Minister efter varsling om påbud: - Nu skal der ryddes op på Ringsted Sygehus

Styrelsen for Patientsikkerhed har varslet at give tre påbud til Ringsted Sygehus. Det er skuffende, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Nu skal der ryddes op på Ringsted Sygehus.

Sådan lyder meldingen fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), efter Styrelsen for Patientsikkerhed har varslet at give Ringsted Sygehus tre påbud.

- Det er dybt skuffende, at vi så dybt inde i denne her proces finder nye fejl, og det vil sige, at jeg har en klar forventning om, at man reagerer lynhurtigt, siger ministeren.

quote Det er dybt skuffende, at vi så dybt inde i denne her proces finder nye fejl

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

Sagen om mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus begyndte at rulle i slutningen af 2018.

Det har vist sig, at 2.600 kvinder var blevet mangelfuldt undersøgt i perioden 1. marts 2013 til 24. maj 2017 på sygehuset.

Siden afsløringen af de mangelfulde undersøgelser har der været massivt fokus på sagen i medier og fra politisk side. Derfor er sundhedsministeren langt fra tilfreds med, at der endnu ikke er styr på tingene på Ringsted Sygehus.

brystkraeft-5-ting-digibillede.jpg
Læs også
Her er fem tegn på brystkræft, du skal være opmærksom på
brystkraeft-5-ting-digibillede.jpg
Læs også
Her er fem tegn på brystkræft, du skal være opmærksom på

- Det er helt afgørende, at vi får en reaktion fra Region Sjælland og fra Ringsted Sygehus helt konkret, så man får ryddet op i de ting, for det er alvorlige emner, som man har lokaliseret, og der skal man altså rette op med det samme, siger Magnus Heunicke.

De varslede påbud til Ringsted Sygehus drejer sig om, hvordan procedurerne foregår på kræftafdelingerne.

DE PÅTÆNKTE PÅBUD OG HANDLINGSPLANERNE:

 

1: At sikre tilstrækkelig instruktion af lægerne på Radiologisk Afdeling, Ringsted Sygehus, i patientsikre arbejdsgange samt sikre udarbejdelse og implementering af tilstrækkelige instrukser for visitation og udredning af patienter, der undersøges for brystkræft, fra dato for endelig afgørelse.

 

  • Handlingsplan: Udover den normale undervisning m.v. er den samlede lægegruppe den 9. december 2019 blevet undervist i generelle emner om arbejdsgange, patientinformation, informeret samtykke, dokumentation i it-systemer, samarbejde med øvrige personalegrupper og har fået gennemgået relevante lokale vejledninger m.v. Hver anden uge i første kvartal 2020 gennemgås yderligere relevante lokale vejledninger. Senest den 20. januar 2020 vil de tre bestående instrukser være blevet justeret og opdateret. De opdaterede instrukser vil være implementeret i lægegruppen senest 15. februar 2020
     

2: At sikre udarbejdelse og implementering af en instruks for ansvars- og opgavefordelingen mellem Radiologisk Afdeling, Ringsted Sygehus, NSR Sygehuse, og brystkirurgisk afsnit, Plastikkirurgisk og Brystkirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital, Roskilde i forbindelse med fælles patientforløb fra dato for endelig afgørelse.

 

  • Handlingsplan: Der er udarbejdet en vejledning, der beskriver ansvars- og opgavefordelingen mellem de to afdelinger. Vejledningen afventer endelig ledelsesgodkendelse og forventes udgivet senest den 20. januar 2020 og implementeret senest 31. januar 2020.
    ​​​​​​

3: At sikre indhentelse af tilstrækkeligt informeret samtykke forud for iværksættelse af udredning af patienter på Radiologisk Afdeling, NSR Sygehuse, fra dato for endelig afgørelse.

