Uforståelige parkeringsbøder regner ned over Ringsteds bilister

Mængden af parkeringsafgifter er tredoblet i Ringsted. Beboere mener, at reglerne er uklare og efterlyser handling fra kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste kender nok til frustrationen ved at se en papirstrimmel stikke op fra vinduesviskeren på bilen. Den følelse er taget til i Ringsted, hvor antallet af parkeringsafgifter var tre gange så stort i 2021 som i 2020 og 2019.

Fra starten af 2021 og til 20. januar 2022 er der blevet givet præcis 2.772 parkeringsbøder i Ringsted Kommune. Ifølge flere beboere skyldes det blandt andet, at parkeringsvagterne hos parkeringsselskabet P-Nord håndhæver nogle uklare regler, der ikke er til at gennemskue for almindelige mennesker.

For eksempel har Mogens Madsen oplevet at få en afgift på Fynsgade for at parkere 9 meter fra det, han mener blot er en indkørsel, men som p-vagten har kategoriseret som et vejkryds, hvilket betyder, at man skal holde minimum 10 meter væk.

- Hvis det bare var en indkørsel, måtte jeg jo gerne holde længere henne, men da de betegner det som en vej, så må jeg ikke. Og der er jo et skilt, der forbyder at køre ind med bil, så det er lidt selvmodsigende alt sammen, siger Mogens Madsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Parkeringsselskabet P-Nord mener, at indkørslen til højre tæller som et vejkryds - også selvom almindelige biler slet ikke må køre ind på pladsen.
Parkeringsselskabet P-Nord mener, at indkørslen til højre tæller som et vejkryds - også selvom almindelige biler slet ikke må køre ind på pladsen. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Af færdselslovens paragraf 29, stykke 2 fremgår det, at standsning eller parkering ikke er tilladt i vejkryds eller inden for en afstand af 10 meter fra den tværgående kørebanes nærmeste kant eller, hvor kørebane og cykelsti udmunder sammen, fra cykelstiens nærmeste kant.

Parkeringsbøder i Ringsted Kommune

2019: 948 bøder

2020: 797 bøder

2021 - 20. januar 2022: 2772 bøder

Har samlet underskrifter

Rundt om hjørnet fra Mogens Madsen – på Brogade – har mange beboere også oplevet pludselig at få parkeringsafgifter. Her har Vicky Sørensen samlet 47 underskrifter fra beboere, hvoraf de fleste har fået afgifter, som de ikke mener, har været retfærdige. Mange af beboerne har i årevis parkeret på samme måde på vejen, indtil antallet af bøder sidste år blev femdoblet i forhold til før.

- Jeg kæmper for at få de parkeringsbøder annulleret, siger Vicky Sørensen, der både har rettet henvendelse til Ringsted Kommune, P-Nord og Forbrugerombudsmanden.

Læs også
Bøderegn i Ringsted - partier vil smide parkeringsvagter ud af byen
Læs også
Bøderegn i Ringsted - partier vil smide parkeringsvagter ud af byen

Hun har selv oplevet at få bøder for ikke at holde 10 meter fra en indkørsel, der er blevet kategoriseret som et vejkryds. Sidenhen har kommunen dog valgt at lave markerede båse, hvor der ikke er 10 meter til indkørslen.

- Jeg håber, man overvejer at lave helt faste rammer for, hvornår de må og ikke må give parkeringsbøder. Og vi vil også gerne have markerede båse på den anden side af vejen, siger Vicky Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vicky Sørensen er talsmand for en række borgere i Ringsted by, der er dybt frustrerede over de parkeringsbøder, som pludselig bliver uddelt i flæng.
Vicky Sørensen er talsmand for en række borgere i Ringsted by, der er dybt frustrerede over de parkeringsbøder, som pludselig bliver uddelt i flæng. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Mogens Madsen er blevet klog af skade og sørger nu for at skridte af, hver gang han parkerer tæt på indkørslen – eller vejkrydset, hvis man skal følge parkeringsselskabets udlægning – men han mener ikke, det kan forventes, at gæster kan gennemskue det.

- Hver uge får nogle parkeringsbøder her. Det er gæster, der kommer på besøg og ikke er opmærksomme på det, siger Mogens Madsen.

Han håber, at det som minimum bliver gjort helt tydeligt, hvor man må og ikke må parkere på Fynsgade – ligesom det er tilfældet på Brogade.

