Restaurant tiltalt for at snyde med lønnen til udenlandske ansatte - fik lov til at hyre nye kinesiske kokke

Kinesiske kokke er blevet ansat på Tatami Restaurant i Ringsted, selvom restauranten tidligere er blevet tiltalt for ikke at følge lovgivningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ejerne af Tatami Restaurant i Ringsted, der tidligere er blevet tiltalt for overtrædelse af Udlændingeloven, har ansat syv nye kinesiske kokke.

Det skriver Fagbladet 3F og DR.

Medierne har blandt andet fået aktindsigt i papirer fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration. De viser, at styrelsen har givet restauranten i Ringsted mulighed for at hyre syv nye kinesiske kokke på den såkaldte beløbsordning.

quote Antallet af ansøgninger er eksploderet. Der burde man have fået øjnene op for, at der var noget galt

Jonas Burmeister, formand, 3F Midt- og Østsjælland.

Firmaet bag Tatami Restaurant, Mokyo Aps, blev i 2018 tiltalt for at overtræde reglerne på området. De betalte ikke de kinesiske kokke, de dengang havde ansat via beløbsordningen, den løn, de havde krav på.

En virksomhed kan efter den såkaldte beløbsordning få tilladelse til at hyre en medarbejder fra udlandet, hvis de lover at udbetale en løn på 35.000 kroner om måneden.

Den ordning har Tatami Restaurant benyttet sig af til at ansætte syv kokke fra udlandet i perioden 1. januar 2018 til og med oktober 2019. Det viser en opgørelse fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, som Fagbladet 3F har delt med TV2 ØST.

Restauranten i Ringsted har fået lov til at ansætte de syv kokke, selvom ejerne bag tidligere har erkendt, at de ikke har fulgt reglerne for beløbsordningen. 

Udbetalte ikke løn hver måned

Tatami Restaurant blev midt i 2018 tiltalt for at have underbetalt fem kokke i en periode, der i alt strakte sig fra 1. september 2016 til 1. september 2017.

Dengang erkendte ejerne af restauranten, at de ikke havde betalt den krævede løn alle måneder. En af kokkene fik kun en enkelt månedsløn i løbet af flere måneders ansættelse, hvilket ejerne af restauranten erkendte overfor politiet, viser en aktindsigt som Fagbladet 3F har fået hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Læs også
3F-formand efter udnyttelse af kinesiske kokke: - Det er fuldstændig ude i hampen
Læs også
3F-formand efter udnyttelse af kinesiske kokke: - Det er fuldstændig ude i hampen

Både fredag og lørdag har TV2 ØST forsøgt at få en kommentar fra ejerne af Tatami Restaurant i Ringsted. Dette har dog ikke været muligt.

Til Fagbladet 3F forklarer ægteparret bag restauranten, at de ikke udbetalte korrekt løn til fem kokke i 2016 og 2017, fordi kokkene slet ikke arbejdede på Tatami Restaurant. Nogle arbejdede der kun i en til to måneder, så skiftede de til et andet job i Danmark, forklarer ejerne.

Fagforening: - Det er utopi at få 35.000 kroner

Det undrer Jonas Burmeister, der er formand for 3F Midt- og Østsjælland, at restauranter som Tatami i Ringsted får lov til at ansætte efter beløbsordningen. For en løn på 35.000 er meget højere end det, man plejer at betale på restauranter.

- 35.000 kroner for en kok er rigtig mange penge, så er vi inde på de finere steder inde i hovedstadsområdet, hvis vi skal op i den løn, der er vi ikke i Ringsted i hvert fald, siger Jonas Burmeister.

Han mener, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration burde kunne gennemskue, at der er tale om misbrug af ordningen, når en kinesisk restaurant i Ringsted skriver under på at udbetale 35.000 kroner om måneden i løn til en kok.

FAKTA OM BELØBSORDNINGEN:

Beløbsordningen har til formål at sikre højt kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft.

  • Per 1. januar 2019 skal minimumslønnen efter beløbsordningen være 426.985,09 kroner - cirka 35.500 kroner om måneden.
     
  • Minimumslønnen dækker kun over grundløn, indbetaling til arbejdsmarkedspension og udbetalte feriepenge.
     
  • Lønnen op til beløbsgrænsen skal udbetales til en dansk bankkonto.
     
