30.000 ukrainere er kommet til Danmark

Efter påske er det forventningen, at 35.000 til 40.000 ukrainere er kommet til Danmark på flugt fra krigen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bliver en udfordring at finde indkvartering til de mange ukrainere, der kommer til Danmark efter den russiske invasion af Ukraine.

Sådan lyder det fredag fra regeringen på en pressemøde med status for situationen for ukrainske flygtninge i Danmark.

quote Vi kan ikke bare bilde hinanden ind, at vi kan opretholde fuldstændig den samme velfærdsservice med 100.000 mennesker, som kommer på så kort tid

Mattias Tesfaye (S), Udlændinge- og integrationsminister


Nedlagte plejehjem, skoler eller hospitaler vil komme i spil, ligesom regeringen vil give kommunerne lov til at indkvartere ukrainere i udsatte boligområder, hvis der ikke kan findes anden bolig til dem.

- Vi bliver nødt til at bruge alle muligheder for at løse de udfordringer, der er, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Vil ændre loven for udsatte boligområder

700 boliger er ifølge Dybvad Bek placeret i udsatte boligområder. Som reglerne er nu, er det ikke muligt at indkvartere ukrainere i udsatte boligområder, der er omfattet af loven om parallelsamfund.

Derfor foreslår Dybvad Bek en ændring af loven, så disse boliger kan blive benyttet. Hvis altså den enkelte kommune vurderer, at det er nødvendigt at placere ukrainere i de udsatte boligområder.

Læs også
Se kortet - så meget giver din kommune i tilskud for at huse flygtninge
Læs også
Se kortet - så meget giver din kommune i tilskud for at huse flygtninge

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) siger, at 25.000-30.000 ukrainere er kommet til Danmark allerede. Og at der efter påske vil være mellem 35.000 til 40.000. Tesfaye siger dog, at tallene er forbundet med en vis usikkerhed.

- Vi kan godt modtage 20.000 mennesker på kort tid. Men derefter begynder det at blive svært. Udfordringerne begynder, langt tid før vi rammer 100.000 fordrevne ukrainere, siger Tesfaye.

For en uge siden sagde Tesfaye på et lignende pressemøde med status for ukrainere i Danmark, at Danmark skal forberede sig på at modtage over 100.000 ukrainere. Inden da var estimatet 20.000. Tallene er forbundet med stor usikkerhed, har Tesfaye flere gange slået fast.

- Den største udfordring i moderne tid

Niels Henrik Larsen, der er direktør i Udlændingestyrelsen, siger på pressemødet, at Danmark indtil videre har registreret 14.200 ansøgninger om opholdstilladelse i Danmark, efter at særloven for ukrainere trådte i kraft.

Han tilføjer, at der er givet op mod 1200 opholdstilladelser, og han kalder samtidig situationen for "den største udfordring i moderne tid".

- Med den rate, som vi ser ind i, så har vi, når vi når påske, givet op imod 5000 opholdstilladelser, siger Niels Henrik Larsen.

Tesfaye gentager sit budskab om, at det ikke kan undgås at udfordre velfærden gevaldigt, når der kommer så mange flygtninge til Danmark på kort tid.

Læs også
3F donerer senge og dyner til flygtninge i Slagelse
Læs også
3F donerer senge og dyner til flygtninge i Slagelse

- Vi kan ikke bare bilde hinanden ind, at vi kan opretholde fuldstændig den samme velfærdsservice med 100.000 mennesker, som kommer på så kort tid. Så ville vi lyve over for hinanden, siger Tesfaye.

Regeringen vil ændre fordelingsnøglen, så kommuner med flest indbyggere skal modtage flest flygtninge.

- Jeg synes i længden, at det er uholdbart, at nogle kommuner får meget få, mens andre skal tage en relativt større andel, siger Tesfaye.

- Der må vi kunne stille de samme forventninger til Vestegnens velfærdsinstitutioner (den københavnske vestegn, red.) som dem, der er i Vestjylland, siger han.

Rusland invaderede Ukraine 24. februar. Siden er det estimeret, at 4 millioner ud af 44 millioner ukrainere er flygtet ud af Ukraine.


Nyhedsoverblik