- Jeg håber, at man enten holder op med at patruljere her hele tiden. Det gør man nok ikke, men så må der mærkes op, så man kan se, hvor man må holde, siger han.

Glad for parkeringskontrol

Det er dog ikke alle steder i Ringsted, der utilfredshed med parkeringskontrollen.

I Sct. Bendtsgade i byens centrum ligger butikken Vin & Vin, og her er indehaver Henrik Schuster Andersen, glad for, at der bliver holdt øje med vejen, hvor man ikke må parkere længere end en time ad gangen.

- Jeg frygter, at de få pladser, vi har i Sct. Bendts Gade, bliver fyldt med langtidsparkerede biler fra klokken 8 om morgenen til klokken 16 om eftermiddagen. Det ville være et stort problem for os og andre butikker på gaden, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Henrik Schuster Andersen, der er indehaver af Vin & Vin i Ringsted, håber fortsat, der vil være kontrol med parkeringen i Sct. Bendtsgade, hvor han har butik.
Henrik Schuster Andersen, der er indehaver af Vin & Vin i Ringsted, håber fortsat, der vil være kontrol med parkeringen i Sct. Bendtsgade, hvor han har butik. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Han forstår godt, at folk i udprægede beboelsesområder er frustrerede over parkeringskontrollen på deres veje. Men han ønsker, at der bringes nuancer ind i forhold til en løsning.

- Vi har jo valgt vores beliggenhed her i Ringsted ud fra, at det er nemt at parkere. Og hvis der pludselig ikke er nogen parkeringspladser, fordi de er fyldt fra morgen til aften, så vil kunderne finde et andet sted at handle, forklarer vinhandleren.

Konservatives Andreas Karlsen vil — ligesom Nye Borgerlige — helt skrotte aftalen med parkeringsselskabet.
Konservatives Andreas Karlsen vil — ligesom Nye Borgerlige — helt skrotte aftalen med parkeringsselskabet. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Politikere involveret

Den store utilfredshed med parkeringsafgifter rundt omkring i Ringsted har også nået kommunalpolitikernes bord. I går sagde gruppeformand for Konservative i Ringsted Kommunes byråd, Andreas Karlsen, til TV2 ØST, at han ikke mener, at kommunen skal fortsætte samarbejdet med P-Nord.

- Vi mener, at det er velbelyst, at den måde, som P-Nord driver forretning på, ikke er noget, vi kan se os selv i, lød det.

Mindre skråsikker i sin udmelding er borgmester Henrik Hvidesten (V).

- Nu må vi jo i første omgang drøfte det i byrådet og så i klima- og miljøudvalget. Jeg forstår godt, det er træls at få parkeringsbøder, men der er også mange naboer, der henvender sig og siger, at der bliver parkeret uhensigtsmæssigt. Så der skal jo findes en balance, siger Henrik Hvidesten, der tilføjer, at en løsning sagtens kunne være at lave markerede parkeringsbåse på flere veje som på Brogade.

TV2 ØST tog i dag formand for klima- og miljøudvalget, Britta Nielsen (SF), med til udkørslen/vejkrydset, hvor Mogens Madsen har oplevet at få en bøde for ikke at parkere mindst 10 meter derfra.

- Altså jeg kender ikke de konkrete regler for, hvad der er et vejkryds, og hvad der en udkørsel. Umiddelbart ville jeg tænke, at det var en udkørsel, siger hun.

- Jeg formoder, at P-Nord holder sig til reglerne og er rigtigt godt inde i dem. Men derfor kan de jo godt lave fejl og tolke nogle ting anderledes, og de har vi jo mulighed for at stille spørgsmålstegn ved på vores udvalgsmøde, og det kommer vi også til at gøre, fortsætter hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Parkering Ringsted problemer
Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Udvalgsformanden mener samtidigt, at kommunen kan gøre noget mere for at hjælpe borgere, så de ikke render ind i parkeringsafgifter.

- Jeg tænker, vi kan gøre det mere gennemsigtigt ved at male parkeringsbåse op og markere ved indkørsler, vejkryds og så videre, hvor man må parkere. Hvis der er så stort et problem i det, skal vi også gøre det for at hjælpe borgerne, siger Britta Nielsen (SF).

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra parkeringsselskabet P-Nord.


Nyhedsoverblik