Det kan sygeplejerskerne se frem til efter indgreb

Siden 19. juni har sygeplejerskerne strejket, men nu gribes der ind. Se her, hvad sygeplejerskerne får.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sygeplejerskerne havde egentlig sagt nej tak. Men nu ender det alligevel med, at en mæglingsskitse fra Forligsmanden bliver virkelighed.

Onsdag aften kom det frem, at regeringen vil afslutte konflikten, der i ti uger har ramt sundhedsvæsenet, ved at ophøje skitsen til en lov.

Parterne endte i Forligsinstitutionen, som skulle mægle mellem parterne, efter at de ikke lykkedes med at lande en ny overenskomst.

Det ser der ud til, at et flertal i Folketinget støtter op om indgrebet. Allerede fredag ventes loven vedtaget, så konflikten kan være slut lørdag.

Her er indholdet af skitsen, som nu bliver en realitet:

5,02 procent mere i løn over de kommende tre år.

Skitsen indeholder ikke et afsnit specifikt om lønstigning til sygeplejerskerne.

I stedet henvises der til overenskomstforliget på det regionale og kommunale område for de offentligt ansatte fra februar.

Her blev parterne enige om en lønstigning på 5,02 procent de kommende tre år, hvilket altså også sygeplejerskerne nu kan se frem til.

Komité, der skal se på lønstrukturen i den offentlige sektor.

Sygeplejerskerne mener, at der er et lønefterslæb for faggruppen. Det skyldes i deres optik tjenestemandsreformen fra 1969.

Reformen placerede 40 faggrupper på forskellige løntrin, hvor særligt fag med mange kvinder som sygeplejersker lå på de nederste løntrin.

Der gøres ikke op med reformen i mæglingsskitsen, men der nedsættes en komité, der skal se på lønstrukturen i den offentlige sektor.

Introduktionsforløb for nyuddannede sygeplejersker.

Der nedsættes en fælles arbejdsgruppe, som skal sikre et introduktionsforløb for nyuddannede sygeplejerske, når der ansættes i regionerne.

Arbejdet forventes afsluttet senest 1. juli 2022.

Kilde: Forligsmanden.

Omkring 35.500 operationer er udskudt på grund af strejken, og det efterslæb vil først kunne være afviklet om op mod to år, oplyste Sundhedsstyrelsen onsdag.


Nyhedsoverblik