 

  • Handlingsplan: Der vil senest den 20. januar 2020 være udarbejdet en vejledning. Vejledningen vil være implementeret senest 31. januar 2020

- Man har ikke ordentlige nedskrevne procedurer for, hvordan man oplærer og informerer nye medarbejdere, nye læger, på kræftafdelingerne, siger ministeren og understreger, at det er et problem for patientsikkerheden.

For når en læge, der ikke er fastansat på en afdeling, skal afløse, er det vigtigt, at vedkommende kan informeres korrekt om, hvordan retningslinjerne er, og det kan have voldsomme konsekvenser, hvis der ikke er klare tilgængelige instruktioner.

- Det kan have fatale konsekvenser, og det er præcis det vi har set på Ringsted Sygehus, siger Magnus Heunicke.

Artiklen fortsætter under billedet.

Grafik: Lonnie Christiansen og Nick Abildgaard - TV2 ØST.

Et påbud er et for meget

Styrelsen for patientsikkerhed meldte fredag ud, at de ville give Ringsted Sygehus tre påbud, hvis der ikke blev rettet op på blandt andet dokumentationen på sygehusets kræftafdelinger.

Heino Knudsen (S), der er formand for Region Sjælland, har efterfølgelde bedt ledelsen på sygehuset om at rette op på forholdene, inden der er høringsfrist den 20. januar.

tidslinje-til-brystkraeft-skadalen-digi.jpg
Læs også
Forstå sagen om kræftskandalen på Ringsted Sygehus
tidslinje-til-brystkraeft-skadalen-digi.jpg
Læs også
Forstå sagen om kræftskandalen på Ringsted Sygehus

- Der bliver arbejdet meget målrettet i hele vores system og med ekstra stor grundighed, nu er der så de her tre påtænkte påbud, og det er vigtigt for mig, at vi får lavet de beskrivelser, som påbuddene påpeger så hurtigt som muligt, siger han.

Ligesom sundhedsministeren, er regionsrådsformanden heller ikke tilfreds med de varslede påbud,

- Et påtænkt påbud, det er et for meget, siger Heino Knudsen.

Sygehusledelse: - Vi har ikke dokumenteret det godt nok

I ledelsen på Ringsted Sygehus er man overraskede over, at styrelsen vil give sygehuset flere påbud.

- Vi er selvfølgelig overraskede over, at vi har fået tre påbud, men vi prøver at accelerere den handlingsplan, som vi allerede har lavet, sådan at vi ret hurtigt kommer i mål med de tiltag, der skal gøres, siger vicedirektør Henrik Stig Jørgensen.

quote Processen er sådan set god nok, men det er ikke dokumenteret tydeligt nok

Henrik Stig Jørgensen, vicedirektør, Ringsted Sygehus.

Han understreger, at påbuddene primært går på dokumentationen på afdelingerne.

- Det er, fordi vi ikke har dokumenteret det godt nok og ikke har skrevet det ned, sådan at udefrakommende kunne læse og se, hvordan vi gjorde, siger han.

- Processen er sådan set god nok, men det er ikke dokumenteret tydeligt nok, siger Henrik Stig Jørgensen.

Artiklen fortsøtter under billedet.

Henrik Stig Jørgensen, vicedirektør, Ringsted Sygehus.
Henrik Stig Jørgensen, vicedirektør, Ringsted Sygehus. Foto: TV 2

Han fortæller, at sygehuset allerede gik i gang med at rette op på de områder, Styrelsen for patientsikkerhed har udpeget, efter deres besøg i november.  

- Det vi gør, det er at opdatere vores instrukser, sådan så de er i overensstemmelse med det, som styrelsen har påpeget, siger vicedirektøren

- Og så laver vi nogle faste undervisningsseancer, sådan at vi er sikre på, at de har den viden og de kompetencer, der skal til, og så laver vi gentagende opfølgningsplaner for at høre, om de har viden og er i en dialog med dem om sværere tilfælde, siger Henrik Stig Jørgensen.


Nyhedsoverblik