Her kan coronaramte ansatte blive sendt i karantæne

16 smittede medarbejdere fra Danish Crown i Ringsted vil blive tilbudt logi på byens vandrerhjem, hvis ikke de har mulighed for at isolere sig i eget hjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den store stigning i antallet af smittede på svineslagteriet i Ringsted får nu Ringsted Kommune til at fyre op for det corona-beredskab, som har ligget klar i skrivebordsskuffen siden marts, hvor epidemien ramte Danmark.

- Jeg havde gerne været denne situation foruden, men den strategi, som er lagt med at smitteopspore, ser ud til at virke. Vi kan hurtigt  få konstateret smitte og testet en masse mennesker, så vi kan få brudt smittekæden igen, siger borgmester Henrik Hvidesten (V) og tilføjer:

- Den kommunale opgave i det her kan blive at finde boliger, hvor de smittede kan isolere sig, hvis ikke de har mulighed for selvisolation i eget hjem.

Ringsted Kommune har i løbet af dagen været i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed for at finde ud af, hvor mange smittede der skal findes logi til.

quote Udfordringen er, at vi ikke ved, hvor mange der får behov for hjælp til at isolere sig

Henrik Hvidesten (V), borgmester, Ringsted Kommune

- Men det har vi ikke noget svar på på nuværende tidspunkt, siger borgmesteren og tilføjer:

- Udfordringen er, at vi ikke ved, hvor mange der får behov for hjælp til at isolere sig.

Ringsted Kommune har allerede tilbage i marts forberedt et beredskab, som kan rulles ud i det tilfælde, at man ville stå i en situation som den, der nu har ramt byens slagteri – hvor et større antal mennesker er konstateret smittet på kort tid.

- Vi har et beredskab klar med vandrerhjemmet, og så er vi i dialog med nogle af nabokommunerne, siger Henrik Hvidesten.

Forbereder sig på flere smittede

Udover at skulle finde tag over hovedet til covid-19-smittede, der skal gå i karantæne, ligger der også en praktisk opgave i at bistå dem med dagligdags fornødenheder som indkøb under isolationsperioden, der strækker sig ind til 48 timer efter, man er symptomfri - og har man ikke haft symptomer - ind til syv dage efter, man har fået foretaget testen.

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune, oplyser at man blandt andet har aftaler med byens vandrerhjem, der skal sikre at alle smittede kan komme i selvisolation.
Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune, oplyser at man blandt andet har aftaler med byens vandrerhjem, der skal sikre at alle smittede kan komme i selvisolation. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

- Der noget praktik, som skal arrangeres, og det er den kommunale opgave, som vi har medarbejdere, der sidder og arbejder med lige nu.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om selvisolation

Hvis du er henvist til test, fordi du har symptomer, eller fordi du er en nær kontakt, skal du forholde dig som om, at du er smittet, indtil der er svar på testen. 

 

Uanset om du er blevet henvist til test, fordi du har symptomer, eller om du er symptomfri og er blevet henvist til test af anden grund, fx som led i kontaktopsporing, så skal du gøre følgende: 

  1. Gå i selvisolation.
  2. Vær særligt opmærksom på hygiejne.
  3. Vær særligt opmærksom på rengøring.

Du er smittefri og kan ophæve selvisolationen 48 timer efter, at du er fri for symptomer (hvis du har haft symptomer).

 

Tab af smags- og lugtesans kan dog vare i længere tid, uden at man regnes for at være smitsom.

 

Du kan derfor godt ophæve selvisolationen, hvis det er dine eneste tilbageværende symptomer.

 

Hvis du ikke har haft symptomer, skal du gå i selvisolation indtil 7 dage efter, at du fik taget testen.

Det er de smittede, som ikke kan isolere sig i eget hjem, som Ringsted Kommune nu skal hjælpe – eksempelvis hvis de bor i en lille lejlighed sammen med flere andre, eller på anden vis ikke kan isolere sig fra familiemedlemmer i husstanden.

Nu handler det ifølge borgmesteren om at være beredte på en situation, hvis der kommer flere smittede, end tilfældet er på nuværende tidspunkt.

- Medarbejderne på slagteriet bor på store dele af Sydsjælland – så det er ikke bare Ringsted Kommune. Men det, at vi er meget hurtige med at arrangere isolation, er forhåbentlig også med til at betrygge den øvrige del af befolkningen, siger Henrik Hvidesten.

Diskret ophold

I alt har Ringsted Kommune indgået aftale med Danhostel Vandrehjemmet i Ringsted om to værelser.

quote Vi føler os helt trygge ved situationen – også i forhold til at der bor andre gæster her samtidigt

Majanita Bassin, forpagter, Danhostel Ringsted

- Vi har lavet en helt klar aftale med kommen om, hvilke værelser der kan stå til rådighed og hvordan vi håndterer sagen, uden at vi selvfølgelig har nogen betydning for alle de andre, der bor her, forklarer Majanita Bassin, der forpagter af Danhostel i Ringsted sammen med sin husbond.

Danhostel Vandrehjemmet i Ringsted har i alt 16 værelser.

- Det er kun en lille del af vores Danhostel, der kan bruges til det (coronaisolation red.), således at de andre gæster næsten ikke opdager, at de er her.

Majanita Bassin forklarer, at for hver borger, som måtte blive indlogeret på vandrehjemmet, vil der blive indgået aftaler med den enkelte smittede for opholdet i isolation på vandrehjmmet.

- Det vil være en aftale mellem os, kommunen og personen. Kommunen har nogle ting, de kan tilbyde, imens personen måske har pårørende der vil kunne levere mad og rent tøj – men ellers kan vi også hjælpe, siger Majanita Bassin.

Trygge ved situationen

Det er Ringsted Kommune som lejer værelserne, ligesom Ringsted Kommune også stiler værnemidler til rådighed for personalet på Vandrehjemmet.

- Der er tænkt på den mindste detalje. Vi føler os helt trygge ved situationen – også i forhold til at der bor andre gæster her samtidigt.

Der arbejder i alt 900 personer på Danish Crown-slagteriet i Ringsted.

Onsdag har slagteriet oplyst, at man siden i går, tirsdag, hvor tre ansatte var konstateret smittede, nu er oppe på i alt 16 smittede.


Nyhedsoverblik