Dovne haveejere er favoritter til førstepladsen i ny konkurrence

Knæhøjt græs og vildtvoksende buskadser er paradis for fugle. Nu kan haveejere dyste I, hvem der kan tælle flest solsorte, musviter og bogfinker i haven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Har du ikke fået slået græsset i lang tid, og kunne hæk og buske godt trænge til en beskæring? Så har du gode chance for at blive vinder af en ny konkurrence.

For de vilde haver er godt for dyrelivet, og i en ny konkurrence er vinderen den, som kan spotte flest forskellige fugle i sin have.

Det er Dansk Ornitologisk Forening, der står bag konkurrencen, Boligfugl, og her fortæller projektleder, Mads Kjeldgaard Oddershede, at konkurrencen skal give naturinteresserede et bedre indblik og nu viden om naturen.

quote Fugle er et tydeligt tegn på om naturen er god og mangfoldig

Mads Kjeldgaard Oddershede, projektleder Boligfugl, Dansk Ornitologisk Forening

- Hvis de fortsætter legen, og tilmed gror en vildere have, vil de hurtigt kunne opleve en opblomstring af naturlig mangfoldighed, blandt andet flere fuglearter, siger projektlederen i en meddelelse.

Konkurrencen er ifølge arrangørerne en sjov og lærerig leg til store som små.

Målet med konkurrencen er at fremme den vilde natur i haver, altaner og små grønne arealer og inspirere til at lave små ændringer, så de små grønne åndehuller kan blive attraktive for flere forskellige arter.

Artiklen fortsætter under grafikken

Grafik: Lonni Haugaard

- Fugle er et tydeligt tegn på, om naturen er god og mangfoldig. Hvis der er mange fugle og forskellige fugle, så betyder det, at der er gode muligheder for at finde føde og bygge reder. Og det betyder igen, at der gode forhold for insekter, planter og smådyr, siger Mads Kjeldgaard Oddershede.

Har ikke rørt haven i 12 år

Vildehaver og fokus på biodiversitet er kommet på mode rundt omkring på alt fra de små jordlodder i parcelhuskvartererne til de store naturgrunde på landet. En af dem, som har haft succes med at lave haven stå til er Henrik Dahl fra Kalvehave, som TV2 ØST kunne fortælle om forleden.

Et tårnfalke par er flyttet ind i en fuglekasse i haven.

- Det har gennem coronatiden været et af dagens lyspunkter at have falkefamilien boende lige over soveværelsevinduet, fortalte Henrik Dahl, der også er bestyrelsesmedlem i Dansk Ornitologisk Forening.

Han har ikke rørt sin have i 12 år, der har vokset sig til ”en total jungle”.

Henrik Dahl  fra Kalvehave har ladet haven gro i 12 år - og så flyttede der noget så sjældent som et tårnfalke par ind.

Så voldsomt behøves man dog ikke at gå til værks for at fremme antallet af fugle i sin have.

Kun brug for små ændringer

Ifølge Mads Kjeldgaard Oddershede skal der ikke meget til, for at give dyr og fugle bedre vilkår.

- Der skal faktisk meget få ændringer til at tiltrække flere fugle. Prøv med at lade noget af græsplænen stå, lav et fuglebad eller en grenbunke. Og glem den barokke haveæstetik, så går der ikke længe før, der sker forandringer i dyrelivet, siger Mads Kjeldgaard Oddershede.

Biofugl-konkurrencen er åben for alle og mere info om, hvordan man deltager kan findes via Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.


    Nyhedsoverblik