Elever på erhvervsuddannelserne må komme tilbage i skole på fuld tid: - Jeg glæder mig helt sindssygt

Fra onsdag i næste uge kan erhvervsuddannelserne i TV2 ØST's sendeområde åbne 100 procent op. Det vækker glæde hos både en kokkeelev og en tømrerelev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

17-årige Mathias Korfix Engmann måtte lige gnide søvnen ekstra godt ud af øjnene her til formiddag, da han vågnede og tjekkede et opslag på facebook fra TV2 Nyhederne. Her kunne han nemlig læse, at elever på erhvervsuddannelserne får lov at komme tilbage på fuld tid fra onsdag i næste uge.

- Jeg tænkte: Ser mine øjne rigtigt? Jeg havde først regnet med, det blev om lang tid, siger den overraskede kokkeelev fra Fjenneslev ved Sorø.

quote Jeg glæder mig helt sindssygt til at komme i gang igen

Mathias Korfix Engmann, Fjenneslev

Siden 15. marts har han haft 50 procents fremmøde på kokkeuddannelsen på ZBC i Slagelse. Nu kan han snart vende tilbage på fuld tid.

- Jeg glæder mig helt sindssygt til at komme i gang igen. Det er ikke det samme at være tilbage halv tid.

Delvis fremmøde giver udfordringer

Selvom det er bedre at være tilbage i skole halvdelen af tiden end kun at sidde derhjemme, så har det også givet en række udfordringer, mener Mathias Korfix Engmann.

Han har blandt andet haft et forløb om mål 2 i FN's verdensmål, som handler om at stoppe sult, hvor de arbejdede i grupper.

- Vi skulle skrive noget ned på plancher og printe billeder ud og skrive tekster til. Det gav nogle udfordringer, fordi det skulle laves færdigt over Teams (online videomødested, red.), fordi vi ikke måtte være på skolen den dag, fortæller kokkeeleven.

En anden udfordring har været at lave mad hjemmefra. Da TV2 ØST besøgte Mathias Korfix Engmann i januar, var han hjemsendt på fuldtid. Her måtte han lave de retter, han skulle, hjemme i forældrenes køkken i Fjenneslev, uden at nogle lærere kunne smage på det.

Læs også
Kokkeelev er træt af fjernundervisning: - Man lærer ikke det samme
Læs også
Kokkeelev er træt af fjernundervisning: - Man lærer ikke det samme

Siden 15. marts har Mathias Korfix Engmann haft delvis adgang til den praktiske undervisning på ZBC's kokke- og tjenerskole i Slagelse, men der har stadig været madlavning i hjemmet på de dage, hvor han ikke har måtte møde i  skole.

Han synes, det er ærgerligt, at han og hans klassekammerater har været så meget hjemsendt det sidste halve år.

- Vi skulle på et tidspunkt lave en hollandaise-sauce, og det kræver en bestemt teknik, og den har jeg jo ikke lært, fordi jeg ikke har været fysisk i skole.

VIDEO: Se eller gense indslaget med Mathias Korfix Engmann fra januar, hvor han var hjemsendt.


Når Mathias Korfix Engmann måske kan komme tilbage i skole på fuldtid fra engang i næste uge, så vil det dog kun være for en kort bemærkning. Han begynder nemlig på sin læreplads, Støvlet Katrines Hus i Sorø, i maj.

- Derefter skal jeg først i skole igen om lang tid.

Kunne være nået længere med det faglige

På CELF i Nykøbing Falster synes Josefine Jørgensen også, det var en god nyhed at stå op til, at hun snart kan komme i skole på fuld tid.

- Det glæder jeg mig til. Det er lidt svært derhjemme at lave det faglige, det kan man ligesom ikke, siger hun.

Ifølge den 17-årige bygge- og anlægselev har online-undervisningen bestået af mere teoretisk undervisning som matematik og at lære at bruge et tegneprogram.

Læs også
Ny aftale fremrykker genåbning: Få overblikket her
Læs også
Ny aftale fremrykker genåbning: Få overblikket her

Føler du, du mangler noget? 

- Ikke lige nu. Men vi var nok nået længere med det faglige, hvis vi ikke havde været hjemme så meget.

Hvis underviserne på erhvervsuddannelserne oplever, at nogle elever er sakket for meget bagud på grund af hjemsendelsen under coronanedlukningen, så har de mulighed for at forlænge nogle af skoleopholdene på grundforløb 2 og hovedforløbet.

- Vi har lige siddet og snakket om i dag, at der nok er nogle hold, vi forlænger. Det handler typisk om nogle hold med elever med meritter, hvor uddannelsen har været afkortet, siger Søren Vikkelsø, som er direktør for erhvervsuddannelserne på CELF.

Josefine CELF
Foto: Privatfoto

CELF har uddannelser i både Nykøbing Falster og Nakskov, og Søren Vikkelsø og hans kolleger får travlt i næste uge med at blive klar til at tage imod alle elever på samme tid.

- Det er da dejligt, at vi kan genåbne igen, men som jeg har sagt i andre sammenhænge, det er nemmere at lukke ned, end det er at åbne op. 

- Udfordringerne er, at vi skal have talt ordentligt med eleverne, vi skal have fundet ud af, hvor de skal gå ind henne, hvor og hvornår de skal selvtestes, og hvad de må og ikke må, siger direktøren.

Ledelsen på CELF samles til et møde på mandag for at aftale, hvordan genåbningen skal foregå.

- Vi håber selvfølgelig, at vi finder ud af noget hurtigt, så eleverne kan starte onsdag, men det kan godt være, det først bliver mandag ugen efter, siger Søren Vikkelsø.

Direktør Søren Vikkelsø håber at CELF kan genåbne for alle elever fra onsdag i næste uge, men det er ikke sikkert, han og chefkollegerne, når at blive klar.
Direktør Søren Vikkelsø håber at CELF kan genåbne for alle elever fra onsdag i næste uge, men det er ikke sikkert, han og chefkollegerne, når at blive klar. Foto: CELF. Center for erhvervsrettede uddannelser, Lolland Falster

Nyhedsoverblik