¨

Kinesere er vilde med dansk griseaffald

Foto: TV ØST

Sjællands sidste destruktionsanstalt, Daka, lukker og slukker. Men overskydende griseører og andre såkaldt uspiselige griserester får hurtigt ben at gå på.

Kinesernes appetit på spidsryg og griseører i olie er den egentlige årsag til at Daka nu lukker Sjællands sidste destruktionsanstalt i Ortved ved Ringsted, skriver DR Sjælland.

Lukningen sker som konsekvens af flere års faldende produktion på danske destruktionsanstaler, men er faktisk også konsekvensen af et dansk eksporteventyr i Kina og Korea, fortæller direktør i Daka, Lars Krause Kjær.

- Griseører og spidsryg er ikke noget vi danskerne gider spise. Men det gør både kinesere og koreanere og det er faktisk en del af forklaringen på, at Daka nu lukker på Sjælland. Vi får simpelthen færre mængder råvarer eftersom de tidligere såkaldt uspiselige dele af grisen nu bliver eksporteret til det voksende marked i Asien, siger Lars Krause Kjær til DR Sjælland.

Slagteriet Danish Crown betegner det kinesiske marked som nærmest umætteligt. Hvis virksomheden for eksempel havde to millioner grisehoveder mere, kunne virksomheden også afsætte denne mængde på det kinesiske marked, siger Søren Tinggaard, der er underdirektør i Danish Crown.

Med lukningen af fabrikken i Ortved bliver de døde dyr og slagteriaffald fra Sjælland fremover transporteret til Dakas fabrik i Løsning nær Horsens.

Daka har forsøgt at få de 27 medarbejdere i Ortved i beskæftigelse hos andre arbejdsgivere. Foreløbig har 9 af dem fundet andet arbejde, fortæller direktør Lars Krause-Kjær.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App