Mindesmærke for krigen skal fjernes på grund af festival

Fremtiden for et 33 år gammelt mindetræ i Lystanlægget er fundet. Det skal fældes, og et nyt skal plantes til fordel for Ringsted Festival.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et 33 år gammelt egetræ har den seneste tid skabt debat i Ringsted.

Træet blev plantet i Lystanlægget den 9. april 1990 til minde om Anden Verdenskrig. Det var foreningen De Danske Forsvarsbrødre, der plantede træet på 50 års-dagen for besættelsen. Foran træet ligger også en mindetavle med både dato og symbolet for De Danske Forsvarsbrødre.

Siden træet blev plantet, er Ringsted Festival og 16.000 festivalgæster kommet til. Og nu skaber træet udfordringer.

- Udfordringen er, at stammen står op ad den ene side af scenen. Bladene og grenene læner sig ind bag vores storskærm på hovedscenen, og træer har det med at vokse. Scenen og kunstnerne bliver ikke mindre med årerne. Vi kan dog ikke have en større scene, men der stilles nogles krav fra artisterne, og det skal vi helst honorere, siger Anders Sørensen, direktør for Ringsted Festival. 

Læs også
Ringsted Festival i gang: - Det er en kæmpestor havefest
Læs også
Ringsted Festival i gang: - Det er en kæmpestor havefest

Ifølge Anders Sørensen er festivalen blevet spurgt af kommunen, hvad de har af ønsker til det området, festivalen er placeret i, der kaldes Lystanlægget. Her havde festivalen flere ønsker - herunder at man kunne flytte træet til en anden placering eller fælde det og plante et nyt. 

- På sigt bliver det et problem, at træet bliver større og større, og det står midt i vores hovedescene, siger Anders Sørensen.

Træets fremtid er fastlagt

Sagen om træet blev onsdag diskuteret på klima- og miljøudvalgsmødet i Ringsted Kommune.

Her blev det besluttet, med fem stemmer mod to, at det gamle træ skal fældes. I stedet skal der plantes et andet træ i samme størrelse på en anden placering i Lystanlægget. 

Placeringen skal findes mellem De Danske Forsvarsbrødre og festivalen, mens det er festivalen, der betaler for et nyt træ. Den beslutning er Ringsted Festival glade for.

- Selvfølgelig er det rart for festivalen, at vi i fremtiden ikke skal stå og slås med det her træ, siger Anders Sørensen, der understreger, at de hellere end gerne vil både hjælpe og betale for et nyt træ. Træerne er nemlig meget vigtige for festivalen.

- Vi prøver at biddrage til at holde parken pæn. Det er en kæmpe værdi for festivalen, at der er træer i parken. Det er det, vi brander os på med "årets kram under trækronerne" (festivalens slogan, red.). Vi er slet ikke imod træer. Vi elsker træer, siger Anders Sørensen.

Træet står meget tæt på scenen i venstre side.
Træet står meget tæt på scenen i venstre side. Foto: Steen Olsson

Man flytter ikke mindesmærker

På den anden side står De Danske Forsvarsbrødre. De er ikke glade for udvalgets beslutning.

- Den afgørelse er vi ikke tilfredse med. Vi mener, det er et mindesmærke, og det skal man ikke fælde og sætte op et andet sted, siger Jens Frilund, formand for De Danske Forsvarsbrøde for Ringsted og Omegn.

Ifølge Jens Frilund fik de lov til at plante træet i 1990, og den tilladelse er der altså ikke ændret ved.

- Jeg har den personlige holdning, at Ringsted Festival er kommet efterfølgende, og de må indordne sig under de forhold, der er, og de muligheder det giver. De skal også have lov til at være der, men jeg mener, at når vi har fået lov til at plante træet i 1990, så må de indordne sig under de forhold, der er, siger Jens Frilund.

Læs også
Festival skærer ned på pladsen og skruer op for campister
Læs også
Festival skærer ned på pladsen og skruer op for campister

Formanden mener ikke, at man kan plante et nyt træ i Lystanlægget, da der en grund til dets placeringen.

- Det er plantet i Lystanlægget, fordi anlægspavillonen var udsat for sabotage, så der er en anledning til, at det står der. Derfor mener vi, at det er et mindesmærke, og mindesmærker, flytter man ikke rundt med. Dem bibeholder man, siger Jens Frilund.

Hos Ringsted Festival forstår man godt formandens holdning hos De Danske Forsvarsbrødre.

- Jeg forstår udmærket godt deres argumenter, og jeg forstår godt de har følelser for det her træ. Jeg vil gerne prøve at imødekomme dem. Jeg vil gerne være med til at flytte træet, og ellers planter vi et nyt, siger Anders Sørensen.

Direktøren håber dog på, at foreningen også forstår festivalen og bakker op om den, og de udfordringer træet skaber for festivalen.

- Scenen kan kun have den placering i parken. Vi skal have lastbiler og alt muligt grej ud og ind, så vi kan ikke omplacere scenen. Hvis træet er væk, giver det den mulighed, at det ikke står i vejen for scenen fremadrettet.

De Danske Forsvarsbrødre vil nu undersøge, om de kan klage over afgørelsen.

Træet har stået i Lystanlægget siden 1990. Nu skal det fældes.
Træet har stået i Lystanlægget siden 1990. Nu skal det fældes. Foto: Anders Sørensen

Nyhedsoverblik