Årsdagen for invasionen af Ukraine - markeringer dagen lang

Det er præcis et år siden, at Rusland invaderede Ukraine. TV2 ØST har i dag været med til markeringer og besøgt flere ukrainere her i landsdelen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere blå og gule flag blafrede i vinden over Odsherred, hvor 136 ukrainere i dag er bosat. Den sidste uge har foreningen Hjælp Ukraine delt 365 ukrainske flag og 12 træer ud til borgere i kommunen.

Der var mange ukrainske flag rundt omkring i Odsherred i dag.
Der var mange ukrainske flag rundt omkring i Odsherred i dag. Foto: Lars Andersen / TV2 ØST

Der blev blandt andet plantet et træ ved Hotel Højbysø og Anneberg Kulturpark i Odsherred. En af dem, som var mødt op til arrangementet, var ukrainske Yuliya Kravtsova:

- Jeg vågnede op i dag, og min sjæl var dybt trist, lyder det fra hende.

Hun bor nu i Anneberg Kulturpark, som huser knap 60 ukrainske flygtninge.

Her plantes der et træ og blomster ved Hotel Højbysø i Odsherred.
Her plantes der et træ og blomster ved Hotel Højbysø i Odsherred. Foto: Lars Andersen / TV2 ØST

En anden, hvis tanker i dag er ekstra meget på Ukraine, er Sofiia Vladirova. Hun er et af de 24 ukrainske børn, der går på Kobberbakkeskolen i Næstved, som er en såkaldt verdensklasse. 

- Jeg savner så meget. Min første tanke var på min far, fordi jeg ikke har set ham et år. Jeg føler mig trist. Særligt i dag. 

Sofiia går i en såkaldt verdensklasse, hvor omtrent halvdelen af eleverne er flygtninge fra krigen i Ukraine.
Sofiia går i en såkaldt verdensklasse, hvor omtrent halvdelen af eleverne er flygtninge fra krigen i Ukraine. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

I de 12 kommuner her i vores region bor der lige nu 2.502 ukrainere. Flere steder er de succesfuldt kommet i job. Næstved og Slagelse sygehuse har ansat 20 ukrainere. 17 af dem arbejder i Slagelse, og en af dem er ukrainske Anna Petrovska.

Anna Petrovska flygtede sammen med sin mand og parrets fire børn fra bomberne i marts sidste år, men selvom hun fysisk er langt væk fra krigen, bor den stadig i hende:

- Vi sidder i sikkerhed og kan kigge på alt det forfærdelige, der sker i Ukraine. Det er hårdt, siger Anna Petrovska.

Anna Petrovska er kommet i arbejde på Slagelse sygehus
Anna Petrovska er kommet i arbejde på Slagelse sygehus Foto: Line Strand - TV2 ØST

I flere af landdelen kirker har der også været gudstjenester med fokus på Ukraine og fred. Et af de steder er Aarby kirke i Kalundborg. Her har man tændt lys for ukrainere, konfirmander har oplæst bønner, og så er der spillet ukrainsk og dansk musik. 

Et af de numre, som er blevet spillet er 'Den blå anemone' af Kaj Munk, som var præst under 2. Verdenskrig, og som skrev sangen som et stille oprør under censuren. 

- Det er også et stille oprør vi laver i aften mod krigen og ufred i verden. Vi holder andakt for fred og mod krig, forklarer sognepræst, Lenette Darling, der har ledet andakten.

Der var samlet mange i Aarby kirke i Kalundborg for at tænde lys og bede for Ukraine.
Der var samlet mange i Aarby kirke i Kalundborg for at tænde lys og bede for Ukraine. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Nyhedsoverblik