¨

Elforbruget i sommerhuse eksploderer under coronakrise - sådan kan du spare

Flemming Müller har oplevet en fordobling af elforbruget i sommerhuset ved Stillinge Strand.

Coronavirus og en kølig sommer har fået elforbruget i fritidshuse til at skyde i vejret med hele 23 procent.

Sommerhusejer Flemming Müller fra Stillinge Strand fik sig lidt af en overraskelse, da han forleden tjekkede sin el-regning.

Vi har brugt dobbelt så meget som normalt

Flemming Müller, sommerhusejer fra Stillinge Strand

- Vi har brugt dobbelt så meget som normalt. Jeg tænkte godt nok, at vi havde brugt mere end vi plejer, fordi vi har opholdt os her så meget. Men det overraskede mig, at stigningen var så høj, siger Flemming Müller.

Men han er langt fra den eneste, der har haft den oplevelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der skal installeres en energirigtig varmepumpe i den nye tilbygning i sommerhuset ved Stillinge Strand.

23 procent mere i strøm end sidste år

En opgørelse fra energiselskabet SEAS-NVE viser, at sommerhuskunderne fra april til august brugt over 23 procent mere strøm end i samme periode sidste år. 

Den markante stigning skyldes blandt andet, at husene er blevet brugt meget mere i år på grund af coronakrisen.

Samtidig har den køligste juli i 22 år nok lagt en dæmper på udendørslivet for mange. Og så er det nærliggende at tænde for underholdningsapparater og elvarmen.

SEAS-NVE har sendt information med seks gode spareråd ud til selskabets sommerhuskunder:

Seks gode spareråd

1) Skil dig af med gamle hårde hvidevarer

Send ikke dit gamle køleskab på pension i fritidshuset. Er det f.eks. over ti år gammelt, har det typisk et langt større elforbrug end en tilsvarende model i dag.

 

2) Få varmt badevand fra solen
En havebruser beregnet til solvarme kan give dig masser af lunt badevand, så elvandvarmeren ikke behøver at køre så meget. Du fylder bare beholderen med haveslangen, så klarer solen resten.

 

3) Installér en varmepumpe
En luft-til-luft-varmepumpe er ideel til sommerhuset, da den giver billig varme og kan fjernstyres fra din mobiltelefon. Det betyder, at du for eksempel kan varme huset op, inden du ankommer. Du kan også bruge den til at holde huset frostfrit om vinteren, så du lettere kan bruge det året rundt. En god varmepumpe koster cirka 15.000 kr. og er så effektiv, at den kan producere mindst tre gange så meget varme som elpaneler for de samme penge. 

 

4) Luftsolvarme giver et lunere hus
Placér en luftsolfanger på den solvendte side af dit fritidshus. Når luften inden i solfangeren er varm nok, sørger en blæser for at sende den ind i huset. Det sparer varme og holder luften i huset frisk, så det ikke føles indelukket og fugtigt.

 

5) Skift til LED-pærer inde og ude
LED-pærer bruger typisk 90 % mindre strøm end gammeldags glødepærer. Alligevel har gode LED-pærer et langt bedre lys end sparepærer, og så tænder de på fuld lysstyrke med det samme, selvom de er kolde. Gå efter en Ra-værdi på 90 eller mere, så får du en rigtig god farvegengivelse.

 

6) Følg forbruget på din online selvbetjening
På din online selvbetjening kan du følge dit forbrug tæt. Du kan spare på dit elforbrug ved blot at følge det og lave små ændringer i din bolig og dine vaner.

Kilde: SEAS-NVE

Ved Stillinge Strand synes Flemming Müller egentlig, at sommerhusets brugere gør en del for at spare på strømmen.

Der er både sparepærer, rimelig nye hvidevarer og en varmepumpe.

- Men varmepumpen er omkring 10 år gammel. Så hvis vi skulle gøre noget, kunne den måske godt trænge til en udskifting. Vi er også ved at lave en tilbygning, og her kigger vi helt sikkert efter den mest energivenlige varmepumpe, når der skal installeres én, understreger sommerhusejeren.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App