Planer for energipark er allerede nedskaleret - 20 vindmøller er blevet til 9

Der er blevet lyttet til borgerne, mener virksomheden bag omdiskuterede planer for en 750 hektar stor energipark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag aften klokken 19.00 blev der afholdt borgermøde, hvor et forslag til en ny energipark i Ringsted Kommune blev præsenteret.

Og det ser nu ud til, at firmaet BioCirc Group, som står bag planerne om energiparken, allerede vil imødegå en række af de bekymrede borgere.

Firmaet vil maksimalt sætte ni vindmøller op i stedet for 20, ligesom de har valgt at fjerne dele af solcelleanlægget nord for Nordrup i deres projektbeskrivelse. Energiparken står nu til at blive 570 hektar i stedet for de oprindelige 750 hektar.

Flere borgere lyttede eftertænksomt, da Bertel Maigaard fremlagde planen for den nye energipark.
Flere borgere lyttede eftertænksomt, da Bertel Maigaard fremlagde planen for den nye energipark. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Vi prøver at hjælpe med den grønne omstilling på en måde, der generer borgerne mindst muligt, sagde Bertel Maigaard, der er direktør for BioCirc Group til TV2 ØST inden borgermødet onsdag.

Stridens kerne

Det er endnu ikke besluttet på kommunalt plan, om energiparken ved Nordrup skal føres ud i livet, men som en del af de indledende faser vil BioCirc Group afholde en række nabomøder, så borgerne i nærområdet kan blive hørt og kommer med på råd.

Inden det første store borgermøde udtrykte flere borgere bekymring, fordi de var bange for at blive omringet af vindmøller og solceller, som i værste fald ville gøre deres huse usælgelige.

- Hvem vil bo indhegnet og køre 450 meter ned ad en grusvej, der er indhegnet på begge sider af vindmøller for at komme frem? sagde en af de bekymrede borgere, Poul Therkelsen, onsdag til TV2 ØST. 

Her ses forskellen på det oprindelige projektforslag og den reviderede udgave.
Her ses forskellen på det oprindelige projektforslag og den reviderede udgave. Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST (grafik)

Første udkast lød på, at energiparken ville blive 750 hektar stor med både solceller og op til 20 vindmøller tæt på den lille by Nordrup uden for Ringsted.

Men nu er planerne blevet revideret. 

Undgår ikke vindmøller

Hvis byrådet i Ringsted Kommune beslutter at sætte gang i projektet ved Nordrup, kan borgerne ikke undgå, at nye vindmøller og solcelleanlæg vil blive sat op, fortæller Bertel Maigaard.

11. april vedtog Ringsted byråd en klimaplan med et overordnet mål om at blive klimaneutrale i 2045. Og for at nå det ambitiøse mål er de vedvarende energikilder afgørende, påpeger Bertel Maigaard.

- Skal vi producere 100 procent grøn strøm, 100 procent grønt brændstof, 100 procent grøn gas og 100 procent grøn varme, så er vi nødt til at stille noget vedvarende energi op, siger han.

Energiparken skulle oprindeligt have været 750 hektar, men er nu sat til at blive 570 hektar.
Energiparken skulle oprindeligt have været 750 hektar, men er nu sat til at blive 570 hektar. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Selvom vindmøller og solceller umiddelbart ikke kan undgås, så kan der komme en række goder til borgerne i forbindelse med projektet, lyder det fra Bertel Maigaard.

BioCirc Group vil blandt andet se på mulighederne for at sende overskudsvarmen fra energiparken tilbage til Ringsted Kommune for at gøre fjernvarmen billigere eller helt gratis.

Læs også
Frygter ny solcellepark på 750 hektar
Læs også
Frygter ny solcellepark på 750 hektar

Virksomheden vil ligeledes forsøge at trække fjernvarmerør til de byer, der i dag ikke har det, siger Bertel Maigaard. 


Nyhedsoverblik