  • Man skal ansættes under danske forhold - hvilket betyder, at løn, ferieforhold, opsigelsesvarsler og lignende, må ikke være ringere end det normale på det fagområde, hvor man skal arbejde.
     
  • Det kræver ikke en bestemt uddannelse, og jobbet behøver ikke være inden for et bestemt fag eller erhverv.

 

Kilder: Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), Ritzau.

- Det er utopi at få 35.000 på alle andre restauranter, siger han.  

- Vores overenskomstansatte få ikke engang samme løn, siger Jonas Burmeister.

Han peger også på, at antallet af ansøgninger på området burde have gjort myndighederne mistænksomme.

- Antallet af ansøgninger er eksploderet. Der burde man have fået øjnene op for, at der var noget galt, det er jo mange 100 flere, der er kommet over de sidste to-tre år, hvor det tidligere ikke har været en ordning, der var særlig brugt, siger han.

Ifølge Fagbladet 3F kom 12 kokke fra Kina til Danmark på ordningen i 2009, mens tallet i 2018 var vokset til 582.

Kan ikke give aflsag på grund af tidligere lovovertrædelser

TV2 ØST har fremlagt Jonas Burmeisters kritik for Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), og i et skriftligt svar forklarer styrelsen, at de foretager en grundig behandling af hver enkelt sag. 

- SIRI foretager en særlig grundig behandling af ansøgninger fra kinesiske kokke. SIRI ser på ansøgerens kvalifikationer og erfaring som kok. Fremlægger de kokkebeviser, bliver de kontrolleret helt systematisk, og oplyser de at have arbejdet som kok, bliver det kontrolleret. SIRI ser på restauranten her i landet, og om den har økonomi og omsætning til at betale lønnen. SIRI har også et tæt samarbejde med den danske ambassade i Kina, der gennemfører interviews med alle ansøgere fra Kina, skriver SIRI.

quote Hvis styrelsen selv har mistanke i forhold til en bestemt arbejdsgiver, har SIRI skærpet opmærksomhed i både sagsbehandling og kontrolarbejde

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

- Det indgår i vores vurdering af sagen, inden for hvilken branche virksomheden er etableret, men der er ikke bestemte brancher, der er udelukket fra at søge om opholdstilladelse efter beløbsordningen.  

Ifølge det skriftlige svar fra styrelsen er det ikke muligt at give afslag på en ansøgning til beløbsordningen, hvis ejeren af den pågældende restaurant tidligere har overtrådt reglerne på området.

- I tilfælde hvor SIRI har kendskab til, at en arbejdsgiver har fået bøde for overtrædelse af udlændingeloven, eller hvis styrelsen selv har mistanke i forhold til en bestemt arbejdsgiver, har SIRI skærpet opmærksomhed i både sagsbehandling og kontrolarbejde.

- Efter de gældende regler for beløbsordningen er det imidlertid ikke muligt at meddele afslag på opholdstilladelse på nye ansøgninger med henvisning til, at arbejdsgiveren tidligere for eksempel har fået en bøde for overtrædelse af reglerne i udlændingeloven, eller at fratage for eksempel en restaurant retten til at ansætte udenlandsk arbejdskraft på beløbsordningen af denne årsag, skriver SIRI.

Lektor: - De har mulighed for at undersøge det til bunds

Men Frederik Waage, der er lektor ved Juridisk institut på SDU, mener dog ikke, at en lovændring er afgørende for, om embedsmændene i Styrelsen for International Rekruttering og Integration kan gribe ind overfor virksomhederne.

quote Det skal være muligt, at vi på formodning kan sige: Du får ikke flere udlændinge til Danmark, fordi du har snydt og svindlet én gang

Mattias Tesfaye (S), Udlændinge- og integrationsminister.

Han påpeger, at styrelsen efter de gældende forvaltningsretlige regler har mulighed for at stille særlige krav til dokumentation for en virksomhed, som tidligere har brudt reglerne på området.

- De har mulighed for at undersøge det til bunds, siger han til TV2 ØST.

- Det har de hjemmel til via Undersøgelsesprincippet, forklarer han.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) siger til DR, at han vil give styrelsen bedre mulighed for at stoppe snyd med beløbsordningen.

- Det skal være muligt, at vi på formodning kan sige: Du får ikke flere udlændinge til Danmark, fordi du har snydt og svindlet én gang, og det regner vi også med, at du vil gøre i fremtiden, siger ministeren til DR.


Nyhedsoverblik