Vejdirektoratet til undsætning – fældede vejtræer skal redde insekter

Insekthoteller vinder frem i private haver, hvor haveejere vil skabe mere biodiversitet. Men nu er Vejdirektoratet også med på bølgen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Insekter er vigtige for naturens kredsløb.

De bestøver blomster og er føde til blandt andre fugle eller pindsvin. Men når vi rydder op og for eksempel fjerner væltede træer, så bliver insekternes levessteder også fjernet.

Derfor er Vejdirektoratet nu kommet på banen for at hjælpe insekterne. Det betyder, at vi fremover skal vænne os til, at det kommer til at se mere rodet ud i vejkanter og rabatter.

Så da Vejdirektoratet var i gang med at tynde ud i træerne omkring samkørselpladsen ved afkørsel 35 uden for Ringsted, blev der ikke ryddet nær så grundigt op som normalt.

quote De bliver liggende, da det jo er der, insekterne skal bo

Michael Jensen, Allan S. Larsen Enterprise

Denne gang lod de nemlig træstammerne ligge, da det vil være godt for insekterne.

- De bliver liggende, da det jo er der, insekterne skal bo, fortæller Michael Jensen fra Allan S. Larsen Enterprise, der er hyret ind af Vejdirektoratet for at fjerne træerne omkring samkørselspladsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den her kan klippe træstammer over på op til 35 centimeter.
Den her kan klippe træstammer over på op til 35 centimeter.
Foto: bubu

Træerne skal fældes, fordi der har været problemer med tyverier og hærværk fra de parkerede biler, og når parkeringspladsen ikke længere er så skjult, er det håbet, at hærværksmændene og tyvene vil holde sig væk.

Folk undrer sig og synes, det roder

Michael Jensen har været med til en del lignende opgaver for Vejdirektoratet, og erfaringen er, at nogle forbipasserende ved første øjekast ikke forstår, hvorfor der ikke bliver ryddet op, som der plejer, når der er blevet fældet træer langs vejene.

- De kan godt spørge, hvorfor skal sådan noget affald blive liggende, fortæller han.

Men når han så forklarer, at der er en mening med at lade træstammerne ligge, så kan de fleste alligevel godt se fidusen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er træfældningskranen her, som Michael Jensen er ekspert i at styre. Med den kan han placere de fældede træer præcist, hvor han vil have dem liggende.
Det er træfældningskranen her, som Michael Jensen er ekspert i at styre. Med den kan han placere de fældede træer præcist, hvor han vil have dem liggende.
Foto: bubu

Et er, at der kommer flere insekter og derved en rigere biodiversitet, men det er faktisk også godt for både statskasse og klima. 

Og hos Vejdirektoratet er de begejstrede for det nye tiltag.

-­ Så er vi fri for at bruge penge på at køre det væk, og samtidig sparer vi på CO2'en, og det kan jo lige så godt ligge her og formulde og være til gavn for naturen, siger Anders Jenrich, der er enterprisestyrer for Vejdirektoratet.