Vil lade børn ned til to år starte i børnehave

Normalt starter man i børnehave omkring de tre år. I Ringsted forsøger man sig med børnehavestart allerede fra børnene er to år gamle.

De to børnehaver Den Frie Børnehave og Dagmarasylet får snart plads til børn ned til to år.

Det skriver Ringsted Kommune på sin hjemmeside.

Den Frie Børnehave får fra den 1. januar 2023 plads til otte småbørn, som er børn, der er mellem to år og to år og ti måneder, mens Dagmarasylet fra samme dato får plads til tre.

quote Vi frygter, at det for nogle børn kan give store udfordringer

Høringssvar fra dagplejerne i Ringsted Kommune

Det er Ringsted Byråd, som har godkendt forsøget på et møde den 14. november.

I dag kan børn begynde i børnehave, når de er 2 år og 10 måneder.

- Det er positivt, og vi hilser forsøget velkomment. Opfordringen er kommet fra vores egen bestyrelse, og vi er glade for, man har lyttet, siger leder i Den Frie Børnehave, Birgit Bøgebjerg.

Sådan søger du om en plads

Forældre kan skrive sig op på minpladsanvisning.ringsted.dk

Ansøgningsskemaet til en småbørnsplads findes under fanen ”Dagtilbud” sammen med ansøgningsskemaer til de andre dagtilbud.

Forældre skal være opmærksomme på også at skrive sig op til en almindelig børnehaveplads i de to institutioner eller til andre alternativer. På den måde kan de sikre sig, at de står på venteliste til andre tilbud, hvis der ikke skulle blive en småbørnsplads.

Kilde: Ringsted Kommune

Målrettet tilflyttere

Der bliver i første omgang tale om et toårigt forsøg. 

Ringsted Kommunes mål er, at dagtilbuddene samlet set kan skabe bedre vilkår for forældre og samtidig gøre dagtilbuddenes kapacitet mere fleksibel for Ringsted Kommune.

Ordningen er for eksempel målrettet tilflyttere, hvor det kan give mening at lade to søskende begynde det samme sted, selv om det ene barn ikke er gammel nok til at gå i børnehave. På den måde undgår man, at barnet for eksempel skal vænne sig til at gå i dagpleje ét sted for så at skulle flyttes til en børnehave et andet sted, når barnet er 2 år og 10 måneder.

- Forældre kan undgå en dispensation om, at deres børn kan komme tidligere ind. Nu har de bare muligheden. Det er pointen, at det skal være fleksibelt, lyder det fra Birgit Bøgebjerg.

Børnelitteraturfestival i Odsherred
Læs også
Berømt børnebogsforfatter og festival skal styrke børn og unges læselyst
Børnelitteraturfestival i Odsherred
Læs også
Berømt børnebogsforfatter og festival skal styrke børn og unges læselyst

Der er dog ikke alle steder fra, at forsøget bliver modtaget med lige stor glæde.

Blandt repræsentanter fra dagplejen i Ringsted Kommune lyder der således kritik.

I et høringssvar skriver dagplejens lokale medarbejderudvalg, at man frygter, det vil gå ud over nogle børn at sænke alderen til to år. Ifølge dagplejen har børnene nemlig brug for ro og færre børn. 

- Vi syntes at 2 år er meget tidligt, og frygter at det for nogle børn kan give store udfordringer. Børn på 2 år må betragtes som vuggestuebørn, skriver dagplejerne i høringssvaret.

20200810-094921-L-1920x1275we
Læs også
Flere børn skal have mulighed for at starte senere i skole
20200810-094921-L-1920x1275we
Læs også
Flere børn skal have mulighed for at starte senere i skole

Leder af Den Frie Børnehave, Birgit Bøgebjerg, understreger dog, at det fortsat er intentionen, at de fleste skal blive i dagplejer og vuggestuer, til de er ældre.

- Vi har ikke tænkt os at tømme dagplejen, det er ikke vores intention. Det er et samarbejde med dagplejen, og det kan være nogle tilfælde, hvor det kan være en fordel for barnet at rykke over i børnehaven, siger Birgit Bøgebjerg, der fortæller at to lige nu har fået tilbuddet.

- Det er os og forældrene, der prøver at tage stilling til, hvad der er bedst for barnet. Det går ikke ud over børnene, for det er altid en vurdering af det enkelte barns behov, fastslår hun.

Forsøget skal evalueres i efteråret 2024 for blandt andet at belyse efterspørgslen.