Jubel i landsby: Endelig kommer der cykelsti på farlig skolevej

Gyrstingevej i Ringsted Kommune har efter flere alvorlige ulykker længe vakt bekymring i lokalbefolkningen. Nu får de endelig en cykelsti.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Smalle landeveje og skolebørn på cykel lyder for de fleste som en potentiel farlig cocktail i trafikken. Og det er netop, hvad lokalbefolkningen i Gyrstinge længe har forsøgt at gøre politikerne i Ringsted Kommune opmærksomme på.

Men nu ser det ud til, at opråbet er blevet hørt. For et bredt flertal i Klima- og Miljøudvalget i Ringsted Kommune har besluttet at sætte skub i et cykelstiprojekt på den syv kilometer lange landevej til Gyrstinge i den nordlige del af Ringsted Kommune.

quote Vi gjorde, hvad vi havde haft til hensigt at gøre fra starten, fordi det giver mening

Torben Lollike (R), formand for Klima- og Miljøudvalget, Ringsted Kommune

- Vi gjorde, hvad vi havde haft til hensigt at gøre fra starten, fordi det giver mening. Der er skole i Gyrstinge, og vi synes, det er vigtigt, at skolebørn kan færdes trygt, siger Torben Lollike (R), formand for Klima- og Miljøudvalget til TV2 ØST.

Som TV2 ØST tidligere har kunnet fortælle, så er netop Gyrstingevej kendt for alvorlige trafikulykker, og en cykelsti har derfor længe været savnet i lokalbefolkningen.

Fem projekter sat til vægs

Det var dog ikke cykelstien ved Gyrstinge, som administrationen i Ringsted Kommune havde lagt op til at realisere, da udvalget torsdag i sidste uge satte sig sammen.

Ifølge Torben Lollike havde administrationen lagt op til, at udvalget skulle træffe beslutning om fem andre, mindre projekter i Ringsted Kommune, som samlet holdt sig indenfor budgettet for 2021 på samlet 12 millioner kroner.

- Det ville have givet et stort ramaskrig i lokalbefolkningen i Gyrstinge, hvis vi havde holdt fast i indstillingen fra administrationen, siger Torben Lollike (RV) formand for Klima- og Miljøudvalget i Ringsted Kommune.
- Det ville have givet et stort ramaskrig i lokalbefolkningen i Gyrstinge, hvis vi havde holdt fast i indstillingen fra administrationen, siger Torben Lollike (RV) formand for Klima- og Miljøudvalget i Ringsted Kommune. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Men penge kan som bekendt kun bruges en gang, og derfor blev det en afvejning af, hvor man fik mest trafiksikkerhed for pengene. Her blev de fem projekter valgt fra til fordel for det noget dyrere cykelstiprojekt ved Gyrstinge.

- Det ville have givet et stort ramaskrig i lokalbefolkningen i Gyrstinge, hvis vi havde holdt fast i indstillingen fra administrationen, siger Torben Lollike.

Ifølge udvalgsformanden, så er de 16 millioner kroner, som cykelstien til Gyrstinge står til at koste, fuldt finansieret. Dels gennem et overskud fra 2020 på cirka fem millioner kroner, samt de 12 millioner kroner som med de netop afsluttede budgetforhandlinger er afsat til cykelstiprojekter i 2021 i Ringsted Kommune.

- Det er ikke en stor økonomisk udfordring, understreger Torben Lollike.

Blev frataget særstatus

Selvom der nu står til at komme en cykelsti til Gyrstinge – så har den været længe under vejs.

Allerede i 2017 kunne de lokale fortælle, at de i årevis havde forsøgt at råbe politikerne op – senest efter to dødsulykker på vejen året forinden. Samme år bakkede en COWI-rapport op om lokalbefolkningens bekymringer for trafiksikkerheden på Gyrstingevej.

Den smalle landevej er ifølge COWIs eksperter slet ikke bygget til at blive forceret med 80 kilometer i timen, som det er tilladt at køre på strækningen.

quote Vi er glade for, at der er ansvarlige politikere, som nu har taget tyren ved hornene

Jess Friis, formand for Gyrstinge Lokalråd

Undersøgelser har dog siden vist, at dødsulykkerne ikke har handlet om vejens beskaffenhed.

Derfor blev Gyrstingevej frataget sin særstatus allerede året efter, hvilket satte cykelstiprojektet på lige fod med alle andre cykelstier i kommunen, forklarer Torben Lollike, der har siddet som formand for udvalget siden december 2017.

Tror på en billigere løsning

Den lange proces omkring cykelstien slår dog ikke skår i glæden hos lokalrådet i Gyrstinge.

- Vi er bare glade for, det bliver til noget nu – det skal ikke være nogen hemmelighed, vi har kæmpet i mange år for det her – ikke mindst, fordi vi har en folkeskole i byen, og vi synes, det er vigtigt med en trafiksikker skolevej, siger Jess Friis, formand for Gyrstinge Lokalråd til TV2 ØST.

Vi er ovenud lykkelige, siger Jess Friis, formand for Gyrstinge Lokalråd, om at cykelstien til byen langt som længe bliver en realitet.
Vi er ovenud lykkelige, siger Jess Friis, formand for Gyrstinge Lokalråd, om at cykelstien til byen langt som længe bliver en realitet. Foto: PR

- Vi er glade for, at der er ansvarlige politikere, som nu har taget tyren ved hornene og prioriteret en cykelsti. Vi er ovenud lykkelige.

I lokalrådet stiller man sig også beredvilligt til rådighed for den dialog, der skal være omkring cykelstiens linjeføring, der endnu ikke er blevet vedtaget. Og når det kommer til anlægsudgifterne, så forestiller Jess Friis sig også, at projektet ikke bliver nært så dyrt, som administrationen har lagt op til.

- Vi har gjort opmærksomme på, at anlægsudgifterne ser noget dyrere ud set i forhold til andre steder, hvor man har bygget cykelsti, siger han.

Den nye cykelsti til Gyrstinge skal endelig godkendes af byrådet i Ringsted Kommune.

De øvrige fem cykelstiprojekter i Ringsted Kommune, som i første omgang nu er udskudt - blandt andet en cykelsti langs en skolevej i Jystrup ikke langt fra Gyrstinge – står ifølgeTorben Lollike næst for, når der igen skal vælges cykelstiprojekter.