Energikrisen gør ondt: Efterskoler og højskoler kan blive dyrere

Højskoler og efterskoler i vores region står lige nu med store udgifter til driften, og det kan betyde højere priser for skoleophold næste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De er fyldt med unge mennesker, der skal spise, holdes varme og også tit trænger til et bad efter hård træning. Men inflationen og energikrisen gør det i øjeblikket svært for efterskoler og højskoler at holde omkostningerne nede.

Flere af regionens skoler hører til i gamle bygninger, og det gør ikke udfordringen mindre. Nu tøver flere skoler med at melde priser for næste år ud til kommende elever - for det er praktisk talt umuligt at vide, hvordan budgettet skal se ud.

På Gerlev Idrætshøjskole mærker de energikrisen og inflationen, fortæller forstander Frederik Ullerup.
På Gerlev Idrætshøjskole mærker de energikrisen og inflationen, fortæller forstander Frederik Ullerup. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

På Gerlev Idrætshøjskole nær Slagelse mærker man i høj grad de øgede udgifter.

- Når vi oplever stigning på 100 procent på el for eksempel, så påvirker det selvfølgelig vores daglige drift. Det kan vi ikke bare absorbere på en skole som vores, siger Gerlev Idrætshøjskoles forstander Frederik Ullerup. 

Ændrer vaner for at spare

Skolen er fra 1938, så det har været nødvendigt at kigge nærmere på bygningerne. 

- Vi har tætnet hele taget som en del af en større renovering af hele skolen, fortæller Frederik Ullerup. 

quote Det kan komme til at betyde, at vores udgifter måske bliver tredoblet

Niels Skak Jensen, forstander på Gørlev Idrætsefterskole

Højskolen arbejder sammen med eleverne også på at ændre vanerne i dagligdagen, så der kan spares, hvor det er muligt. 

- Det er varme-vaner, at åbne og lukke vinduer, og vi har slukket frysere, som her i vinterhalvåret ikke bliver brugt, fordi vi ikke har så mange kursister i vores legepark. Så det er sådan en gennemgående øvelse, fortæller Frederik Ullerup.

Usikre på 2023-budget

TV2 ØST har talt med flere efterskoler og højskoler i regionen, der er stærkt påvirkede af energikrisen.

På en anden skole, der næsten har samme navn - Gørlev Idrætsefterskole nær Høng - er det mest inflationen, der kan mærkes lige nu.

Lige nu holder Gørlev Idrætsefterskole nogenlunde stand i forhold til energiudgifter, men situationen bliver formentlig helt anderledes i 2023, fortæller forstander Niels Skak Jensen
Lige nu holder Gørlev Idrætsefterskole nogenlunde stand i forhold til energiudgifter, men situationen bliver formentlig helt anderledes i 2023, fortæller forstander Niels Skak Jensen Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Skolen har nemlig en fastprisaftale på el og et trofast bånd til lokal leverandør af træflis, der ikke har skruet prisen op. Men elaftalen udløber næste år, og så kan det hurtigt se anderledes ud. 

- Det kan komme til at betyde, at vores udgifter måske bliver tredoblet i forhold til, hvordan det er i øjeblikket. Det er worst case, men man kan sige, usikkerheden er der i hvert fald, når vi sidder og skal lave budget for 2023. Så er det jo bare et åbent spørgsmål: hvad skal vi budgettere med?, siger Gørlev Idrætsefterskoles forstander Niels Skak Jensen. 

Kan være nødt til at hæve priser

Skolernes stigende udgifter kan betyde, at det fremover bliver dyrere at gå der som elev. Det vil Frederik Ullerup ikke udelukke. 

- Det kommer helt an på, hvordan priserne udvikler sig, og selvfølgelig også, om der er nogle reguleringer i samfundet, som tager højde for den udvikling, siger han. 

Læs også
Friskoler og foreninger vil have hjælp til stigende energipriser
Læs også
Friskoler og foreninger vil have hjælp til stigende energipriser

På Gørlev Idrætsefterskole har man besluttet at vente med med at melde priserne ud for næste års efterskolehold.

- Vi kan ikke lægge os fast på en endelig pris for at gå på efterskole endnu. Det kan vi ikke gøre, før vi kender udgifterne noget bedre, siger Niels Skak Jensen. 

Forening varsler store udfordringer

Torben Vind Rasmussen, der er formand for Efterskoleforeningen, fortæller, at de stigende udgifter generelt er en stor udfordring for landets efterskoler. 

- Vores efterskoler står lige nu med nogle kæmpestore udfordringer. Energipriserne har jo taget en himmelflugt. Og hver eneste dag sprænger skolerne de budgetter, de har lagt for 2022. Så det er store udfordringer, vores efterskoler står med, siger han. 

De stigende udgifter til drift rammer lige nu alle landets efterskoler, fortæller Efterskoleforeningens formand Torben Vind Rasmussen.
De stigende udgifter til drift rammer lige nu alle landets efterskoler, fortæller Efterskoleforeningens formand Torben Vind Rasmussen. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Torben Vind Rasmussen tror ikke, at udfordringerne bliver løst med højere priser i år, men det kan komme næste år. 

- I indeværende år er det min klare fornemmelse, at familierne har lavet kontrakt med skolerne, og det betyder, at det er skolerne, der må tage den ekstra udgift. Men de kigger jo ind i at skulle lave budgetter for næste år, og de er også nødt til at have butikken til at rende rundt så at sige, siger han. 

Håber på afdragsordning

Efterskoleforeningen står over for at skulle holde et stort møde med alle efterskolerne, hvor energikrisen netop er på dagsordenen. Ifølge Torben Vind Rasmussen er efterskolerne dog klar over, at ikke alle familier har råd til at betale mere end den nuværende pris for et efterskoleophold. 

- Jeg tror, rigtig mange efterskoler arbejder på at minimere stigningerne, fordi vi er jo godt klar over, at familien Danmark også ser ind i en periode, hvor priserne stiger og deres udgifter måske stiger med op til 3000 om måneden. Så vi vil prøve at holde priserne i ro, men det er klart, vi har også skoler, der skal holde skindet på næsen og overleve den her krise, siger han. 

Læs også
Regeringen vil lade borgere afdrage på energiregninger
Læs også
Regeringen vil lade borgere afdrage på energiregninger

Ifølge Torben Vind Rasmussen ser det ud til, at efterskolerne får samme vilkår som borgerne, hvis regeringens forslag om en afdragsordning på el-udgifter bliver vedtaget af Folketinget. 

- Nogle af vores skoler har stigninger, der er så store, at de er nødt til at udskyde betalingen, og det er jo det, regeringen har lagt op til. Vi håber på et forlig, der gør, at vi kan skubbe de udgifter, siger han. 


Nyhedsoverblik