Her kan du bruge sommerferien med børnene

Storslåede naturoplevelser, miniaturebyer og historiske borge. Regionen bugner af oplevelser for børnefamilier, der er billige eller helt gratis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag gik skolerne på sommerferie, og med det følger et pres for at finde på spændende underholdning for børnene.

Hver sjette husstand har ikke råd til en uges ferie, viser nye tal fra en levevilkårsundersøgelse lavet af Danmarks Statistik.

Derfor har TV2 ØST samlet fem gode råd til at skabe en uforglemmelig sommer uden at springe budgetter eller forlade regionen.

1. Brug naturen

Fra klinter til strande og skove. Der er mange gode muligheder for at komme ud i naturen her i regionen – oplevelser, der som oftest er gratis.

Hos Destination Sjælland mener direktør Morten Jensen også, at det bedste råd er at bruge naturen i sommerferien. 

-  Lige meget hvor man kører hen, så er der massere natur, strand og skov. Det meste af det er jo heldigvis gratis, hvis ikke det hele, siger han.

Møns Klint

Ved Møns klint kan man lede efter fossiler og opleve et helt unikt stykke natur.
Ved Møns klint kan man lede efter fossiler og opleve et helt unikt stykke natur. Foto: Mathias Svane Kraft - TV2 ØST

Klinterne tårner sig 128 meter op over det tyrkisgrønne hav. Der er muligheder for at lede efter fossiler fra søpindsvin, muslinger og andre dyr, der levede for 70 millioner år siden.

Stevns Klint

Man kan gå en tur langs trampestien ved Stevns Klint.
Man kan gå en tur langs trampestien ved Stevns Klint. Foto: Cathrine Koppel

Ved Stevns Klint er der også muligheder for at lede efter fossiler på stranden eller at gå en tur langs trampestien ned til fyret. Derudover kan man besøge Højerup Gamle Kirke, der mistede sit kor under et stort klinteskred i 1928.

Faxe Kalkbrud

Man kan leje hammer og mejsel og lede efter fossiler i Faxe Kalkbrud, der for 70 millioner år siden var havbund.
Man kan leje hammer og mejsel og lede efter fossiler i Faxe Kalkbrud, der for 70 millioner år siden var havbund. Foto: TV2 ØST

Med kalkbruddets turkisgrønne vand føler man næsten, man er blevet transporteret til en brasiliansk paradisstrand, selvom man står i Faxe. Der er rig mulighed for at lede efter fossiler, og derudover kan man leje en hammer og mejsel for 30 kroner per sæt i Geomuseum Faxe til projektet.

Kalvehave Labyrintpark 

Efeu-labyrinten er bygget i 2005 og 2006. I 2009 blev den udvidet med en ekstra ring af gange. Labyrintens indretning er ændret flere gange gennem årene.
Efeu-labyrinten er bygget i 2005 og 2006. I 2009 blev den udvidet med en ekstra ring af gange. Labyrintens indretning er ændret flere gange gennem årene. Foto: Kalvehave Labyrintpark

Parken huser en stor labyrint, hvor seks poster er gemt. Derudover er der forskellige spil og aktiviteter, man kan deltage i. Prisen for entré er 100 kroner for voksne og 70 kroner for børn mellem tre og 12 år.

2. Besøg et museum

I regionen ligger flere spændende museer, der er et besøg værd, uden at entrébilletterne tapper budgettet. 

Geomuseum Faxe

På Geomuseum Faxe kan man se levende koralrevsfisk og flotte fossiler fundet få hundrede meter fra museet.
På Geomuseum Faxe kan man se levende koralrevsfisk og flotte fossiler fundet få hundrede meter fra museet. Foto: Mads Tolstrup/SydkystDanmark

Entré koster 120 kroner for voksne, 35 kroner for børn på seks til 17 år, som også får et aktivitetshæfte og en præmie. Derudover kan man leje en hammer og mejsel for 30 kroner per sæt.

Faxe Ladeplads Miniby & Park

Faxe Ladeplads Miniby er en miniature-genskabelse af pladsen, som den så ud for 100 år siden.
Faxe Ladeplads Miniby er en miniature-genskabelse af pladsen, som den så ud for 100 år siden.

Oplev minibyen, der forestiller Faxe Ladeplads i 1900 til 1920’erne i målestoksforhold 1:10. Derudover kan man også spille minigolf, skak, bordfodbold eller curle. Entrebillet uden minigolf er 35 kroner for voksne og 20 kroner for børn. Entre med minigolf er 45 og 30 kroner.

