Boligmarkedet fortsætter med at buldre derudad

I stil med det øvrige Danmark oplever det sjællandske boligmarked rekordhøje salgstal og prisstigninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der blev tegnet et dystert billede af fremtiden på boligmarkedet, da Danmark tilbage i februar sidste år for første gang lukkede delvist ned i forbindelse med coronavirussens indtog.

Det billede er i imidlertid blevet gjort til skamme, for coronakrisen har ikke sat et negativt præg på det danske boligmarkedet. Der er tværtimod sket det stik modsatte: Et rekord højt antal boliger er blevet solgt.

Tal fra Boligsiden viser, at der i februar i år blev solgt tæt på 11.000 villaer, rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse. Det er en stigning på 49 procent fra samme måned sidste år.

Ud af de 11.000 er de knap 6.000 af dem huse og 2.500 ejerlejligheder. Det er de højeste salgstal for en enkelt måned, siden Boligsiden i 2011 begyndte at føre statistik på området.

Alle landets fem regioner har oplevet en stigning i antal solgte huse. I Region Sjælland er tallet 40 procent. Her blev der solgt tæt på 1.100 boliger i sidste måned mod 776 i februar sidste år.

- Vi har været i en usædvanlig periode nu i knap et år, hvor der bare er rigtig meget gang i boligmarkedet, siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør for Boligsiden, til Ritzau.

Læs også
Rekordmange boliger sælges over udbudsprisen
Læs også
Rekordmange boliger sælges over udbudsprisen

Boligbyrden - det som husstanden bruger af sin indkomst på at eje boligen - er lav for tiden, og det kan være forklaringen på, at så mange begiver sig ud i et boligkøb, vurderer hun.

- Det vil sige, at der er rigtig mange, der har sagt: "Okay, med de boligpriser, så kan jeg godt være med", og så tør de godt kaste sig ud i et nyt eventyr, nu hvor der er god tid, og hvor man kan se frem til, at man måske alligevel ikke kommer på den sommerferie til udlandet, som man håbede på.

Ejendomsmægler i Odsherred mærker travlheden

Det rekordhøje salgstal smitter af på boligernes priser, som i samme periode også er steget.

En af de kommuner, der har oplevet den højeste stigning, er Odsherred. Her er den gennemsnitlige pris per kvadratmeter steget fra 8.645 kroner til 10.677. Det er den femtehøjeste prisudvikling blandt alle landets 98 kommuner.

Indehaver af Nybolig i Odsherred Mikkel Henriksen fortæller til TV2 ØST, at han for tiden sælger alle typer af boliger.

- Det er sommerhuse, villaer, rækkehuse. Store og små, dyre og billige.

- Det er ingen hemmelighed, at vi har travlt.

Odsherred er et af Danmarks største sommerhusområder, og Mikkel Henriksen fortæller, at coronanedlukningen har gjort, at han har fået købere, han ikke tidligere har set.

- Vi har haft flere sommerhusejere, som på grund af corona har opholdt sig lang tid i deres sommerhuse og herfra arbejdet og så har valgt at blive fastboende og sælge sommerhuset i stedet, siger han.

Alle 12 kommuner i TV2 ØSTs sendeområde har oplevet en prisstigning ifølge oversigten fra Boligsiden. 

Grafik: Lonni Haugaard


Nationalbanken vurderer i en ny analyse, at boligpriserne i år vil stige med 9,7 procent. I december sidste år var forventningen på en stigning på tre procent. 


Nyhedsoverblik