være, at antennen er direkte beskadiget. Men det er gisninger, som vi først får svar på, når vi finder den.

Her fortæller Freja Jakobsen om en prototype af senderen, som de har testet på marsvin.

Gå efter grønt

Ifølge Freja Jakobsen er der gode chancer for, at senderen kan være skyllet op et sted på Sjælland.

- Den er blevet sat på i Korsør, så det kommer an på, hvor dyret er svømmet hen med den. Hvis den er svømmet op til Kalundborg, så kan det være, at den ligger inde ved Reersø. Det kan også være, at den er svømmet ind ved Musholm, så den ligger der, fortæller hun.

Senderen er grøn og på størrelse med en halvliters sodavandsflaske.

- Den ligner lidt en gammeldags håndholdt radio, vurderer Freja Jakobsen.

Det er dette her "tag", som man skal lede efter, hvis man ønsker at deltage i jagten.
Det er dette her "tag", som man skal lede efter, hvis man ønsker at deltage i jagten. Foto: Adam Smith

Derudover har den fire blå sugekopper på ”maven” og en lang antenne.

Hvis man finder den, eller ser andet, der kan hjælpe forskerne med at finde den, skal man kontakte forskningsassistent Freja Jakobsen på telefon 50 42 06 52 eller e-mail: frejajakobsen@biology.sdu.dk eller forsker Adam Smith på telefon 52 75 30 97 eller e-mail: adams@biology.sdu.dk.  


Nyhedsoverblik