Danmarks Borgcenter i Vordingborg 

Borgcentret består af Vordingborg Slot og Gåsetårnet.
Borgcentret består af Vordingborg Slot og Gåsetårnet. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Borgcentret består af det gamle Vordingborg Slot og det 36 meter høje Gåsetårn. Slottet blev opført i 1160 af Valdemar den Store, og tårnet er 200 år yngre. Entrébilletterne koster 125 kroner for voksne, og for børn under 18 år er entréen gratis.

3. Overnat i et shelter

Har du ikke fået nok efter en dag i naturen, så udnyt de mange gratis sheltere, der ligger rundt om i regionen. 

Særligt Vordingborg og Næstved har ekstraordinære friluftsmuligheder. Det konkluderer Friluftsrådet i en ny analyse af danske kommuners forudsætninger og indsats for friluftsliv.

På Avnø er der også gode muligheder for at sove i sheltere.
På Avnø er der også gode muligheder for at sove i sheltere. Foto: Mathias Svane Kraft - TV2 ØST

I Vordingborg Kommune er der for eksempel 12 gratis shelterpladser. Nogle af stederne har man også mulighed for at lave bål og sætte et telt op.

I Næstved er der 10 naturbaser, hvor man kan sidde med tag over hovedet og lave et bål.

På fem af naturbaserne er der sheltere til overnatning og på fire af stederne, er der også et toilet. Her kan man medbringe madpakker og kaffe.

På alle naturbaserne er der et skur med grej til undersøgelse af naturen. Selvom skuret almindeligvist er aflåst, kan man få adgang til det, hvis man booker basen på forhånd.

4. Prøv andre billige aktiviteter

Om det er øhop eller en tur i kano. Der er mange muligheder for sjove aktiviteter i regionen, der ikke involverer et museum eller et stort økonomisk råderum. 

Kragerup Gods ved Ruds Vedby

Ved Kragerup Gods er der en bred vifte af aktiviteter, man kan give sig i kast med.
Ved Kragerup Gods er der en bred vifte af aktiviteter, man kan give sig i kast med.

Aktivitetsparken ved godset har underholdning for enhver smag. Blandt andet kan man leje en kano i en time for 100 kroner, børn kan hoppe i trampolinparken for 50 kroner eller løse et mordmysterie for 50 kroner per person.

Observatoriet i Brorfelde 

Observatoriet i Brorfelde er et slaraffenland for de astronomiinteresserede.
Observatoriet i Brorfelde er et slaraffenland for de astronomiinteresserede. Foto: TV2 ØST

Hvis man selv eller ens børn er interesseret i astronomi, geologi, teknik eller biologi, så er Observatoriet i Brorfelde en passende destination i sommerferien. Det ligger med udsigt ud over Lammefjorden på toppen af de sjællandske alper og er Danmarks største observatorium. Entréen er 85 kroner for voksne og gratis for alle under 18 år.

Øhop

Tag en tur med færgen og besøg nogle af de sjællandske øer.
Tag en tur med færgen og besøg nogle af de sjællandske øer. Foto: Lars Andersen / TV2 ØST

Tag en sejltur på en færge og besøg blandt andet en af øerne Agersø, Omø, Orø, Sejerø og Nekselø. Færgebilletten koster 60 kroner per overfart for voksne og 40 kroner for børn mellem 7 og 15 år.

5. Vælg utraditionelle turistdestinationer

Til sidst bør man være kreativ når man planlægger sommerferiens aktiviteter.

Hos Destination Sjælland opfordrer direktør Morten Jensen til, at man søger uden for de traditionelle feriedestinationer i sin sommerferie. Turismen påvirker nemlig priserne.

- Hvis man er et populært sted, og man ikke kan kæmpe sig frem for turister og kunder, så sker der noget med priserne. Så bliver isen og kaffen dyrere, siger han.

quote Vestsjælland er måske ikke den mest kendte turistdestination for danskere, til gengæld er der er meget kyst og strand

Morten Jensen, direktør, Destination Sjælland.

Han påpeger, at fordi regionen ikke er det mest populære turistmål, så vil det også betyde, at priserne ikke er så høje. 

- Den prisproblematik har vi ikke. Vores produkter er fornuftigt prissat, siger han.

- Vestsjælland er måske ikke den mest kendte turistdestination for danskere, til gengæld er der er meget kyst og strand. Her er ingen overturisme. Der er utrolig god plads også i sommersæsonen. Der er virkelig meget at komme efter.

Find flere eksempler på billige aktiviteter i regionen og hele Danmark på Mødrehjælpens liste over billige og gratis oplevelser i sommerferien.


Nyhedsoverblik