Pavillon i Ringsted nomineret til kedelig pris - er det årets grimmeste bygning?

Borgere i Ringsted har nomineret den nye pavillon på byens torv til den lidet flatterende konkurrence om at blive kåret som årets værste byggeri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På torvet i Ringsted er en helt ny bygning godt på vej til at se dagens lys. Det er dog langt fra alle borgere i byen, der bryder sig om det nytilkomne byggeri. Der er tale om en pavillon, som skal huse såvel toiletter som en café.

Men bygningens fremtoning har vakt røre – og mere til. Senest har en gruppe borgere indstillet den nye pavillon som årets værste byggeri.

Initiativtagerne til konkurrencen er foreningen Arkitekturoprøret. En forening, der med egne ord kæmper mod ensformige kasser i de gamle bykerner. Formand Jep Loft understreger, at foreningen alene faciliterer konkurrencen og vil derfor ikke kommentere på, hvilken bygning blandt 17 nominerede, der i hans optik er årets største øjebæ.

quote Hvis der ligger et grimt hus på et torv, trækker det hele torvet ned

Jep Loft, formand, Arkitekturoprøret

Baggrunden for konkurrencen vil han derimod gerne knytte en kommentar til:

- Det interessante er, hvad almindelige mennesker mener, for det har vi i de sidste mange år – hvis overhovedet nogensinde – aldrig fået at vide. Det har altid været arkitekter, som har siddet og sagt: Det her er jo fremragende. Imens har almindelige mennesker revet hår ud og sagt "hvor er det rædselsfuldt".

Ifølge Jep Loft handler det ikke om, at der ikke skal bygges nye huse centralt i de gamle købstæder.

- Men hvorfor stikker man ikke en finger i jorden og kigger på omgivelserne?

- Jeg mener, at sådan en ny kasse tilfører negativ værdi. Ikke alene kommer den ikke selv med noget – den suger kraft fra de andre huse. Den ligger dejligt, men hvorfor ligger den dejligt? Ikke i kraft af sin egen tilværelse, men fordi de omkringliggende bygninger er meget pænere end den, påpeger Jep Loft og tilføjer:

- Kæden er ikke stærkere end det svageste led – og hvis der ligger et grimt hus på et torv, trækker det hele torvet ned.

Sådan blev bygningen præsenteret af arkitektfirmaet bag.
Sådan blev bygningen præsenteret af arkitektfirmaet bag. Foto: Gottlieb Paludan Architects
Sådan ser bygningen ud i dag.
Sådan ser bygningen ud i dag. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

En god forretning

Det er ikke kun pavillonen på torvet, som har fået en nominering med på vejen. Også Ringsted Kommune er nomineret som den kommune, der er dårligst til at forvalte sin kulturarv. Her er den midtsjællandske kommune oppe mod Aarhus og København.

Jep Loft er formand for foreningen Arkitekturoprøret. Han mener, at man skal lytte mere på borgerne end arkitekterne, når der skal bygges nyt i de gamle købstæder.
Jep Loft er formand for foreningen Arkitekturoprøret. Han mener, at man skal lytte mere på borgerne end arkitekterne, når der skal bygges nyt i de gamle købstæder. Foto: Privatfoto.

Indstillingen kommer fra foreningen Bygningskultur Ringsted. Men ifølge Jep Loft er nomineringen ingen overraskelse:

- Når man kommer til Ringsted, bliver man skuffet. Nej hvor har I været hårde ved jer selv. Hvordan er det, I har forvaltet jeres kulturarv? Du skal blot tilbage til 1950, så var alt jo godt.

quote Der er mange flotte bygninger i Ringsted. Men jeg er også klar over, at der er nogle steder, hvor der desværre er nogle bygninger, som har stået og forfaldet

Henrik Hvidesten (V), borgmester, Ringsted Kommune

Ifølge formanden er der blandt almindelige folk bred enighed om, hvad et godt bymiljø er:

- Det kan vi se på, hvor priserne er høje, og hvor de vil drikke kaffe en lørdag formiddag – eller hvor de rejser hen på ferie. Vi kan alle blive enige om, hvad der er godt bymiljø, siger han og fortsætter:

- Folk rejser til Italien og Frankrig på deres ferier, fordi disse lande har passet på deres byer. Du rejser jo ikke hele påsken til Frankfurt – selvom der går fly dertil hver time fra Kastrup og Billund – fordi du gider ikke gå rundt blandt skyskrabere.

Pavillonen skal huse et kulturhus, en café og toiletter.
Pavillonen skal huse et kulturhus, en café og toiletter. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Og hvad angår torvet i Ringsted og for så vidt andre byer, der rummer en bygningsmæssig kulturarv, er der flere gode grunde til at bevare dem, understreger formanden – også økonomisk:

- Livskvalitet for almindelige mennesker er bedre i godt bymiljø end et dårligt bymiljø. Og for kommunen er det vigtigt at skabe nogle rammer, der tiltrækker gode skatteborgere og giver en god vækst i kommunen. Men i stedet ødelægger de bymiljøet, som er et af de største aktiver de har.

Afviser kultur-forfald

På borgmesterkontoret i Ringsted medgiver Henrik Hvidesten (V), at flere bevaringsværdige huse har måttet vige pladsen i Ringsted.

- Der er mange flotte bygninger i Ringsted. Men jeg er også klar over, at der er nogle steder, hvor der desværre er nogle bygninger, som har stået og forfaldet gennem længere tid. Men det er i sidste ende ejernes ansvar at passe på bygningerne.

Men det er vel i sidste ende kommunen, der giver tilladelsen til at jævne dem med jorden?

- Det er rigtigt, vi et par gange over de senere år har godkendt nedrivningen af nogle bygninger, som har en bevaringsværdi, der gjorde, at nogle gerne ville bevare dem – men man skal også se på, hvad der kommer i stedet for.

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted, mener, at man også skal følge med udviklingen og have noget moderne også, som også er brugbart for det liv, der leves i dag.
Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted, mener, at man også skal følge med udviklingen og have noget moderne også, som også er brugbart for det liv, der leves i dag. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Ifølge Ringsted-borgmesteren kan man dog ikke tale om, at byen har ladet kulturarven forfalde:

- Jeg synes, vi har mange flotte bygninger i Ringsted. Nu sidder jeg selv på rådhuset lige nu, som er et flot rådhus tegnet af arkitekt Steen Arne Rasmussen, og lige ved siden af ligger Sankt Bendts Kirke, som havde 850 jubilæum sidste år, siger han og tilføjer:

- Men samtidig skal man også følge med udviklingen og have noget moderne også, som også er brugbart for det liv, vi lever nu — som for eksempel pavillonen, der kan rumme dels en café og mindre kulturarrangementer. Det glæder jeg mig til, at den kan være med til at bidrage til livet i bymidten.

Arkitekturoprørets afstemning er offentlig og alle kan deltage. Blandt 17 andre nominerede byggerier fra 2021 kan man i hele februar gå ind og bidrage med sin stemme til, hvilken bygning, de mener, er årets værste.



Nyhedsoverblik