Akut lægemangel i Danmark kalder på løsninger i år

Om få år vil antallet af danskere uden en fast læge vokse til 300.000. Ministeren vil indføre tjenestepligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antallet af praktiserende læger falder, og tendensen ser ud til at fortsætte. I 2023 vil antallet af danskere uden en fast læge vokse til omkring 300.000.

I dag er næsten 140.000 uden fast læge.

Det viser en opgørelse fra de Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

laegemangel_.jpg
Læs også
Lægemangel tvinger patienter ud på lang køretur
laegemangel_.jpg
Læs også
Lægemangel tvinger patienter ud på lang køretur

Problemet har stået på længe, og det kalder på løsninger allerede i år, mener formand for PLO Christian Freitag.

- Der bliver i fremtiden større konkurrence om lægens tid. Når man er kommet ind hos lægen, er det svært at få den tid, man har behov for, fordi venteværelset er så fyldt, siger Christian Freitag.

Regeringen foreslår tjenestepligt 

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kalder også problemet alvorligt. Regeringen har foreslået tjenestepligt for de unge læger.

quote De læger, der foreslås at komme ud til os, er alt for unge og uerfarne. De kræver meget tid, fordi vi skal lære dem op

Christian Freitag, formand for PLO

PLO foreslår, at uddannelsen til praktiserende læge omlægges og flyttes fra hospitalet til den almene praksis. Det mener Christian Freitag, vil afhjælpe en del af problemet på kort sigt.

Sundhedsministeren er enig i, at det er et fornuftigt forslag. Han er dog ikke sikker på, det kan afhjælpe hele problemet.

- Jeg kan sagtens se nogle perspektiver i det forslag, og jeg kan godt se, at det vil være med til at afhjælpe en del af problemstillingen. Det er vigtigt, at man også er realistisk og ser på, hvor meget det kan afhjælpe, siger Magnus Heunicke (S)

- Jeg er stadig fuldt overbevist om, at der er behov for tjenestepligt, fordi problemet er massivt. Jeg ved godt, at der modstand fra nogle sider, men det er et spørgsmål om at afhjælpe et samfundsproblem, siger han.

Grafik: Nick Abildgaard

Nyuddannede læger kræver for meget tid 

I regeringens forslag skal nyuddannede læger tvinges til at arbejde i almen praksis i områder med lægemangel i seks måneder.

Det er en løsning, som Christian Freitag ikke er begejstret for.

- De læger, der foreslås at komme ud til os, er alt for unge og uerfarne. De kræver meget tid, fordi vi skal lære dem op, siger han.

Praktiserende læge Holger Bro med en patient
Læs også
Lægeforeningen: Tilskud skal løse lægemangel
Praktiserende læge Holger Bro med en patient
Læs også
Lægeforeningen: Tilskud skal løse lægemangel

Sundhedsministeren påpeger, at det ikke er i al evighed, at der skal være tjenestepligt for lægerne. Hvor længe kan han ikke sige. Det er også afhængigt af de igangværende overenskomstforhandlinger med regionerne, Lægeforeningen og regeringen.

Forhandlingerne skulle gerne være afsluttet i foråret, lyder det fra ministeren.

Der er også et beslutningsforslag på trapperne fra det Konservative Folkeparti, der ønsker, at antallet af hoveduddannelsesforløb i almen medicin øges til 400 pladser om året i perioden 2022-2027.


Nyhedsoverblik