700 kinesiske kameraer overvåger os - DF kræver dem pillet ned

Flere medlemmer af retsudvalget ønsker nu nationale retningslinjer for brugen af overvågningsudstyr fra Kina.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Som TV2 ØST har fortalt de seneste dage, har PET slået fast, at der i kinesiske overvågningskameraer fra producenterne Hikvision og Dahua findes sårbarheder, der betyder, at kameraerne kan bruges til spionage.

Både mod den lokale infrastruktur, men også til at lokalisere og overvåge enkeltpersoner, der har et udestående med det kinesiske styre.

quote Det er tankevækkende, at man i USA har blacklistet de her kameraer

Karina Lorentzen (SF), retsordfører

Alligevel har ni ud af 12 kommuner i sendeområde valgt at opsætte 700 kinesiske kameraer på offentlige bygninger.

Men nu vil Karina Lorentzen (SF) og Peter Skaarup (DF), der begge er medlemmer af Folketingets retsudvalg, have regeringen til at forholde sig til problematikken.

Peter Skaarup har som sådan ikke et problem med overvågning i det offentlige rum, men han er ikke tilhænger af kameraer fra Hikvision og Dahua.

De kinesiskproducerede kameraer hænger på kommunale bygninger i de kommuner, der er markeret med rød. De kommuner, der er farvet grønne, har valgt overvågningskameraer fra andre producenter.
De kinesiskproducerede kameraer hænger på kommunale bygninger i de kommuner, der er markeret med rød. De kommuner, der er farvet grønne, har valgt overvågningskameraer fra andre producenter. Foto: Grafik: Lonni Haugaard - TV2 ØST

- Vores forslag er, at man blacklister de her virksomheder, hvor der er bagdøre eller problemer med sikkerheden, fordi vi kan ikke være tjent med, at den danske befolkning skal udsættes for overvågning, der ikke er sikker, siger han. 

Dansk politiker frygter at være overvåget

En af dem, der frygter at blive overvåget, er Thomas Rohden, som TV2 ØST tidligere har fortalt om. 

Han er både formand for Dansk Kinakritisk Selskab samt Regionsrådsmedlem for Radikale Venstre Region Hovedstaden. 

Og som kritiker af det kinesiske styre føler han sig utryg over, at de kinesiske kameraer hænger overalt, og han ønsker, at de bliver pillet ned.

Thomas Rohden er formand for Dansk Kinakritisk Selskab og er bekymret for, at der hænger så mange kameraer fra Kina på offentlige steder i Danmark.
Thomas Rohden er formand for Dansk Kinakritisk Selskab og er bekymret for, at der hænger så mange kameraer fra Kina på offentlige steder i Danmark. Foto: Martin Stilling - TV ØST

- Derfor er vores appel også til politikerne, at man meget, meget hurtigt kommer i gang med at lave en plan for, hvordan vi får udfaset de her kameraer, så alle i Danmark, også dem, der har et udestående med de kinesiske myndigheder kan føle sig sikre, siger han. 

I USA har myndighederne sortlistet de kinesiske kameraer, ligesom det er forbudt at hænge dem på de føderale bygninger.

Læs også
700 kinesiske kameraer overvåger os
Læs også
700 kinesiske kameraer overvåger os

Rundt omkring i Næstved Kommune, hvor der hænger 103 kinesiske kameraer på offentlige bygninger, efterspørger borgmester Carsten Rasmussen (S) en klar udmelding i forhold til de kinesiske kameraer.

- Det ville være rart, hvis der nationalt var nogen, der kunne rådgive os og sige, de her kameratyper kan I være sikre på at bruge, for der er ikke noget software i, der kan aflures andre steder fra. Det har vi ikke selv eksperter til, siger han og fortsætter: 

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.
Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

- Vi køber jo det, der er på markedet, og det, som sælgeren kommer med konkret til os. Vi kan ikke vurdere, hvilken type, der er hvad. Der kunne vi godt bruge noget hjælp til at sige, det her er nogle gode modeller, de er sikre, og dem her kan vi ikke anbefale, dem må I simpelthen ikke bruge i det offentlige. 

Sagen lander på ministerens bord

Karina Lorentzen mener heller ikke, at kommunerne selv skal navigere i, om de kinesiske overvågningskameraer skal blive hængende eller ej.

- Lige nu står 98 kommuner og skal hver for sig selv finde ud af, hvordan går vi til det her. Den byrde, synes jeg, vi skal løfte af kommunerne og sørge for, at der kommer nogle nationale retningslinjer, siger hun. 

Karina Lorentzen mener, den amerikanske sortlistning af de kinesiske kameraer bør give anledning til at se på brugen af kameraerne i Danmark.
Karina Lorentzen mener, den amerikanske sortlistning af de kinesiske kameraer bør give anledning til at se på brugen af kameraerne i Danmark. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Derfor vil hun og Peter Skaarup nu have regeringen til at melde klart ud. 

- Det er tankevækkende, at man i USA har blacklistet de her kameraer fra bestemte virksomheder. 

- Jeg synes, det giver anledning til at følge op på i Danmark, om vi skal foretage os noget lignende. Og derfor går jeg også til justitsministeren med den her problemstilling, siger Karina Lorentzen. 

Kameraerne fra mærkerne Hikvision, som ses her, og fra Dahua er producerede i Kina og har ifølge PET en sårbarhed, der gør, at de kan bruges til spionage. Særligt hvis de er koblet til internettet.
Kameraerne fra mærkerne Hikvision, som ses her, og fra Dahua er producerede i Kina og har ifølge PET en sårbarhed, der gør, at de kan bruges til spionage. Særligt hvis de er koblet til internettet. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Det samme lyder fra Peter Skaarup.

- Jeg vil rette henvendelse til regeringen nu for at få de her kameraer udskiftet. Det er godt med kameraer, men det skal være nogle sikre nogle af slagsen, siger han. 

TV2 ØST har rettet henvendelse til justitsminister Nick Hækkerup (S), men han ønsker ikke at stille op til interview og henviser i stedet til Forsvarsministeriet.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview i dag. 

Peter Skaarup (DF) mener, at overvågning på offentlige steder er godt. Men han er ikke vild med de kinesiskproducerede kameraer.
Peter Skaarup (DF) mener, at overvågning på offentlige steder er godt. Men han er ikke vild med de kinesiskproducerede kameraer. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Forsvarsministeriet skriver dog i et skriftligt svar til TV2 ØST, at Center for Cybersikkerhed (CFCS), som hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, vejleder og rådgiver danske myndigheder og virksomheder for at styrke cybersikkerheden. 

Herfra lyder det, at det generelt ikke er muligt at garantere, at kameraer fra bestemte producenter ikke indeholder bagdøre.

Forsvarsministeriet skriver desuden:

FE opfordrer til omtanke ved indkøb af overvågningsudstyr fra lande, der står uden for Danmarks normale sikkerhedspolitiske fællesskab. Offentlige myndigheder, der søger rådgivning hos CFCS vedrørende overvågningskameraer, vil, efter CFCS’ normale praksis i rådgivningsforløb, bl.a. blive rådgivet om best practice for informationssikkerhed i systemer til videoovervågning.

Se eller gense indslaget om de kinesiske overvågningskameraer:


Nyhedsoverblik