Bekymrende udvikling: Politiet stopper flere narkobilister end spritbilister

Flere bilister i vores område bliver taget af politiet for at køre bil, mens de er påvirkede af narkotika. Det er en bekymrende udvikling, mener politiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Klokken var 04.04 natten til lørdag, da politiet stoppede en 38-årig mand fra Helsingør i Holbæk. 

Manden erkendte selv, at han var påvirket af både spiritus og amfetamin – og dermed skrev han sig ind i statistikken som endnu en narkotikapåvirket bilist, der standses af politiet. 

Antallet af sigtelser for narkobilisme har de seneste år været stigende – og den 38-årige mand fra Helsingør var kun én af syv sager, som Midt- og Vestsjællands Politi havde om narkotikapåvirkede bilister natten til lørdag. 

Ny teknik fanger narkosynderne

Stigningen kan have flere forklaringer. Ny teknologi har gjort det lettere at teste folk for stoffer i blodet, men det er ikke den eneste årsag til, at politiet finder stadig flere bilister med stoffer i blodet. 

- Jeg tror, at det er en kombination af, at der dels er flere, der kører påvirkede af narko - og at vores opmærksomhed samtidig er blevet større på dette område, fordi vi kan se, at tallene stiger, siger vicepolitiinspektør Preben Molin fra Midt- og Vestsjællands Politi til TV2 ØST. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Preben Molin fra Midt- og Vestsjællands Politi.
Preben Molin fra Midt- og Vestsjællands Politi. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

De seneste år er tallet af narkotikapåvirkede bilister steget på landsplan. I Midt- og Vestsjællands Politi er tallet steget til 611 i 2019, hvilket er en stigning på mere end 60 procent i forhold til 2018. I Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds er tallet faldet en smule fra 2018 til 2019 til 535 sager. Der er dog stadig tale om et alt for højt tal, siger linjechef Tom Trude fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV2 ØST.  

- Det er en bekymrende udvikling, for ligesom spiritus er narko i blodet en af de mest trafikfarlige forseelser, der overhovedet er, siger han. 

Flere narkobilister ens spritbilister 

Tallene i begge politikredse er på linje med landsgennemsnittet – og de viser, at der nu bliver fundet flere bilister med narko i blodet end en ulovlig mængde spiritus. Og der findes bilister med påvirkninger fra mange forskellige typer stoffer i blodet.  

- Vi oplever bilister med cannabisprodukter i blodet, men også med hårde stoffer som kokain og amfetamin, fortæller Tom Trude. 

Det er dog ikke lige til at komme problemet med de påvirkede bilister til livs. Det mener Preben Molin fra Midt- og Vestsjællands Politi.     

- Vi så jo gerne, at vi kunne klare det her med oplysning, kampagner og andet, så de simpelthen holder op. Men vi er jo ikke mere naive, end at vi godt ved, at der også skal et højt kontroltryk til i hele politikredsen, før det får en effekt, siger han. 

Artiklen fortsætter under videoen.

Otte-årige Izabella blev dræbt af en narkobilist i 2008. Det har påvirket hendes familie hårdt.

Lader unge møde trafikofre og efterladte 

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er det stigende antal sigtede narkobilister bekymrende. 

Narkobilist på flugt
Læs også
Narkobilist ræsede igennem byer med flere politibiler efter sig
Narkobilist på flugt
Læs også
Narkobilist ræsede igennem byer med flere politibiler efter sig

De mener som politiet, at kontroller er et vigtigt værktøj til at standse de narkopåvirkede bilister. De har dog også taget et andet våben i brug for at holde påvirkede trafikanter væk fra vejene. 

- Vi lader fremtidens trafikanter på skoler og ungdomsuddannelser møde trafikofre og pårørende til trafikdræbte. Det ved vi har en rigtig god effekt på de unge. Vi taler om fart, men også om spiritus og narko i blodet, siger Søren Ørsted Pedersen fra Rådet for Sikker Trafik.


Nyhedsoverblik